Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2016,
8.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80

Natisni članek

hokej Anže Kopitar Anže Kopitar Ralph Krueger Evropa Kanada svetovni pokal

Sreda, 28. 9. 2016, 8.42

6 let, 6 mesecev

Svetovni pokal, Toronto, prva finalna tekma

Kopitar pred tekmo prejel sporočilo Gretzkyja, po porazu pa obžaloval napake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,80
Anže Kopitar hokej | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Prvo dejanje velikega finala svetovnega hokejskega pokala v Torontu je pripadlo Kanadi. Gostiteljica je Evropo na čelu z njenim kapetanom Anžetom Kopitarjem, ki se je odločno upirala favoritom, premagala s 3:1. Zmagovalka pokala bo tista reprezentanca, ki bo prva zmagala dvakrat.

Reprezentanca Evrope je prikazala odlično uvodno tretjino, v kateri je precej več streljala od domačinov (13:9) in dokazala, da lahko igra z najboljšo reprezentanco zadnjih let. A kljub strelski premoči so zadevali Kanadčani, ki so dvakrat učinkovito kaznovali napake nasprotnika.

Jaroslava Halaka sta v prvem delu tako premagala Brad Marchand (pred dnevi je podaljšal sodelovanje z Bostonom za osem let in 49 milijonov dolarjev - 43,5 milijona evrov), ki je poskrbel za zgodnje vodstvo (v tretji minuti), in Steven Stamkos. Vroče je spet postalo v drugem delu, ko je zadel junak Evropinega polfinala Tomaš Tatar in prednost Kanade znižal na zgolj en zadetek. Pomembno vlogo je odigral tudi Anže Kopitar, ki je začel akcijo in vpisal podajo.

Gostitelji so vodstvo znali zadržati, v zadnjem delu so prevladovali in končni rezultat 3:1 postavili v 50. minuti, ko je Halaka premagal še Patrice Bergeron. Slovaški vratar je sicer zaustavil 35 strelov, domači Carey Price pa 32.

Lahko igrajo s Kanado, le napake bo treba odpraviti

"Trenutno smo zelo jezni, kar je dobra stvar, a finale se igra na dve zmagi in ni pomembno, v kakšnem vrstnem redu ju dosežeš," se ne predaja selektor Evrope Ralph Krueger. | Foto: Reuters "Trenutno smo zelo jezni, kar je dobra stvar, a finale se igra na dve zmagi in ni pomembno, v kakšnem vrstnem redu ju dosežeš," se ne predaja selektor Evrope Ralph Krueger. Foto: Reuters

"Na trenutke smo diktirali tempo in nadzirali potek igre, zato lahko mirno rečem, da lahko povsem enakovredno igramo s Kanado. V njihovi tretjini smo igrali dobro. Je pa res, da smo prva dva zadetka prejeli zaradi lastnih napak. Nekajkrat smo se sami 'ustrelili'. Napake bo treba do naslednje tekme odpraviti," je po porazu v pogovoru z novinarji čez lužo razmišljal Kopitar.

"Trenutno smo zelo jezni, kar je dobra stvar, a hkrati smo po videnem nocoj lahko zelo samozavestni. Finale se igra na dve zmagi, ni pomembno, v kakšnem vrstnem redu prideš do njiju. Prepričan sem, da bomo dali na drugi tekmi vse od sebe. Mislim, da se naša skupina odlično zaveda, kakšno priložnost ima. Vse to smo si prigarali s trdim delom," je po porazu dejal strateg Evrope Ralph Krueger, ki verjame, da njegovi fantje lahko presenetijo Kanado.

Crosby upa na boljšo predstavo

Kapetan Kanade Sidney Crosby je prepričan, da njegovo moštvo lahko igra precej bolje. | Foto: Reuters Kapetan Kanade Sidney Crosby je prepričan, da njegovo moštvo lahko igra precej bolje. Foto: Reuters

Z igro, sploh s prikazanim v prvem delu, v taboru zmagovalcev niso mogli biti zadovoljni. Na tem turnirju so jih v 15 odigranih tretjinah tekmeci po številu strelov premagali le trikrat. To se jim je zgodilo tudi v uvodni tretjini prve finalne tekme, po kateri so si rekli, da morajo zaigrati bolje.

"Mislim, da lahko igramo bolje, a na koncu smo le našli pot do zmage, kar je najpomembnejše. Želimo si zmagovati s svojo igro. V prvih dveh tretjinah smo izgubili preveč dvobojev, v tretji pa igrali bolje. Upam, da bomo na tem gradili," je kapetan Kanade Sidney Crosby, podajalec pri prvem in zadnjem golu, opozoril, da bo treba na drugi tekmi že od začetka igrati bolje in bolj osredotočeno.

Wayne Gretzky mu je zaželel srečo

Največ hokejski virtuoz Wayne Gretzky je pred dnevi Kopitarja uvrstil med najboljših pet igralcev lige NHL in mu namenil nekaj pohvalnih besed. Pred finalno tekmo mu je v slačilnici pustil sporočilo, na katerem je pisalo: "Veliko sreče, zabavaj se, Wayne 99." "Lepo presenečenje," je zapis komentiral Gorenjec.

V finalu igrajo na dve zmagi. Druga tekma bo na sporedu v četrtek ob 2. uri po slovenskem času, morebitna tretja pa v nedeljo ob 1. uri.

Svetovni pokal, Toronto (17. september–1. oktober):

Finale (slovenski čas)*:

1. tekma: sreda, 28. september 
Kanada : Evropa 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Marchand 3., Stamkos 14., Bergeron 50.; Tatar 28. (Kopitar podaja)

2. tekma: petek, 30. september
ob 2.00 Kanada - Evropa

morebitna 3. tekma: nedelja, 2. oktober
ob 1.00 Kanada - Evropa

*Igrajo na dve zmagi.

 

 Kaj je svetovni pokal?

Svetovni pokal je tekmovanje, na katerem sodelujejo najboljši hokejisti iz lige NHL. Ob šestih hokejskih velesilah – Kanadi, ZDA, Češki, Rusiji, Švedski in Finski – nastopata še ekipa Evrope (v tej so najboljši evropski hokejisti, ki ne prihajajo iz Rusije, Češke, Finske ali Švedske) in ekipa najperspektivnejših severnoameriških hokejistov do 23 let.

Na drugem in hkrati zadnjem svetovnem pokalu leta 2004 je slavila Kanada, na prvem leta 1996 pa so zmagale ZDA.
Ne spreglejte