Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 4. 2024,
21.10

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Alen Omić Zoran Dragić BC Dubai Jaka Klobučar ABA liga ABA Borac Čačak KK Krka Novo mesto Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sobota, 6. 4. 2024, 21.10

3 tedne, 2 dneva

Liga ABA, 26. krog

Pirova zmaga Cedevite Olimpije, poraz Krke, ki pa ni usoden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Cedevita Olimpije Cibona Zoran Dragić | Zoran Dragić (14 točk) in soigralci iz Cedevite Olimpije so že ob polčasu vodili za 19 točk. | Foto Cibona/Ivana Dergez

Zoran Dragić (14 točk) in soigralci iz Cedevite Olimpije so že ob polčasu vodili za 19 točk.

Foto: Cibona/Ivana Dergez

Klubi v ligi ABA so odigrali zadnji krog rednega dela. Cedevita Olimpija je v troboju za četrto mesto Cibono premagala s 97:72, a je zmagala tudi Mega in ostala četrta. Prednost domačega igrišča v četrtfinalnem dvoboju na dve zmagi med Mego in Olimpijo bo tako imela srbska ekipa. Krka je mednarodno sezono končala s še enim porazom, Borac je bil boljši 101:83, a Novomeščani ostajajo v prvi ligi ABA, saj je bila v petek potrjena širitev lige na 16 klubov in tako ne bo noben izpadel.

Gašper Okorn
Sportal Okorn jasen: Ne skrivam, da sem razočaran

Olimpija brez prednosti domačega igrišča

Košarkarji Cedevite Olimpije so le v začetnem delu tekme s Cibono zaostajali, ko pa so pri 21:20 prišli do vodstva, ga niso več spustili iz rok. Še več, že v drugi četrtini so tekmecem dovolili le 13 točk, potem pa razliko 20 in več točk brez težav zadržali do konca. Tako je bilo že precej pred iztekom dvoboja jasno, da bo šla zmaga v Ljubljano, gostje se niti niso preveč naprezali, so pa imeli več razpoloženih igralcev. Mega je v zadnjem krogu z 92:78 premagala Igokeo, kar pomeni, da je sicer z enakim izkupičkom zmag in porazov ostala četrta, pred Cedevito Olimpijo. Prednost domačega terena v končnici bo tako imela srbska ekipa.

Gregor Glas je dal osem točk. | Foto: Cibona/Ivana Dergez Gregor Glas je dal osem točk. Foto: Cibona/Ivana Dergez "Pomembna, zelo pomembna tekma. Predvsem veseli dejstvo, da smo imeli pravo energijo, ki nam je na nekaj zadnjih tekmah manjkala. Tokrat pa smo šli v tekmo s pravo energijo. Žoga je lepo krožila in igra je stekla," je po zmagi ocenil Jaka Klobučar, ki je igral 16 minut in dal osem točk. Z 20 točkami je bil prvi strelec Cedevite Olimpije Aleksander Šaškov (njegov rekord v ligi ABA), Alen Omić je dosegel dvojnega dvojčka (14 točk in 14 skokov), 14 točk pa je dal tudi Zoran Dragić. Na zmago računajo tudi v četrtfinalu proti Megi, je dodal Klobučar. "Dobro se moramo pripraviti na končnico. Na to se čaka vso sezono. Časa za pripravo imamo dovolj. Računamo na pozitiven izkupiček."

Potrjena širitev lige na 16 klubov

Vodstvo lige je ta petek na skupščini na glasovanju potrdilo, da bo naslednjo sezono ligo sestavljalo 16 ekip. Mesto bo tako obdržalo vseh 14 ekip iz te sezone, Krki je tako obstanek že zagotovljen. Novomeščanom je sicer, če ne bi prišlo do širitve, grozil izpad, saj so bili krog pred koncem rednega dela na zadnjem mestu. Ligo bodo popolnili s prvim iz lige ABA 2 in gostujočo ekipo iz Združenih Arabskih Emiratov, BC Dubai. Iz ene države lahko odslej v ligi sodeluje največ šest klubov (doslej največ pet).

Krka končala na zadnjem mestu

Jan Špan in soigralci iz vrst Krke so zadnjo tekmo rednega dela odigrali v Čačku. | Foto: Borac Mozzart/Duško Radišić Jan Špan in soigralci iz vrst Krke so zadnjo tekmo rednega dela odigrali v Čačku. Foto: Borac Mozzart/Duško Radišić Po porazu v zadnjem krogu je Krka res končala na zadnjem mestu. Kožo jim je rešil klub iz Dubaja, ki se bo naslednjo sezono pridružil jadranski druščini. Krka je četrtič v zgodovini tekmovanje končala na zadnjem mestu, izkupiček petih zmag pa je njen drugi najslabši v šestnajstih sezonah. Najboljši sezoni v zadnjih desetih letih je imela Krka 2013/14 in 2014/15, ko je zbrala po dvanajst zmag, sicer pa je 2010/11 zbrala celo 17 zmag.

V Čačku novomeška ekipa ekipa ni imela realnih možnosti za uspeh. Nastopila je brez dveh ključnih igralcev pod košema, Jurija Macure in Marka Radovanovića, ki sta zaradi poškodb že zaključila sezono. Tekmo je odigrala z osmimi igralci. Jan Špan je dosegel 22 točk (met iz igre 9:18), po 14 pa sta jih dodala Darko Planinić in Miha Cerkvenik.

Liga ABA, 26. krog

Petek, 5. april:

Sobota, 6. april:

Nedelja, 7. april:

Ponedeljek, 8. april:

Lestvica:

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić z novim velikim razlogom za nasmeh #video
Ne spreglejte