Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2016,
13.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar svetovni pokal Ralph Krueger Sidney Crosby Joe Thornton hokej Marian Gaborik

Torek, 27. 9. 2016, 13.09

6 let, 6 mesecev

Pred prvim finalnim bojem svetovnega pokala v Torontu

Kanadčani brez podcenjevanja, Evropa brez pritiska in Mariana Gaborika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Anže Kopitar Drew Doughty hokej | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hokejisti Evrope in Kanade bodo v noči na sredo odigrali prvo finalno tekmo. Evropejci, ki se bodo morali v nadaljevanju znajti brez poškodovanega Mariana Gaborika, želijo pisati zgodovino, favorizirani gostitelji pa pred obračunom ne podcenjujejo nasprotnikov: "Imajo izvrstnega vratarja, odlične igralce."

Na drugem svetovnem hokejskem pokalu leta 2004 in hkrati zadnjem pred letošnjim sta se v finalu srečali Finska in Kanada. Naslova se je veselila druga. Dvanajst let pozneje so Kanadčani favoriti za novo lovoriko. V finalu, v katerem bodo igrali na dve zmagi – prva tekma bo na sporedu v sredo ob 2. uri po slovenskem času –, jim bo nasproti stala reprezentanca Evrope.

Kaj je svetovni pokal?

Svetovni pokal je tekmovanje, na katerem sodelujejo najboljši hokejisti iz lige NHL. Ob šestih hokejskih velesilah – Kanadi, ZDA, Češki, Rusiji, Švedski in Finski – nastopata še ekipa Evrope (v tej so najboljši evropski hokejisti, ki ne prihajajo iz Rusije, Češke, Finske ali Švedske) in ekipa najperspektivnejših severnoameriških hokejistov do 23 let.

Na drugem in hkrati zadnjem svetovnem pokalu leta 2004 je slavila Kanada, na prvem leta 1996 pa so zmagale ZDA.

Čakajo na tvoje napake in nato udarijo

Steven Stamkos opozarja, da bo Evropa čakala na njihove napake in jih poskušala kaznovati. | Foto: Reuters Steven Stamkos opozarja, da bo Evropa čakala na njihove napake in jih poskušala kaznovati. Foto: Reuters

Moštvi sta se v skupinskem delu že srečali. Na tem turnirju še neporaženi javorjevi listi so takrat zmagali s 4:1, a zdaj gre za povsem drugačne tekme. Na to opozarjajo tudi Sidney Crosby in soigralci, ki v dvoboj vstopajo, vsaj tako so zatrjevali na novinarski konferenci, brez podcenjevanja.

"Določen vpogled v njihovo igro smo dobili, saj smo že igrali med seboj, a tisto je bil skupinski del. Evropske ekipe so ponavadi zelo organizirane. Njihov načrt je, da dobro igrajo v obrambi, čakajo na tvoje napake in nato udarijo. Povrhu vsega imajo še odličnega vratarja. Halak je eden od ključnih razlogov, da so v finalu," se je stila igre Anžeta Kopitarja in soigralcev dotaknil Steven Stamkos.

Kdo bo zmagal na prvi finalni tekmi?

  • Evropa.
    48,78 %
    20 glasov
  • Kanada.
    51,22 %
    21 glasov
Oddanih 41 glasov

V finalu zaradi izjemnega vratarja

Kanadski napadalec John Tavares nevarnost vidi v klubskem soigralcu in vratarju Evrope Jaroslavu Halaku. | Foto: Getty Images Kanadski napadalec John Tavares nevarnost vidi v klubskem soigralcu in vratarju Evrope Jaroslavu Halaku. Foto: Getty Images

S kapetanom Tampa Bay Lightning se je strinjal tudi John Tavares, ki veliko nevarnost vidi v čuvaju Evrope. Prav Slovaku Jaroslavu Halaku (za zdaj 94,7-odstotna zanesljivost) gre mnogo zaslug, da Evropejci še vztrajajo na ledeni ploskvi Air Canada Centra. In prav on bo moral spet "stati na glavi", da bi se zgodilo presenečenje.

"Jaro je za zdaj odigral odličen turnir. Vse ima pod nadzorom, je zelo mobilen, dobro fizično pripravljen in samozavesten. Zavedamo se, da bomo morali nad njim izvajati velik pritisk, proti njemu sprožiti čim več strelov," opozarja Tavares.

Veteran Joe Thornton, edini Kanadčan v letošnji ekipi, ki je leta 2004 osvojil zlato na svetovnem pokalu, pa s prstom kaže tudi na naše gore list. "Gre za moštvo, v katerem so hokejisti, ki so že osvajali Stanleyjev pokal, tako da imajo izkušnje. Imajo odlične igralce. Imajo Charo in tu je Kopitar, ki je eden od najboljših centrov v ligi NHL … Imajo kakovost."

Gaborik že končal turnir

Marian Gaborik mora na prisilni počitek. | Foto: Reuters Marian Gaborik mora na prisilni počitek. Foto: Reuters

Evropa se bo v finalu predstavila brez pomembnega člena Mariana Gaborika. Slovaškega napadalca, Kopitarjevega soigralca pri Los Angeles Kings, ki je na polfinalni tekmi zadel za vodstvo z 1:0, je na omenjenem obračunu plošček zadel v nogo. Odsoten bo do osem tednov. Zamenjal ga bo Danec Mikkael Boedker, za katerega bodo to prve minute na svetovnem pokalu.

"Za nas je to velik udarec. Gre za odličnega igralca, ki lahko naredi razliko. Zna zadeti pomembne gole, kar je v karieri že dokazal. Na srečo imamo igralce, ki lahko vskočijo, a nadomestiti ga bo zelo težko," poškodbo soigralca v napadu obžaluje Frans Nielsen.

Še si želijo zmagovati

Presenetljiva finalistka Evropa, ki jo sestavljajo oklepniki iz Slovenije, Slovaške, Norveške, Nemčije, Švice, Danske, Francije in Avstrije, želi spet osupniti.

"Te zmage in rast iz tekme v tekmo so nam dale določeno samozavest. Zdaj smo osredotočeni le na prvo tekmo. Dali bomo vse od sebe, da bi nam uspelo. Pred seboj vidimo le zmago na prvi tekmi," so želje Slovaka Andreja Sekere, mladi Nemec Leon Draisaitl pa dodaja: "Mislim, da je na Kanadi veliko pritiska. So nesporni favoriti, mi pa smo svetu pokazali, da smo tudi mi dobra hokejska ekipa. Držati se moramo svojega načrta. Upam, da nam uspe."

"Morali bomo biti potrpežljivi in garati v obrambi. Verjamem, da bodo tako prišle priložnosti, ki pa jih bomo morali izkoristiti," je dejal Kopitarjev pomočnik Mark Streit. | Foto: Getty Images "Morali bomo biti potrpežljivi in garati v obrambi. Verjamem, da bodo tako prišle priložnosti, ki pa jih bomo morali izkoristiti," je dejal Kopitarjev pomočnik Mark Streit. Foto: Getty Images

Brez divjanja

Kapetan reprezentance, ki jo vodi Ralph Krueger, Kopitar je pred tekmo poudaril, da do uspeha lahko vodita potrpežljivost in pametna igra brez divjanja, a pri tem morajo še naprej igrati kot ekipa.

Njegovim besedam je prikimal tudi njegov pomočnik, izkušeni Švicar Mark Streit: "Vemo, da smo presenetili mnoge. Zdaj je pred nami velik izziv. Še si želimo zmagovati. Z njimi smo že igrali in jih nekoliko 'potipali'. Vsem je jasno, kakšno ekipo imajo, a tudi mi smo dobra ekipa. To smo že dokazali. Morali bomo biti potrpežljivi in garati v obrambi. Verjamem, da bodo tako prišle priložnosti, ki pa jih bomo morali izkoristiti."

Finale bodo igrali na dve zmagi, prva tekma bo v sredo ob 2. uri po slovenskem času.

Svetovni pokal, Toronto (17. september-1. oktober):

Finale (slovenski čas)*:

1. tekma: sreda, 28. september 
2.00 Kanada - Evropa

2. tekma: petek, 30. september
ob 2.00 Kanada - Evropa

morebitna 3. tekma: nedelja, 2. oktober
1.00 Kanada - Evropa

*Igrajo na dve zmagi.
Ne spreglejte