Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2019,
22.41

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

4

Natisni članek

evropsko prvenstvo evropsko prvenstvo 2019 Damir Grgić Nika Barič Teja Oblak

Nedelja, 30. 6. 2019, 22.41

2 leti, 11 mesecev

Evropsko prvenstvo v košarki za ženske, skupinski del

Slovenke redni del EP končujejo s porazom, za četrtfinale proti Belgiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

4

EuroBasket 2019: Slovenija - Italija | Slovenske košarkarice obračunavajo z Italijo. | Foto Vid Ponikvar

Slovenske košarkarice obračunavajo z Italijo.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenske košarkarice so izgubile zadnjo tekmo v predtekmovanju 37. evropskega prvenstva proti Italiji s 57:75. Italijanke bodo tako v repesaž za četrtfinale v Beogradu odšle z drugega mesta, poraženke pa s tretjega, kar pomeni, da se bodo Italijanke spopadle s tretjeuvrščeno reprezentanco iz skupine D, Slovenke pa z drugouvrščeno, kar je po porazu s Srbijo postala Belgija.

Prvo mesto skupine C, ki je igrala v Nišu, si je zagotovila Madžarska, brez možnosti za napredovanje pa je po petkovem porazu s Slovenkami ostala Turčija, ki je sicer v zadnjem krogu Madžarsko premagala. Madžarke so si zagotovile četrtfinale, Italijanke in Slovenke se bodo morale zanj spopasti v repesažu z drugo in tretjo reprezentanco iz skupine D.

Sproščenost ni prinesla rezultata

Slovenke so proti Italiji igrajo sproščeno, selektor Damir Grgić je igralne minute namenjal tudi mlajšim košarkaricam, Eva Lisec, ki se je poškodovala na tekmi z Madžarsko, ni stopila na parket, soigralke pa je spodbujala s klopi za rezerve. Prvo četrtino so z 21:18 dobile Slovenke, drugo Italijanke z 18:11. V tretji četrtini so se Italijanke odlepile na + 13, v zadnjih desetih minutah pa prednost le še vzdrževale in se veselile zmage s 75:57.

Fotogalerija s tekme Slovenija - Italija (Foto: Vid Ponikvar):

Fotogalerija
1 / 49

"Prevzemam krivdo za poraz. Glave enostavno niso bile na pravem mestu. Delno smo pokvarili vtis Slovenije na tem evropskem prvenstvu, vseeno pa moramo biti ponosni, da smo se uvrstili med dvanajst najboljših ekip v Evropi. Zdaj imamo en dan počitka, nato pa nas čaka glavna tekma na evropskem prvenstvu. Verjamem, da bomo v Beogradu odigrali veliko boljšo tekmo," je po drugem porazu na EP povedal slovenski selektor Damir Grgić.

Najboljša strelka v slovenski vrsti je bila tokrat kapetanka Nika Barić, ki je dosegla 15 točk, Shante Evans jih je prispevala 13, ob tem pa še devet skokov, Annamaria Prezelj pa je bila z 12 točkami tretja najboljša slovenska strelka. Med Italijankami je bila najbolj razpoložena Francesca Dotto z 18 točkami.

Križanje s "skupino smrti", nasprotnice bodo Belgijke

Slovenija se bo v drugem delu turnirja križala s skupino D, ki je upravičila naziv skupina smrti. Pomerila se bo s drugouvrščeno reprezentanco iz te skupine, kar je po porazu s Srbijo postala Belgija. Obračun bo v torek. V primeru uspeha čaka slovenske košarkarice v četrtfinalu dvoboj s kakovostnimi Francozinjami.

Iz skupine neposredno v četrtfinale potuje prvouvrščena ekipa. Reprezentance, ki so osvojile drugo ali tretje mesto, bodo morale odigrali še dvoboj repasaža za vstop med osem najboljših. Tekme izločilnega dela bodo dekleta odigrala v Beogradu.

Slovenske košarkarice šele drugič igrajo v družbi najboljših evropskih ekip. Ob krstnem nastopu pred dvema letoma v Pragi so končale na 14. mestu med 16 reprezentancami, v predtekmovanju pa so premagale Grčijo ter izgubile proti Franciji in Srbiji. 

Evropsko prvenstvo, skupina C:

Lestvica:

Preberite še:

EuroBasket2019 Ž: Slovenija - Madžarska
Sportal Slovenke odprle evropsko prvenstvo v Nišu z nesrečnim porazom
Slovenke
Sportal Medalja bi že bila, če bi se preselile iz Niša v Beograd #video
Teja Oblak
Sportal Odpotovala z drugačnimi očmi, morda bo imela tudi podporo brata Jana Oblaka #video
Nika Barič
Sportal Slovenske košarkarice prispele v Niš
Ne spreglejte