Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
7.13

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Buffalo Sabres Los Angeles Kings liga NHL

Četrtek, 25. 1. 2024, 7.13

3 mesece

Liga NHL, 24. januar

V Kaliforniji je bilo slavnostno, v središču pozornosti pa Anže Kopitar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Anže Kopitar, Los Angeles Kings | V Los Angelesu so se poklonili mejnikom Anžeta Kopitarja. | Foto Reuters

V Los Angelesu so se poklonili mejnikom Anžeta Kopitarja.

Foto: Reuters

Sreda v ligi NHL je prinesla sedem obračunov, tudi dvoboj Los Angeles Kings in Buffalo Sabres, pred katerim so se poklonili izjemnim dozdajšnjim mejnikom Anžeta Kopitarja. Ta sicer po srečanju z Buffalom ni imel pretiranih razlogov za zadovoljstvo, čeprav je dosegel prvi gol na tekmi, saj je njegova ekipa na koncu klonila s 3:5. Kraljem v letu 2024 ne gre po načrtih, na 12 tekmah so zmagali le dvakrat. Danes sta izgubili tudi vodilni ekipi zahoda, Vancouver (po podaljšku), in vzhoda, Boston.

Nikita Kučerov
Sportal Rus kot prvi v ligi NHL do 80 točk

Anže Kopitar je v letošnji, svoji 18. sezoni v ligi NHL v dresu Los Angelesa dosegel številne uspehe.

Po številu odigranih tekem je postal vodilni v zgodovini Kraljev, je vodilni igralec franšize po številu podaj, po številu točk je na večni lestvici Kraljev na drugem mestu, 8. novembra pa je dosegel svoj 400. gol v karieri, kar je v ligi NHL priznan mejnik.

V domači dvorani Crypto.com Arena v mestu angelov so bili tokrat od zasedbe Los Angeles Kings boljši Buffalo Sabres s 5:3. Kopitar je prvi gol na tekmi dosegel že v tretji minuti za 1:0. To sta bila 15. zadetek in 40. točka za Kopitarja v sezoni. Kralji so odigrali odlično prvo tretjino, po kateri so vodili s 3:1. Zato so v naslednji dovolili, da so se igralci Buffala vrnili in izenačili ter v zadnji tretjini dokončali delo.

Buffalo je bil boljši v drugih dveh tretjinah. | Foto: Reuters Buffalo je bil boljši v drugih dveh tretjinah. Foto: Reuters

Za goste so bili uspešni JJ Peterka, ki je dosegel dva gola in dodal asistenci, Jack Quinn, Alex Tuch ter Dylan Cozens. Vratar Buffala Devon Levi je zaustavil 37 strelov Kraljev.

Dogajanje pred tekmo je bilo zelo slovesno, ko so se poklonili in počastili vse dosežke slovenskega zvezdnika lige NHL,  kapetana Kraljev iz Hrušice na Gorenjskem. Kopitar je že 18. zaporedno sezono dosegel mejo 40 točk. Kapetana Kingsov so pred tekmo počastili, ker je postal vodilni v franšizi po odigranih tekmah in asistencah ter je dosegel mejnik 400 golov v začetku te sezone.

Kopitar je 25. hokejist v zgodovini lige, ki je v 18 ali več sezonah dosegel 40 točk. Sidney Crosby iz Pittsburgha in Alex Ovečkin iz Washingtona, ki sta v 18 sezonah prav tako osvojila vsaj 40 točk, sta ob Kopitarju edina aktivna igralca na seznamu. Na tribunah so bili tudi Kopitarjeva starša Matjaž in Mateja, brat Gašper, žena Ines ter otroka Neža in Jakob.

"Užival sem v vsaki sekundi"

"Kup spominov. Vedno se spomniš prve in samo določenih tekem na poti ter izkušenj, ki jih lahko deliš s soigralci, kar je navsezadnje tisto, kar želiš deliti s soigralci, družino, navijači, oboževalci. Vznemirjen sem in hvaležen, da lahko to počnem tako dolgo, užival sem v vsaki sekundi," je pred tekmo za spletno stran LA Kings Insider dejal 36-letni Kopitar, ki je s Kralji dvakrat osvojil najbolj želeno lovoriko Stanleyjev pokal.

"Vznemirjen sem in hvaležen, da lahko to počnem tako dolgo, užival sem v vsaki sekundi." | Foto: Reuters "Vznemirjen sem in hvaležen, da lahko to počnem tako dolgo, užival sem v vsaki sekundi." Foto: Reuters

Po porazu so bile misli veliko manj vesele. "Vidim, da trenutno ne igramo kot ekipa. Zaskrbljeni smo, ker ne dosegamo golov, moramo pa razmišljati o stvareh, zaradi katerih smo bili uspešni na prvih 30 tekmah. To je frustrirajoče," je bil nezadovoljen slovenski as. Kralji so po novem porazu na sedmem mestu v razvrstitvi zahodne konference lihe NHL. Kalifornijsko ekipo je premagala zasedba Buffala, ki je komaj 14. na vzhodu.

Kralji bodo v petek v Koloradu začeli niz treh tekem v gosteh.

Colorado boljši od Washingtona

Colorado Avalanche so premagali Washington Capitals s 6:2. Nathan MacKinnon je dosegel tri od svojih štirih zaporednih golov v drugi tretjini, ob tem je dodal še asistenco. MacKinnon, najboljši strelec lige NHL z 82 točkami, je dosegel štiri gole na svoji drugi tekmi v sezoni, to je bil osmi karierni hattrick. Colorado se je na vrhu centralne skupine s 65 točkami izenačil z Winnipeg Jets, ki so po podaljšku izgubili v gosteh s Toronto Maple Leafs z 0:1. Edini zadetek na tekmi je zabil Auston Matthews, ki je z 39 goli vodilni strelec lige.

Vodilna ekipa pacifiške skupine in zahodne konference Vancouver Canucks je izgubila na domačem ledu. Po podaljšku je s 4:3 slavila ekipa St. Louis Blues, odločilni zadetek je dosegel Brayden Schenn.

Liga NHL, 24. januar

Lestvica

Anže Kopitar
Sportal Skromno leto za Kopitarjeve, izgubili tudi proti najslabšim v ligi #video
New York Rangers
Sportal New York Rangers potrdili vrh v metropolitanski skupini
Jonathan Quick Anže Kopitar
Sportal Kralji Anžeta Kopitarja premagali Rangers, v Los Angelesu je bilo čustveno
Ne spreglejte