Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 9. 2016,
22.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Natisni članek

liga NHL svetovni pokal hokej Wayne Gretzky Anže Kopitar Anže Kopitar Ralph Krueger

Nedelja, 25. 9. 2016, 22.00

6 let, 6 mesecev

Svetovni hokejski pokal, Toronto, polfinale

Anže Kopitar in druščina Evrope v velikem finalu!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40
Evropa Švedska svetovni pokal | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Reprezentanca Evrope, katere kapetan je Anže Kopitar, je v polfinalu svetovnega pokala po podaljšku s 3:2 premagala Švedsko in se uvrstila v finale, v katerem ji bodo nasproti stali Kanadčani, ki so v polfinalu s 5:3 premagali Ruse. Finale, prva tekma bo v noči na sredo (2.00), bodo igrali na dve dobljeni tekmi.

Mnogi so reprezentanci Evrope, ki jo vodi Nemec Ralph Krueger, pred začetkom svetovnega pokala v Torontu napovedovali kratko udeležbo in slovo po skupinskem delu. A Evropejci so iz tekme v tekmo navduševali in zapirali usta. Z zmagama nad ZDA in Češko ter porazom proti Kanadi so se uvrstili v polfinale. Tam pa po podaljšku opravili še s Švedi.

Izbrani vrsti sta silovito začeli srečanje. Oba vratarja, tako Henrik Lundqvist kot Jaroslav Halak, sta se ogrela že v prvih sekundah, a dobro opravila svoje delo. V nadaljevanju so več poskušali Skandinavci, ki so ustrelili desetkrat, Evropa pa petkrat, a se mreži v prvem delu nista zatresli.

Švedi povedli, Evropa dvojno odgovorila

Slovaški napadalec Tomas Tatar je bil eden od junakov polfinala. Prispeval je dva zadetka, tudi zmagovitega. Anže Kopitar je dodal dve podaji. | Foto: Getty Images Slovaški napadalec Tomas Tatar je bil eden od junakov polfinala. Prispeval je dva zadetka, tudi zmagovitega. Anže Kopitar je dodal dve podaji. Foto: Getty Images

Se je pa kaj hitro po začetku druge tretjine zatresla mreža Evrope. Po sodniškem metu v napadalni tretjini so Švedi s strani ustrelili, Halak je plošček odbil, odbitek pa je v gol pospravil Nicklas Backstrom.

Strateg Evropejcev je zaradi oviranja slovaškega čuvaja mreže zahteval videanalizo, a po ogledu te so sodniki odločili, da zadetek velja.

V 37. minuti pa veselje za reprezentanco, v kateri nastopajo hokejisti iz osmih različnih evropskih držav (Slovenije, Slovaške, Avstrije, Norveške, Nemčije, Francije, Švice in Danske), Kopitar je ob ogradi podal do izkušenega Nemca Christiana Ehrhoffa ta pa pred gol do Slovaka Mariana Gaborika, ki je z bližine plošček Lundqvistu med nogama potisnil v gol in soigralce na odmor odpeljal z izenačenjem.

Tri krone izsilile podaljšek, odločil ga je Tatar

Zadnja tretjina se je začela povsem po željah Kopitarjeve ekipe, že v prvi minuti je njegov soigralec v napadu Tomaš Tatar priigral vodstvo. Evropa ga je držala vse do 56. minute, ko je z modre črte ustrelil Erik Karlsson, plošček pa se je pred golom od Romana Josija odbil za hrbet Halaka.

O finalistu je tako odločal podaljšek, ki ga je v 64. minuti z drugim zadetkom na tekmi odločil Tatar, pomembno besedo v zmagoviti akciji pa je imel tudi Kopitar. Še enkrat več na tem turnirju se je izkazal izjemni čuvaj mreže Halak, ki je Evropi dal možnost za preboj v finale.

V tem se bo pomerila s Kanado, ki jih je v skupinskem delu premagala s 4:1. Prva tekma - igrajo na dve zmagi - bo v sredo ob 2.00 zjutraj po slovenskem času.

Svetovni pokal Toronto:

Polfinale (slovenski čas):
Nedelja, 25. september
Evropa : Švedska 3:2* (0:0, 1:1, 1:1, 1:0)
Gaborik 37. (podaja Kopitar), Tatar 41., 64. (podaja Kopitar); Backstrom 23., Karlsson 56.

*podaljšek

Kanada : Rusija 5:3 (1:0, 1:2, 3:1)
Sydney 8., Marchand 38. in 42., Perry 46., Tavares 50.  ; Kučerov 29., Kuznecov 36., Panarin 60.
 

Finale (slovenski čas)*:
1. tekma: sreda, 28. september 
2.00 Kanada - Evropa

2. tekma: petek, 30. september
ob 2.00 Kanada - Evropa

morebitna 3. tekma: nedelja, 2. oktober
1.00 Kanada - Evropa

*Igrajo na dve zmagi.

 

Kaj je svetovni pokal?

Svetovni pokal je tekmovanje, na katerem sodelujejo najboljši hokejisti iz lige NHL. Ob šestih hokejskih velesilah – Kanadi, ZDA, Češki, Rusiji, Švedski in Finski – nastopata še ekipa Evrope (v tej bodo najboljši evropski hokejisti, ki ne prihajajo iz Rusije, Češke, Finske ali Švedske) in ekipa najperspektivnejših severnoameriških hokejistov do 23 let. Svetovni hokejski pokal je obujeno tekmovanje, na drugem in hkrati zadnjem svetovnem pokalu leta 2004 je slavila Kanada, na prvem leta 1996 pa so zmagale ZDA.

 

Wayne Gretzky pohvalil Kopitarja Wayne Gretzky je Anžeta Kopitarja uvrstil med pet najboljših hokejistov na svetu. | Foto: Getty Images Wayne Gretzky je Anžeta Kopitarja uvrstil med pet najboljših hokejistov na svetu. Foto: Getty Images

"Imel sem priložnost govoriti z Anžetom Kopitarjem, vsekakor je zelo navdušen nad polfinalom. Mislim, da spada med najboljših pet igralcev lige NHL.

Je vsestranski hokejist od glave do pet. Dober je tako v napadu kot v obrambi. Gre za odličnega, nesebičnega igralca, ki me spominja na Marka Messiera," je 55-letni Kanadčan pred dnevi z izbranimi besedami govoril o Gorenjcu, ki navdušuje na ledenih ploskvah. Spomnimo, hokejski virtuoz je Kopitarja med tri najboljše hokejiste uvrstil že pred dvema letoma.

Kanadčani niso dopustili presenečenja

Ena od glavnih favoritinj turnirja je dvakratna zaporedna olimpijska in svetovna prvakinja Kanada, ki je v skupinskem delu suvereno slavila tri zmage nad Češko, ZDA in Evropo. Dobro formo so Kanadčani prikazali tudi v polfinalu svetovnega pokala, v katerem so s 5:3 premagali Ruse. Javorjevi listi na zadnjih 14 tekmah, na katerih so zaigrali v najmočnejši postavi, torej tudi z NHL-ovci, niso izgubili.

Kanadčani so v prvi tretjini prek Sydneyja Crosbyja v 8. minuti prišli v vodstvo. Slabše jim je kazalo v drugi tretjini, v kateri so Rusi po golih Nikite Kučerova in Jevgenija Kuznecova sprva celo vodili z 2:1, a je ob izteku le-te Brad Marchand izenačil.

Kanadčani so si finale, v katerem se bodo srečali z Evropo, priigrali z zmago nad velikimi tekmeci Rusi. | Foto: Getty Images Kanadčani so si finale, v katerem se bodo srečali z Evropo, priigrali z zmago nad velikimi tekmeci Rusi. Foto: Getty Images

"Nimajo možnosti, če bomo delali to, kar smo do zdaj," je v odmoru pred zadnjo tretjino povedal trener Kanade Mike Babcock svojim izbrancem.

Zadnji del igre je bil nato res povsem v znamenju gostiteljev turnirja, ki so z dodatnimi tremi goli in le enim prejetim prišli do zmage s 5:3 in posledične uvrstitve v veliki finale.

"Skušal sem odigrati najbolje. Ne pomeni vse, da dosežeš gol. Pomembno je, da igraš čvrsto in tako sem skušal igrati. Vsi smo bili na isti strani in igrali svoj sistem. Na žalost nam ni uspelo," je po porazu dejal prvi zvezdnik Rusije Aleksander Ovečkin, ki je pogrešal poškodovanega Pavla Dacjuka.

"Drugi polfinale bo zanimiv. Ekipi sta nekoliko bolj obrambno naravnani, zato nas čaka v finalu težko delo. Pomembno je, da bomo tudi v finalu osredotočeni na to, kar znamo delati," je po uvrstitvi v finale povedal Patrice Bergeron.

Ne spreglejte