Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2016,
17.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Erik Karlsson Anže Kopitar Anže Kopitar Gabriel Landeskog Daniel Sedin Henrik Sedin hokej svetovni pokal Niklas Hjalmarsson Rikard Gronborg

Ponedeljek, 26. 9. 2016, 17.32

6 let, 7 mesecev

Švedsko razočaranje

Po porazu z Evropo mrki švedski obrazi in reprezentančno slovo bratov Sedin?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

"Mogoče je bila to najina zadnja reprezentančna tekma," je po polfinalnem porazu Švedske z 2:3 proti Evropi Daniel Sedin nakazal, da počasi prihaja čas za reprezentančno slovo. Gabriel Landeskog je s cmokom v grlu dodal: "Vse drugo kot zlato je neuspeh."

"V glavah smo imeli le en cilj, a ga nismo uresničili," je prehitro slovo od svetovnega pokala mrkega obraza komentiral Gabriel Landeskog. | Foto: Reuters "V glavah smo imeli le en cilj, a ga nismo uresničili," je prehitro slovo od svetovnega pokala mrkega obraza komentiral Gabriel Landeskog. Foto: Reuters  

Mrkih pogledov so Švedi po nedeljskem porazu z Evropo zapuščali ledeno ploskev dvorane Air Canada Centre v Torontu. Tri ure pred prvim sodniškim metom so pred seboj videli le finale, ki ga bodo morda uresničili na kakšnem drugem svetovnem pokalu. Čeprav so veljali za favorite, so podlegli eni od najpametnejših izbranih vrst na turnirju, ki jo vodi prekaljeni trenerski maček Ralph Krueger.

"Vse drugo kot zlato odličje je v naših očeh neuspeh. Mislim, da se prav vsi v slačilnici s tem strinjamo. V glavah smo imeli en cilj. Nismo ga uresničili. To nas je močno potrlo," je za uradno stran tekmovanja skrušeno razlagal mladi kapetan Colorado Avalanche Gabriel Landeskog.

Niso rasli iz tekme v tekmo

Branilca Erika Karlssona žalosti, da po uvodni tekmi niso napredovali. | Foto: Reuters Branilca Erika Karlssona žalosti, da po uvodni tekmi niso napredovali. Foto: Reuters

Radosti razumljivo ni bilo niti na obrazu Erika Karlssona. Kapetan Ottawa Senators je slabih pet minut pred koncem izenačil na 2:2, a njegov zadetek ni prinesel nagrade.

Branilec se je strinjal, da so najboljšo tekmo odigrali na uvodu v svetovni pokal, ko so na kolena spravili Ruse. Švedska četa je takrat precej bolj pomagala vratarju Jacobu Markströmu kot na naslednjih tekmah izkušenemu Henriku Lundqvistu.

"Na žalost od prvega dne nismo znali rasti kot ekipa. Še najbolje smo se predstavili na prvi tekmi z Rusijo. Mislim, da po tem nismo več igrali dovolj dobro. Preprosto nismo znali narediti koraka naprej kot moštvo in kot posamezniki, nismo našli kemije," je bil razočaran 26-letnik, ki ni pozabil omeniti izjemnih obramb vratarja Evrope Jaroslava Halaka (zaustavil je 37 strelov od 39).

"Morda nismo bili tako dobri, kot smo mislili, saj iz tekme v tekmo nismo igrali bolje. Morda pa je bil to naš maksimum. Ne vem," se je skrušeno spraševal Niklas Hjalmarsson.

Reprezentančno slovo dvojčkov Sedin?

Nova vprašanja sta sprožila dvojčka Sedin, ki sta upala na odlično hokejsko rojstnodnevno darilo, a dan pred dopolnjenim 36. letom ostala brez njega.

Dvojčkoma Sedin se hokejska rojstnodnevna želja ni izpolnila. Kot pravi Daniel, je bila to morda celo njuna zadnja reprezentančna tekma. | Foto: Getty Images Dvojčkoma Sedin se hokejska rojstnodnevna želja ni izpolnila. Kot pravi Daniel, je bila to morda celo njuna zadnja reprezentančna tekma. Foto: Getty Images

"Mogoče je bila to najina zadnja reprezentančna tekma," je za uradno stran tekmovanja dejal Daniel Sedin. Člana Vancouver Canucks za tri krone nastopata že od preteklega tisočletja in se dobro zavedata, da za njima prihajajo mlajši. Prav tako vesta, da jima mesto v izbrani vrsti za olimpijske igre leta 2018 – če bodo NHL-ovci tam sploh lahko nastopili – v Pjongčangu ne bo podarjeno.

"Veliko bo odvisno od tega, kako se bosta na vse napore odzvali najini telesi. To je najpomembnejša stvar. Zdaj se bova osredotočila na igranje v ligi NHL in videla, kako se bova počutila," je o reprezentančni prihodnosti razmišljal Daniel. Kapetan Henrik mu je prikimal in ga dopolnil z besedami, da bo ob zdravju veliko odvisno od motivacije.

Na OI leta 2018 bo nastopila tudi slovenska izbrana vrsta, ki si je OI priigrala v začetku septembra v Minsku. Risi bodo v skupinskem delu igrali z Rusijo, ZDA in Slovaško, Švedi se bodo pomerili s Finci, Norvežani in Nemci, v tretji skupini pa bodo igrale Kanada, Južna Koreja, Češka in Švica.

Še bi delal z njima

Selektor Švedov na svetovnem pokalu Rikard Grönborg si želi še kdaj sodelovati z bratoma Sedin. | Foto: Reuters Selektor Švedov na svetovnem pokalu Rikard Grönborg si želi še kdaj sodelovati z bratoma Sedin. Foto: Reuters

V Torontu sta brata Sedin dokazala, da jima telesi za zdaj dobro služita, in si prislužila pohvale selektorja Rikarda Grönborga.

"Izjemno je bilo delati z njima. Odlično sta opravila svoje delo. Ne samo na ledu, ampak tudi ob ledenih ploskvah, ko sta ekipo še zbližala. Rad bi še kdaj delal z njima. Sta neverjetna hokejista in neverjetni osebi," je upanje na ponovno reprezentančno snidenje izrazil 48-letni švedski strateg.

Tega ne bo dočakal v prihodnjih dneh v Torontu, kjer se bosta v finalu pomerili evropska Pepelka, kot so poimenovali člane Evrope, in Kanada. Prva tekma finala – igrali bodo na dve zmagi – bo v sredo ob 2.00 po slovenskem času.

Svetovni pokal, Toronto (17. september-1. oktober):

Finale (slovenski čas)*:

1. tekma: sreda, 28. september 
2.00 Kanada - Evropa

2. tekma: petek, 30. september
ob 2.00 Kanada - Evropa

morebitna 3. tekma: nedelja, 2. oktober
1.00 Kanada - Evropa

*Igrajo na dve zmagi.
Ne spreglejte