Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
8.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

liga NHL Ralph Krueger hokej svetovni pokal Anže Kopitar Anže Kopitar

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 8.21

6 let, 6 mesecev

Evropa po uvrstitvi v finale svetovnega pokala

Kopitarju Gretzkyjeve besede dajejo zagon, proti Kanadi si želi pametne in potrpežljive igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
Evropa Švedska Anže Kopitar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Mislim, da si ni nihče mislil, da nam bo uspelo priti do sem. A smo resnično odlična skupina hokejistov, ki se dobro razume, našli smo kemijo ob pravem času in zdaj smo v finalu," je bil po polfinalni zmagi Evrope s 3:2 v podaljšku nad Švedsko navdušen dvakratni podajalec Anže Kopitar. Energijo in zagon mu dajejo tudi laskave besede Wayna Gretzkyja.

Pred začetkom svetovnega pokala v Torontu so reprezentanci Evropi pripisovali oznako avtsajderja, ki se bo poslovil že po skupinskem delu. A po dobrem tednu od začetka tekmovanja se je poslovilo že šest reprezentanc, Evropejci pa še kar vztrajajo.

Ekipa hokejistov brez skupne zgodovine in pripadnosti isti državi (v njej so reprezentanti Slovenije, Avstrije, Slovaške, Norveške, Danske, Nemčije, Švice in Francije) je pod taktirko Ralpha Kruegerja presenetila tudi v polfinalu.

Z zmago s 3:2 v podaljšku je izločila favorizirano Švedsko in se bo za naslov udarila z dvakratno zaporedno olimpijsko in svetovno prvakinjo ter zadnjo zmagovalko svetovnega pokala Kanado. Prva finalna tekma – igrali bodo na dve zmagi – bo v sredo ob 2. uri po slovenskem času.

Kemija ob pravem času

"Občutim veliko vznemirjenje," je prve misli, nasmejan do ušes, strnil slovenski hokejist. | Foto: Getty Images "Občutim veliko vznemirjenje," je prve misli, nasmejan do ušes, strnil slovenski hokejist. Foto: Getty Images

"Občutim veliko vznemirjenje. Mislim, da ni nihče verjel, da nam bo uspelo priti do sem. Smo resnično odlična skupina hokejistov, ki se dobro razume, našli smo kemijo ob pravem času in zdaj smo tu," je po polfinalni drami nasmejan do ušes z novinarjem Sportsnet.ca prve misli delil kapetan Evrope  Anže Kopitar.

Gorenjec je k zmagi, h kateri je dva zadetka prispeval njegov soigralec v napadu Tomas Tatar, ne gre pa pozabiti izvrstnega slovaškega vratarja Jaroslava Halaka, pripomogel z dvema pomembnima podajama.

Tudi sam po uvodnih prijateljskih tekmah, ko so jih dvakrat zanesljivo premagali člani Severne Amerike do 23 let in ko Evropa ni delovala tako modro kot danes, ni bil prepričan o uspehu: "Takrat zagotovo ne. A v drugi polovici druge tekme smo začeli igrati hokej, ki smo si ga res želeli. Ugotovili smo, kateri sistem je pravi za nas. Nismo divji, igramo bolj dolgočasno, a to je pravi recept."

"Saj je samo še 82 tekem, kajne?"

Za Kopitarjem sta naporno poletje in začetek jeseni. Septembra je na olimpijskih kvalifikacijah Sloveniji pomagal do druge zaporedne uvrstitve na OI, zdaj sodeluje na svetovnem pokalu, sezona lige NHL pa se bo začela že 12. oktobra.

"Samo še 82 tekem rednega dela sezone me čaka, kajne (smeh)? Ne, jaz uživam na ledu, zabavam se. In če to pomeni, da moram vsako tekmo igrati 21, 22 minut, to sprejmem," se je 29-letni centralni napadalec, ki oktobra pričakuje drugega otroka, dotaknil natrpanega urnika.

"Upam, da me bo še kdaj lahko pohvalil"

"Ko te pohvali igralec takšnega kova, ti to da dodaten zagon." | Foto: Reuters "Ko te pohvali igralec takšnega kova, ti to da dodaten zagon." Foto: Reuters

Pred dnevi je našega najboljšega hokejista pohvalil mojster vseh mojstrov hokeja na ledu Wayne Gretzky. Kanadčan je kapetana Evrope in Los Angeles Kings spet uvrstil med hokejsko smetano, in sicer je dejal, da spada med pet najboljših hokejistov lige NHL.

"Seveda je vsakič, ko te igralec takšnega kova, kot je bil Wayne, pohvali oziroma samo omeni, to poseben občutek. To ti da dodatnega zagona. Upam, da me bo še kdaj lahko pohvalil," je bil Kopitar v zapisu na svoji strani vesel laskavih besed enega od največjih hokejskih virtuozov.  

Želel je odločiti eno tekmo

"Vesel sem, da mi je to uspelo prav na tej tekmi," je bil navdušen mož odločitve Tomas Tatar. | Foto: Getty Images "Vesel sem, da mi je to uspelo prav na tej tekmi," je bil navdušen mož odločitve Tomas Tatar. Foto: Getty Images

"Eden od najboljši turnirjev na svetu, na katerem so zbrani najboljši igralci lige NHL na enem mestu in mi smo v finalu. To je odlično," se je smejalo Tataru, možu odločitve: "Želel sem si, da bi imel priložnost, da odločim eno tekmo. Vesel sem, da mi je to uspelo prav na tej."

Njegov zmagoviti zadetek so sodniki priznali šele po ogledu posnetka, ki so ga zahtevali Švedi, saj je bil dosežen z drsalko.

A počasen posnetek je pokazal, da se je plošček odbil od drsalke in da ga Slovak ni brcnil v gol. "Vedno, ko sodniki gledajo posnetek, je stresno. Nikoli ne veš, kako se bodo odločili. Vedel sem, da nisem brcnil, tako da sem upal, da se bo to na posnetku videlo."

Veselja ni skrival še en član udarnega napada Marian Hossa: "Zadovoljni smo, da nam je uspelo priti do sem. Mislim, da tega ni pričakoval nihče, zato je še toliko slajše."

Kaj je svetovni pokal?

Svetovni pokal je tekmovanje, na katerem sodelujejo najboljši hokejisti iz lige NHL. Ob šestih hokejskih velesilah – Kanadi, ZDA, Češki, Rusiji, Švedski in Finski – nastopata še ekipa Evrope (v tej bodo najboljši evropski hokejisti, ki ne prihajajo iz Rusije, Češke, Finske ali Švedske) in ekipa najperspektivnejših severnoameriških hokejistov do 23 let.

Na drugem in hkrati zadnjem svetovnem pokalu leta 2004 je slavila Kanada, na prvem leta 1996 pa so zmagale ZDA.

Kanada? Potrpežljivost vodi do uspeha.

"Ne smemo zdivjati. Ostati moramo potrpežljivi in izkoristiti svoje priložnosti," o finalnem nasprotniku razmišlja Slovenec. | Foto: Guliverimage/Getty Images "Ne smemo zdivjati. Ostati moramo potrpežljivi in izkoristiti svoje priložnosti," o finalnem nasprotniku razmišlja Slovenec. Foto: Guliverimage/Getty Images

Evropa se bo v finalu pomerila s Kanado. Moštvi sta se srečali že v skupinskem delu, s 4:1 so slavili favoriti turnirja Kanadčani. Kako se jih lotiti tokrat?

"Kanada. Kje sploh začeti? Imajo odlične igralce. Morali bomo igrati res pametno. Vemo, da imajo veliko znanja, da si bodo ustvarjali priložnosti. Ne smemo noreti po ledu, ostati moramo potrpežljivi, igrati pametno in izkoristiti svoje priložnosti," je recept za uspeh opisal Kopitar, selektor Evrope pa dodal, da si želi Kanadi in svetu dati odlični finale.

Prva tekma bo v noči na sredo. Igrajo na dve zmagi.

 

Kopitar o trenerju Ralphu Kruegerju in soigralcih:

"Mislim, da je Ralph vse skupaj zelo dobro vpeljal oziroma nam predstavil načrt, kako si je zamislil, da bi mi igrali. Ko smo to ugotovili še igralci, je bilo vse precej lahko." | Foto: Getty Images "Mislim, da je Ralph vse skupaj zelo dobro vpeljal oziroma nam predstavil načrt, kako si je zamislil, da bi mi igrali. Ko smo to ugotovili še igralci, je bilo vse precej lahko." Foto: Getty Images

"Mislim, da je Ralph vse skupaj zelo dobro vpeljal oziroma nam predstavil načrt, kako si je zamislil, da bi mi igrali. Ko smo to ugotovili še igralci in se temu prilagodili, je bilo vse precej lahko.

Vemo, da vsi fantje prihajajo iz NHL-a in da so vrhunski igralci in da tega ne bo težko vpeljati. Res pa je, da nismo bili uigrani, nekatere igralce sem tudi jaz prvič spoznal in jim segel v roko.

Nekaj časa je trajalo, a ne prav predolgo, da smo se ujeli in da se je med nami razvila neka kemija. Do zdaj smo naloge opravili dobro, zdaj pa nas čaka zelo strma pot, naloga proti Kanadi," je nekaj besed o svojem moštvu in strategu spregovoril Hrušičan.

 

Svetovni pokal, Toronto (17. september–1. oktober):

Finale (slovenski čas)*:

1. tekma: sreda, 28. september 
2.00 Kanada – Evropa

2. tekma: petek, 30. september
ob 2.00 Kanada – Evropa

morebitna 3. tekma: nedelja, 2. oktober
1.00 Kanada – Evropa

*Igrajo na dve zmagi.
Ne spreglejte