Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2017,
20.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Rusija Norveška slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2017 risi Alrosa Cup Nik Zupančič

Petek, 28. 4. 2017, 20.51

6 let, 6 mesecev

Pripravljalni turnir, Alrosa Cup, Sankt Peterburg, petek

Risov kazenske minute na koncu niso teple, tla so spodnesli tudi Norvežanom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Slovenija Norveška slovenska hokejska reprezentanca | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je Alrosa Cup v Sankt Peterburgu odprla z zmago s 3:5 proti norveški selekciji do 25 let. Slovenski selektor Nik Zupančič je po zmagi opozoril, da si takšnega števila kazenskih minut na SP ne bodo smeli privoščiti. Njegovi varovanci se bodo za prvo mesto na turnirju v soboto ob 16. uri udarili z rusko izbrano vrsto do 25 let.

Slovenska četa zadnji del priprav na svetovno prvenstvo opravlja v Rusiji, kjer se posveča predvsem piljenju detajlov pred svetovnim prvenstvom, na katerem jo v Parizu od 6. maja v skupini čakajo Kanada, Finska, Češka, Švica, Belorusija, Norveška in Francija.

Risi po štirih pripravljalnih tekmah (tri zmage, poraz po kazenskih strelih) sodelujejo še na turnirju v Rusiji. Na prvi tekmi na Alrosa Cup so s 5:3 premagali Norvežane do 25 let. Tekmo je med vratnicama začel Matija Pintarič, ki je do polovice tekme, ko ga je zamenjal Luka Gračnar, ohranil mrežo nedotaknjeno. Ob ledu so srečanje spremljali vratar Gašper Krošelj ter branilca Klemen Pretnar in Blaž Gregorc.

Od hitrega zadetka in prevlade do številnih kazenskih minut, ki niso bile usodne

Slovenski selektor Nik Zupančič je že pred odhodom v Rusijo dejal, da bodo v zadnjem delu priprav pilili detajle, med katerimi bosta v ospredju igra z igralcem več in manj. Njegovi varovanci so proti Norvežanom dodobra preizkusili predvsem igro z igralcem manj. Najverjetneje precej več, kot so imeli v načrtu. Tako v prvi kot v drugi tretjini so se uspešno branili tudi s tremi igralci proti petim, velik del zadnje tretjine pa so morali igrati z igralcem manj.

Takrat so tudi prejeli prvega od treh zadetkov, ki pa niso ogrozili slovenske zmage. Slovenci so v prvih 40 minutah prevladovali, prvi zadetek so dosegli že v tretji minuti, ko je po strelu Kena Ograjenška po sredini z vrha krogov plošček zadel drsalko Aleša Mušiča in se odbil za hrbet norveškega vratarja.

Robert Sabolič je zadel prvič po vrniti v tekmovalni ritem (okreval je po zlomu prsta). | Foto: Vid Ponikvar Robert Sabolič je zadel prvič po vrniti v tekmovalni ritem (okreval je po zlomu prsta). Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je svojo prevlado s pridom unovčila v drugi tretjini, ko se je igra večji del časa odvijala pred norveškimi vrati. V 35. minuti se je Robert Sabolič sam iz oči v oči srečal z nasprotnikovim čuvajem mreže in zvišal na +2. Pet minut zatem so Vikingi pozabili na osamelega Žigo Panceta, ki mu po podaji Boštjana Goliča pred golomni bilo težko zvišati na +3. Le malce zatem se je po podaji Aleša Kranjca dobro znašel Anže Kuralt in postavil izid tretjine (0:4).

V zadnjem delu so Zupančičevi varovanci velik del greli kazensko klop in v igri z igralcem manj prejeli dva zadetka, še enega pa so Norvežani dosegli ob izenačenih močeh. Za Slovenijo je bil po norveškem znižanju na 1:4 uspešen kapetan Jan Muršak, ki se je s soigralci na koncu veselil zmage s 3:5.

Za igralca obračuna, med katerim so nekajkrat zapele pesti, je bil na slovenski strani izbran branilec Aleš Kranjc.

Kaj je po zmagi povedal selektor Nik Zupančič?

Slovenski selektor je bil po tekmi zadovoljen s predstavo v prvih 40 minutah, z zadnjo tretjino, v kateri je bilo preveč izključitev, pač ne. | Foto: HZS/Drago Cvetanovič Slovenski selektor je bil po tekmi zadovoljen s predstavo v prvih 40 minutah, z zadnjo tretjino, v kateri je bilo preveč izključitev, pač ne. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

"Prvi dve tretjini sta bili pozitivni, zadnja pa negativna. Prvi dve tretjini smo odigrali v redu, veliko streljali proti nasprotnikovim vratom. Posledica tega je bilo vodstvo s 4:0 ob koncu druge tretjine. Vztrajali smo na tem, nasprotniku nismo dopustili, da bi razvil svojo igro. Z zadnjo tretjino pa nisem zadovoljen zaradi številnih izključitev, ki so bile posledica neumnih prekrškov in slabih odločitev. Ko nimaš ritma, ko nekateri igrajo preveč, eni premalo, lahko hitro padeš. To se je zgodilo, tako da smo zadnjo tretjino izgubili (1:3, op. a.). A pozitivno je to, da smo zmagali tekmo. Podobnega števila izključitev si proti Rusom (tekma v soboto ob 16. uri, op. a.), kaj šele na svetovnem prvenstvu, ne bomo smeli privoščiti."

V soboto resnejši test za prvo mesto

Rise v soboto ob 16. uri čaka eden najkakovostnejših tekmecev v pripravljalnem obdobju. Ob 16. uri se bodo za prvo mesto na turnirju bojevali z rusko reprezentanco do 25 let. Rusi so Norvežane premagali z 8:2.

Turnir slovenskemu selektorju pomaga tudi pri zadnjem rezu reprezentančnega seznama. Na tem so trenutno trije vratarji, deset branilcev in 13 napadalcev. V Pariz bo Zupančič najverjetneje odpeljal tri vratarje, devet stebrov obrambe in 13 članov napada.

Reprezentanca se bo v domovino vrnila v torek, na pot proti Parizu pa bo odpotovala v četrtek zjutraj.

Alrosa Cup, Sankt Peterburg, 27.–29. april

Četrtek, 27. april
Norveška U25 : Rusija U25 2:8 (0:4, 1:2, 1:2)

Petek, 28. april

Norveška U25 : Slovenija 3:5 (0:1, 0:3, 3:1)
Strelci: 0:1 Mušič (Ograjenšek 3.), 0:2 Sabolič (Tavželj, 33.), 0:3 Pance (Goličič, 39.), 0:4 Kuralt (Kranjc 40.), 1:4 Hoff (Martinsen, Klavestad 50., PP1), 1:5 Muršak (Jeglič, Sabolič, 51.), 2:5 Karlsen (Geheb, Johansen, 52.), 3:5 Olsen (56., PP1)
Streli: Nor 22 (8, 3, 11), Slo 39 (14, 19, 6)
Kazenske minute: Nor 12 (2, 8, 2), Slo 26 (6, 8, 12)
Postava Slovenije: Pintarič, Gračnar; Kovačević, Robar, Sabolič, Tičar, Jeglič; Kranjc, Vidmar, Urbas, Muršak, Verlič; Repe, Podlipnik, Pance, Goličič, D. Rodman; Štebih, Tavželj, Ograjenšek, Mušič, Kuralt.

Sobota, 29. april
16.00 Slovenija – Rusija U25

 

Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (10): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

 

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april:
priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: tekma z Norvežani U25, 29. april: tekma z Rusi U25)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici

 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija

Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada

Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška

Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija

Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija

Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija

Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

 

Ne spreglejte