Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
10.55

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca Miha Verlič Žiga Jeglič Jan Urbas Fischtown Pinguins

Sreda, 10. 4. 2024, 10.55

2 tedna, 6 dni

Prvi preboj kluba iz Bremerhavna v finale lige Del

Urbas, Verlič, Jeglič in Gregorc s Fischtown Pinguins pisali zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81
Miha Verlič, Jan Urbas, Žiga Jeglič | Miha Verlič, kapetan Jan Urbas, Žiga Jeglič (na fotografiji) in Blaž Gregorc so Fischtown Pinguins pomagali do premierne uvrstitve v finale nemškega prvenstva. | Foto Guliverimage

Miha Verlič, kapetan Jan Urbas, Žiga Jeglič (na fotografiji) in Blaž Gregorc so Fischtown Pinguins pomagali do premierne uvrstitve v finale nemškega prvenstva.

Foto: Guliverimage

Slovenski hokejski napadalci Jan Urbas, Žiga Jeglič, Miha Verlič in branilec Blaž Gregorc se z nemškim prvoligašem Fischtown Pinguins iz Bremerhavna veselijo največjega uspeha v zgodovini kluba, premierne uvrstitve v finale nemške lige Del. Na torkovi peti polfinalni tekmi so s 3:0 premagali in izločili branilca naslova Red Bull München. Z napredovanjem v zadnji krog končnice so se možnosti, da bi se kvartet pridružil reprezentanci, ki jo konec meseca čaka svetovno prvenstvo drugega kakovostnega razreda, zmanjšale.

Edo Terglav
Sportal Edo Terglav se je priključil reprezentanci, druga polovica tedna bo dala nekatere odgovore

Po izjemno uspešnem rednem delu sezone, ki ga je moštvo iz Bremerhavna končalo na prvem mestu, se sijajna zgodba nemškega prvoligaša nadaljuje.

Fischtown Pinguins, katerega voz vleče več Slovencev, je v četrtfinalu s 4:0 v zmagah izločil Ingolstadt, v polfinalu pa s 4:1 v zmagah še lanskega nemškega prvaka Red Bull München in s tem dosegel največji uspeh kluba, ki od sezone 2016/17 nastopa v najkakovostnejšem nemškem klubskem tekmovanju. 

Pomemben del so k pravljici Fischtown Pinguins prispevali tudi Slovenci. V napadu že več let igrajo Jan Urbas, ki mu je pripadla tudi kapetanska vloga, Miha Verlič in Žiga Jeglič, februarja pa se je kolektivu pridružil še branilec Blaž Gregorc.

Slovenski napadalni trio je prevladoval že v rednem delu sezone, Urbas je bil z 21 zadetki in 31 asistencami prvi strelec ter drugi podajalec in prvi po točkah, Jeglič pa s 50 točkami takoj za njim ter s 36 asistencami prvi podajalec. Tudi v končnici imajo pomembno vlogo, Urbas je na devetih tekmah dosegel osem točk, Verlič sedem, Jeglič pa šest.

Fischtown Pinguins je v polfinalu izločil branilca naslova. | Foto: Guliverimage Fischtown Pinguins je v polfinalu izločil branilca naslova. Foto: Guliverimage

Na torkovi tekmi je mrežo polfinalnega tekmeca načel prav Urbas, ko mu je v 32. minuti med drugim podal Verlič, na koncu so zmagali s 3:0. Vratar Kristers Gudlevskis je ob zgodovinski zmagi zaustavil vseh 32 strelov na svoja vrata. 

Tekmeca lahko dobijo danes

S kom se bo ekipa iz Bremerhavna pomerila v finalu, še ni jasno. V drugem paru se merita drugouvrščeni klub rednega dela Eisbaren Berlin in tretjeuvrščeni Straubing Tigers. Berlinčani v seriji na štiri zmage vodijo s 3:1, peta tekma bo danes.

Žiga Jeglič lovi drugi naslov 

Žiga Jeglič bo znova igral v finalu nemškega prvenstva, leta 2014 je bil prvak z Ingolstadtom. | Foto: Guliverimage Žiga Jeglič bo znova igral v finalu nemškega prvenstva, leta 2014 je bil prvak z Ingolstadtom. Foto: Guliverimage

Jeglič že ima izkušnje z igranjem v finalu nemškega prvenstva. V sezoni 2013/14 je z Ingolstadtom nenadejano postal nemški prvak, za nemško moštvo je takrat igral še reprezentant Robert Sabolič.

slovenska hokejska reprezentanca, Rok Tičar
Sportal Rok Tičar si po sezoni razočaranja želi, da se v novem okolju čim prej dobro povežejo

Možnosti, da bi Urbas in druščina zaigrali na svetovnem prvenstvu v Bolzanu, so se zmanjšale. Nemški prvak bi bil najhitreje lahko znan 23. aprila, najpozneje pa 30. Slovenci bodo prvo tekmo SP odigrali 28. aprila.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Možnosti, da bi Urbas in druščina zaigrali na svetovnem prvenstvu v Bolzanu, so se zmanjšale. Nemški prvak bi bil najhitreje lahko znan 23. aprila, najpozneje pa 30. Slovenci bodo prvo tekmo SP odigrali 28. aprila. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvak bi bil lahko najhitreje znan 23. aprila, najpozneje pa 30.

Z uvrstitvijo v finale so se možnosti, da bi kvartet, ki je bil v zadnjih letih nosilec reprezentančne igre, nastopil na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine A, v  Bolzanu (28. april–4. maj), zmanjšale. 

"Veliko se pogovarjamo tudi o njih, želim jim, da gredo čim dlje, da zmagajo, saj res igrajo fenomenalno. Če pogledamo lansko sezono, je bila zadnja peta finalna tekma 25. aprila ... Bomo videli, kako se bodo stvari razpletle, zdaj se moramo osredotočiti na fante, ki so tu. V hokeju imaš lahko načrt, ki se lahko hitro spremeni," je v začetku tedna o "Nemcih" dejal selektor reprezentance Edo Terglav.

Finale lige Del se bo začel 17. aprila. Prvak bi bil lahko najhitreje znan 23. aprila (v primeru zgolj štirih tekem), peta finalna tekma je predvidena 26. aprila, šesta 28., sedma pa 30. aprila. Slovenci bodo prvenstvo v Bolzanu odprli 28. aprila. 

 
slovenska hokejska reprezentanca
Sportal Robert Sabolič: Pred seboj imamo le en cilj
Ne spreglejte