Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
6.22

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Kyrie Irving Grant Williams Charlotte Hornets NBA Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 10. 4. 2024, 6.22

2 tedna, 5 dni

Liga NBA, 9. april

Dončić znova čaral, popravil 40 let star rekord in potrdil končnico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Luka Dončić | Luka Dončić se lahko po novem pohvali že s 77 trojnimi dvojčki. Ni kaj, to je njegova najljubša številka! | Foto Reuters

Luka Dončić se lahko po novem pohvali že s 77 trojnimi dvojčki. Ni kaj, to je njegova najljubša številka!

Foto: Reuters

Košarkarji lige NBA so se po kratkem počitku zaradi finala študentske lige NCAA vrnili na parket. V noči na sredo so odigrali kar 14 tekem. Dallas Mavericks so na gostovanju pri Charlottu upravičili vlogo favorita. Bili so za razred ali dva boljši od tekmeca (130:104), se z že 49. zmago v tej sezoni utrdili na petem mestu zahodne konference in si zagotovili neposredno uvrstitev v končnico. Slovenski zvezdnik Luka Dončić je znova blestel. Dosegel je nov trojni dvojček (39 točk, 12 skokov in 10 asistenc), zadel kar osem trojk in poskrbel za kopico atraktivnih potez. Postal je tudi nov rekorder franšize, saj je dosegel največje število točk v sezoni v zgodovini kluba!

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Sodniki v ligi NBA priznali, da so oškodovali Luko Dončića

Charlotte Hornets : Dallas Mavericks 104:130 (18:36, 47:69, 83:97)

Najboljši strelci: Bridges 22, Miller 21, Bertans 13 (trojke 3/7), Williams 12, Mann 11; Dončić 39, Gafford 26 (met iz igre 12/12), 7 sk., Irving 18 (met iz igre 6/15), 9 as., 8 sk., 3 blok., Hardaway Jr. 15, Kleber 10

Učinek Luke Dončića: 39 točk (za tri 8/17, za dve 5/8, prosti meti 5/7), 12 sk., 10 as., 1 blok., 4 izg. žoge v 34 minutah in 45 sekundah 

Košarkarji Dallasa so uresničili cilj. V zadnjem obdobju so v izjemni formi, na zadnjih 17 tekmah so zmagali kar 15-krat. Po porazu Phoenixa proti LA Clippers si je Dallas zagotovil najmanj šesto mesto že tri tekme pred koncem rednega dela in s tem potrdil neposreden preboj v končnico! To je velikanski uspeh, ki trenerju Jasonu Kiddu pomaga, da racionalno razporedi moči in izločilni del pričaka v najboljši mogoči podobi.

Vrhunci dvoboja v Charlottu:

Navijači Dallasa so lani pogrešali nastope v končnici, saj so njihovi ljubljenci na čelu z dvojcem LuKai (Luka Dončić in Kyrie Irving) po ponesrečenih spomladanskih nastopih ostali praznih rok. Predlani so košarkarji Dallas bolj razvajali privržence, ko so košarkarski svet presenetili s prebojem v konferenčni finale. Takrat še brez Irvinga.

Sodeč po zadnjih predstavah, še bolj pa glede na harmonijo, pozitivno energijo in nesebičnost, s katero izstopata zlasti največja zvezdnika Luka Dončić in Kyrie Irving, bi lahko Mavericks prišli zelo daleč tudi v tej sezoni, kar je dokazala tudi prepričljiva zmaga proti Charlottu. To je bila še ena v nizu kakovostnih predstav Kiddove čete, pri kateri pa se je bilo težko znebiti občutka, da Dallas igra le toliko, kot je treba za zmago. In da bi lahko igral še veliko bolje.

Luka Dončić je več kot polovico vseh točk dosegel v prvi četrtini (21 od 39) in dokazal, da mu v tem trenutku, kar zadeva strelce v ligi NBA s tako stalno formo v tej sezoni, ni para. | Foto: Guliverimage Luka Dončić je več kot polovico vseh točk dosegel v prvi četrtini (21 od 39) in dokazal, da mu v tem trenutku, kar zadeva strelce v ligi NBA s tako stalno formo v tej sezoni, ni para. Foto: Guliverimage

Dokaz več, da je Dončić v življenjski formi

Luka Dončić se je poigraval z obrambo Charlotta. | Foto: Reuters Luka Dončić se je poigraval z obrambo Charlotta. Foto: Reuters Kakorkoli, na gostovanju v Charlottu je bil Dallas veliko boljši od gostiteljev, ki jim v tej sezoni ne cvetijo rožice. To je bila še ena v nizu tekem, na kateri je Luka Dončić dokazal, da je v tej sezoni v življenjski formi. Znova, že desetič v karieri, je v prvi četrtini dosegel vsaj 20 točk in pet skokov, na koncu pa imenitno predstavo kronal z novim trojnim dvojčkom. Že 21. v tej sezoni, kar je nov rekord slovenskega virtuoza.

Dvoboj v Charlottu pa si bo zapomnil še po nečem. To je bila tekma, na kateri je podrl 40 let star rekord franšize Marca Aguirreja. Dosegel je namreč največje število točk v rednem delu sezone in se zapisal v zgodovino Dallas Mavericks. V njej si lasti že mnoge rekorde, od 10. aprila 2024 pa se je podpisal pod še enega veličastnega, ki si zasluži poseben poklon. To namreč v vsej bogati karieri ni uspelo niti legendarnemu Dirku Nowitzkemu.

Luka Dončić je novi rekorder Dallas Mavericks:

Dončić si bo kaj kmalu zagotovil še eno posebno mesto v zgodovini franšize, saj bo postal prvi košarkar Dallas Mavericks, ki bo redni del končal kot kralj strelcev lige NBA. To bo tudi novi mejnik slovenske košarke.

Njegovo povprečje, na tekmo dosega 34 točk, je več kot potrdil na gostovanju v Severni Karolini. Z 39 točkami (zadel je kar osem trojk), 12 skoki in desetimi asistencami je ponudil še razlog več, da bi ga resneje upoštevali v izboru za dobitnika priznanja MVP igralca rednega dela sezone, obenem pa Dallasu pomagal do tistega, kar najbolj obožuje. Do zmagovitega niza in dobre uvrstitve na lestvici, ki v tem trenutku ponuja obračun v prvem krogu končnice s starimi znanci, kar zadeva izločilni del. S četrtouvrščenimi Los Angeles Clippers.

Dončiću pomeni veliko, Kidd z odprtimi usti

"Pomeni mi veliko, to je franšiza, ki me je dobila na naboru in mi dala priložnost. Vesel sem, da sem tukaj," je po rekordu povedal Dončić in se dotaknil še zadnjih odličnih predstav ekipe: "Trenutno igramo najboljšo košarko v sezoni, tudi v obrambi. To je za nas ključ do uspeha."

Kidd je ob dosežku Slovenca dodal: "Neverjetno je, kaj je Luka naredil. Na novo bo pisal knjige rekordov, pa ne le Mavericksov, pač pa celotne lige NBA. Neverjetno je, da je prehitel Marka, ki je legenda kluba. Dosežek govori sam zase, kaj mu je uspelo in kako je napredoval iz leta v leto."

V prvi četrtini dosegel več točk kot Charlotte!  

Grant Williams je imel v obrambi veliko težav z Danielom Gaffordom. | Foto: Reuters Grant Williams je imel v obrambi veliko težav z Danielom Gaffordom. Foto: Reuters V dvorani Spectrum Center v Charlottu je bil posebne pozornosti deležen "povratnik" P.J. Washington, ki je podobno kot Daniel Gafford s svojim zimskim prihodom pomagal Dallasu do dviga kakovosti in boljših rezultatov. Ne le v napadu, ampak tudi v obrambi. Washington se je februarja preselil v Teksas prav iz Charlotta, kjer je branil barve sršenov pet let zapored, v obratno smer pa sta se odpravila Seth Curry in Grant Williams. Zadnji, znan po ostrem jeziku in vzkipljivosti, v Dallasu ni upravičil pričakovanj.

Še več, po prvi tekmi, ki jo je odigral za Charlotte, je proti Dončiću ustrelil kar nekaj strupenih puščic. Dejal je, da zdaj uživa ob igranju za Charlotte v dresu, kjer je pomembno ime na prsih, ne pa tisto, ki je na hrbtni strani. Dodal je tudi, da je srečen, ker je postal del ekipe, ki si resnično želi zmagati, ter da obožuje način igre, v katerem se lahko vsi dotaknejo žoge, premikajo, vtekajo in dosegajo koše. S tem je dal vedeti, da ga je motil način igranja v Dallasu, kjer v večini napadov vajeti drži prvi zvezdnik Dončić. To mu ni bilo všeč.

Luka Dončić je dosegel že 77. trojni dvojček v karieri. Na večni lestvici se je na osmem mestu izenačil z Jamesom Hardnom:

Tokrat se je Williams prvič pomeril z Ljubljančanom, odkar nista več soigralca, in visoko izgubil. Prepričal se je, kako dobro deluje vrhunsko vodeni orkester Dallasa, ki je v Charlottu hitro ušel gostiteljem. Dončić je bil najbolj razigran v uvodni četrtini, ko je ob odličnem metu iz igre zadel kar pet trojk.

V prvi četrtini je dosegel kar 21 točk, dodal sedem skokov, dve asistenci in za piko na i še atraktivno blokado. Vse skupaj je oddelal brez izgubljene žoge, Dallas je ušel tekmecu za ogromno število točk (36:18), Dončić pa je dosegel več točk kot celotna ekipa Charlotte skupaj! In ne le to, ujel je celo skoraj toliko skokov (7) kot vsi Hornetsi skupaj (8).

Kmalu bo rekorder tudi Gafford

Luko Dončića je pokrival tudi Miles Bridges. | Foto: Reuters Luko Dončića je pokrival tudi Miles Bridges. Foto: Reuters V drugi četrtini je sledil počitek slovenskega asa. Takrat se je že standardno prebudil Kyrie Irving in dosegel prve točke na tekmi, prvo in na presenečenje številnih pa je edino točko na tekmi pristavil tudi P.J. Washington. Očitno ga je v dvorani, kjer je prebil pet let in jo pozna kot lastno dlan, zdelala prevelika želja po dokazovanju. Iz igre je namreč zgrešil vseh sedem metov (od tega kar šest za tri točke) ter ob enem zadetem prostem metu, a tudi standardno kakovostnem prispevku v obrambi, končal dvoboj pri za zanj neznačilni eni točki.

Dončić je v igro vstopil po petih minutah počitka, Dallasu pa pomagal, da je na premor odšel z lepo prednostjo 69:47 (+22). Ob polčasu je imel v žepu sijajno statistiko – 27 točk, sedem skokov in pet asistenc, tako da je dišalo po novem trojnem dvojčku.    

Za Dallas ni dvoma. "Pravi MVP" je Luka Dončić:

V drugi polčas je vstopil v svojem slogu, z novo trojko, s katero je tudi postavil nov rekord franšize, saj je po številu doseženih točk v tej sezoni popravil 40 let star presežek Marca Aguirreja. Osredotočal se je tudi na asistence Danielu Gaffordu, ki se je odlično privadil na igro Charlotta s petimi nižjimi igralci ter marljivo izkoriščal svojo višino in fizično moč. Bil je znova nezgrešljiv iz igre. Zadel je vseh 12 metov, končal srečanje pri osebnem strelskem rekordu (26), kaj kmalu pa se bo v almanah franšize vpisal še kot prvi košarkar Dallasa, ki je sezono končal z najnatančnejšim metom iz igre. Visoka prednost je malce uspavala Kiddove izbrance, ki so ob malce slabšem zaključku tretje četrtine dovolili gostiteljem, da so se približali na 14 točk zaostanka (83:97).

Sršeni prišli najbližje na –11

V zadnji četrtini so na krilih trojk Brandona Millerja, Milesa Bridgesa in Davisa Bertansa za kratek čas dvignili občinstvo na noge. Znižali so na –11, bližje pa ni šlo. V igro se je namreč po petih minutah počitka v zadnji četrtini vrnil Dončić in se tako izkazal, da je po izjemni navezi z Gaffordom, ko je zbral še dvomestno število asistenc, dosegel 21. trojni dvojček v tej sezoni. Tako veliko jih ni zbral še nikoli v karieri. Prednost je bila tako visoka, da je štiri minute pred koncem skupaj s preostalimi člani udarne peterke odšel na klop in sklenil dvoboj.

Zdaj je Luka Dončić pri številu trojnih dvojčkov, ki se ujema z njegovo številko na dresu (77):

Za las je zgrešil trojni dvojček s 40 doseženimi točkami, a ga to ni niti najmanj zmotilo. Vesel je in zadovoljen, da Dallas ohranja tako dobre rezultate, s katerimi si polni samozavest in dokazuje, da bi se lahko v tej sezoni uvrstil še visoko. Po koncu dvoboja se je zapletel v sproščen pogovor s Srbom Vasilijem Micićem, ki je podobno kot on v preteklosti prejel priznanje za MVP igralca evrolige, pozdravil je tudi nekdanjega soigralca Setha Curryja, ki zaradi poškodbe ni igral, že pred srečanjem pa se je objel z Williamsom, ki je bil z 12 točkami četrti najboljši strelec poražene ekipe.

Kako sta se pred tekmo pozdravila nekdanja soigralca Luka Dončić in Grant Williams:

Edwards z rekordom, Clippersi ugnali Phoenix

Da si je Dallas zagotovil neposreden preboj v končnico, je bilo jasno po porazu Phoenix Suns proti LA Clippers, ki zaseda četrto mesto, Sonca pa so sedma in jih čaka še hud boj, da se izognejo dodatni bitki za konferenčni četrtfinale.

Torek je bil uspešen za vseh prvih šest moštev zahodne konference. Vodilni košarkarji Minnesote Timberwolves in Denver Nuggets so vknjižili 55. zmago. Prvi so premagali Washington Wizards, z 51 točkami je blestel Anthony Edwards, ki se je podpisal pod karierni rekord.

Denver je slavil pri Utahu, kjer sta Nikola Jokić in Jamal Murray prispevala po 28 točk. Ekipi se bosta danes pomerili med seboj.

Tretja Oklahoma je na krilih Shaia Gilgeousa-Alexandra (40 točk) premagala Sacramento Kings, New Orleans Pelicans pa so pomembno zmago vknjižili pri Portlandu.

Derbi vzhoda je pripadel Milwaukee Bucks. | Foto: Reuters Derbi vzhoda je pripadel Milwaukee Bucks. Foto: Reuters

Derbi vzhoda Milwaukeeju

Derbi vzhodne konference med vodilnim Bostonom in drugim Milwaukeejem je s 104:91 pripadel zadnjemu. Ob zmagi je šest košarkarjev doseglo dvomestno število točk, Patrick Beverly je 20 točkam dodal deset skokov, Bobby Portis pa 15 točkam prav tako deset skokov. Milwaukee je tako končal niz štirih porazov, hkrati pa Bostonu preprečil, da bi na račun vpisal šesto zaporedno.

Liga NBA, 9. april:

Lestvica:

Connecticut Huskies
Sportal Počitek za ligo NBA, Connecticut ubranil naslov študentskega prvaka
Luka Dončić
Trendi Luka Dončić z več kot milijardo ogledov na družbenih omrežjih
Luka Dončić
Sportal Vroče med trenerjem Houstona in Luko Dončićem
Dončić Exum
Sportal Neverjetna zmaga Dallasa po čarobnem večeru Irvinga, Dončića in Exuma #video
Ne spreglejte