Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2017,
11.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

olimpijske igre Pjongčang 2018 liga NHL Kanada Anže Kopitar Anže Kopitar Bill Daly Willie Desjardins

Sreda, 26. 7. 2017, 11.15

6 let, 7 mesecev

Gradnja ekip za olimpijske igre brez NHL-ovcev

Kanadčani predstavili trenerski štab, v NHL zanikali, da za OI obstaja načrt B

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
kanada oi | Foto Reuters

Foto: Reuters

Malce manj kot 200 dni pred začetkom olimpijskih iger v Pjongčangu so dvakratni zaporedni olimpijski in svetovni prvaki vlogo selektorja Kanade na tekmovanju petih krogov zaupali Willieju Desjardinsu. Namestnik komisarja lige NHL Bill Daly pa je utišal govorice zadnjega tedna, da bi liga NHL-ovcem lahko prižgala zeleno luč za nastop na OI.

V začetku aprila je vodstvo severnoameriške hokejske lige NHL sporočilo, da prihodnje leto v obdobju februarskih zimskih olimpijskih iger ne bo prekinjalo sezone in svojim igralcem omogočilo sodelovanja na turnirju v Pjongčangu. Odločitev vodilnih je razjezila tako hokejiste kot Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF), ki si je želela, da bi v Južni Koreji nastopila vsa hokejska svetovna smetana.

Predsednik IIHF Rene Fasel je še v naslednjih tednih zagotavljal, da poglavje NHL-ovci v Pjongčangu 2018 še ni povsem končano, a je njegove upe kaj hitro zatrl komisar najmočnejšega hokejskega klubskega tekmovanja na svetu Gary Bettman. Ta je dejal, da je urnik lige NHL za novo sezono že oblikovan in da bodo tekme tudi v času OI potekale po ustaljenem ritmu.

Alternativni urnik ne obstaja

Pretekli teden so se sicer pojavile govorice, da naj bi vodstvo lige NHL imelo še en načrt, urnik B. Sprožili naj bi jih Rusi. Prav ruski hokejisti na čelu z Aleksandrom Ovečkinom so bili po aprilski odločitvi lige najbolj kritični. Zvezdnik Washingtom Capitals je namreč odločen, da kljub vsemu nastopi v Pjongčangu.

Namestnik komisarja lige NHL Bill Daly zavrača možnost, da bi liga NHL med OI prekinila tekmovanje. | Foto: Reuters Namestnik komisarja lige NHL Bill Daly zavrača možnost, da bi liga NHL med OI prekinila tekmovanje. Foto: Reuters

Govorice o načrtu B je v torek za The Hockey News zanikal namestnik komisarja lige NHL Bill Daly: "Alternativni urnik ne obstaja. Da bi igralci iz lige NHL nastopali na olimpijskih igrah, ni mogoče. Vse hokejske zveze, ki bodo nastopile na OI, oblikujejo ekipe tako, da v njih ni NHL-ovcev."

Kanadčani z Desjardinsom

Če Rusi še niso opustili misli, da jih bodo na OI zastopali NHL-ovci, pa so se Kanadčani, kot kaže, s tem sprijaznili. V torek so za selektorja reprezentance, ki bo v Pjongčangu lovila tretje zaporedno olimpijsko zlato, imenovali Willieja Desjardinsa. Ta po treh letih v vlogi glavnega trenerja Vancouver Canucks, za katerim je izjemno slaba sezona, prihodnjo sezono v ligi NHL ne bo imel obveznosti. Canucksi so namreč že našli novega trenerja.

Nekdanji trener Vancouver Canucks Willie Desjardins bo selektor Kanade v Pjongčangu. | Foto: Reuters Nekdanji trener Vancouver Canucks Willie Desjardins bo selektor Kanade v Pjongčangu. Foto: Reuters

Šestdesetletni Desjardins ima sicer bogate trenerske izkušnje. Začel jih je nabirati že sredi osemdesetih let preteklega stoletja, ko je deloval v univerzitetni ligi, nato pa prek lig WHL in AHL prišel do NHL. Članski ekipi Kanade je kot pomočnik pomagal le enkrat, na svetovnem prvenstvu leta 1999, ko so javorovi listi zasedli četrto mesto.

Generalni direktor kanadske olimpijske ekipe bo nekdanji odlični vratar Sean Burke, pomočniki bodo Dave King, Scott Walker in Craig Woodcrof, z nasveti bo pomagal tudi dvakratni olimpijski prvak, vratar Martin Brodeur.

Oklepniki z NHL-izkušnjami

Predvideno je, da bo kanadski trenerski štab sestavil ekipo iz hokejistov, ki imajo NHL-izkušnje, danes pa igrajo v ligi AHL, Kontinentalni hokejski ligi, elitnih ligah Švedske, Finske, Švice … Priložnost za dokazovanje naj bi dobilo lepo število Kanadčanov, na podlagi turnirjev pa bodo izbrali končno moštvo.

Kanada bo v naslednjih petih mesecih odigrala pet turnirjev in morebitne pripravljalne tekme na prizorišču olimpijskih iger. Prva preizkusa Kanadčane čakata že avgusta, ko bodo igrali v Sočiju in Sankt Peterburgu.

Slovenci nad ZDA, Rusijo in Slovaško

Anžeta Kopitarja v Pjongčangu ne bo. | Foto: Getty Images Anžeta Kopitarja v Pjongčangu ne bo. Foto: Getty Images

Slovenska hokejska reprezentanca si je nastop na drugih zaporednih olimpijskih igrah zagotovila s tremi zmagami na septembrskih olimpijskih kvalifikacijah v Minsku.

Slovenci se bodo na OI v Pjongčangu v skupini pomerili z istimi reprezentancami kot v Sočiju: z ZDA, Rusijo in Slovaško. Naša izbrana vrsta, ki ji je v črnomorskem letovišču lahko pomagal tudi Anže Kopitar, se je uvrstila v četrtfinale in zasedla visoko sedmo mesto. Ob novem olimpijskem izzivu Kopitar ne bo mogel pomagati.

Ne spreglejte