Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
28. 6. 2016,
13.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

Slaviša Stojanović Islandija Euro 2016 Anglija Lars Lagerbäck slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Torek, 28. 6. 2016, 13.27

6 let, 6 mesecev

Slaviša Stojanović o islandskem čudežu

Slovenec, ki mu ni bilo usojeno igrati z Islandijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Islandija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Islandija je s prebojem v četrtfinale evropskega prvenstva in izločitvijo Anglije z 2:1 poskrbela za ogromno senzacijo. Nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović ji od srca čestita, a obenem dodaja, da ni niti najmanj šokiran.

Nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović je dejal, da ga uvrstitev Islandije v četrtfinale EP ni šokirala. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović je dejal, da ga uvrstitev Islandije v četrtfinale EP ni šokirala. Foto: Vid Ponikvar Nogomet piše različne zgodbe, za najlepšo pa je na francoskih zelenicah v tem mesecu poskrbela Islandija, ki se je v nasprotju z vsemi napovedmi po zmagi nad osramočeno Anglijo z 2:1 uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva. Tako je od končnega uspeha oddaljena le še tri korake.

"Nočem izpasti kot vedeževalec. Preboj Islandije v četrtfinale EP je v prvi vrsti presenečenje, a me resnično ni začudil. Način, kako so Islandci odigrali vse tekme na tem prvenstvu, dokazuje, da jih težko premagaš, če proti njim ne odigraš stoodstotno," poudarja slovenski nogometni strateg Slaviša Stojanović.

To so poskušali Portugalci, Madžari, Avstrijci in Angleži, a se drug za drugim ušteli. Najbolj favorizirani trije levi, saj v osmini finala niso imeli več popravnega izpita, tako da jih je Islandija brez milosti poslala domov.

Podatek, da Islandija na tem prvenstvu sploh še ni izgubila, nekdanjega slovenskega selektorja preseneča. "Tega zagotovo ne smemo zanemariti. A takšni so bili Islandci že v kvalifikacijah za EP 2016. Bili so relativno suvereni v svoji skupini (zaostali so le za Češko, prehiteli pa tako Turčijo kot tudi Nizozemsko, op. p.). Že dolgo časa kažejo dobre igre. Zato me njihova uvrstitev v četrtfinale ni šokirala, niti začudila," meni 46-letni trener, ki je z Domžalami in Crveno zvezdo osvajal državna prvenstva. 

"Niso uspešni le tisti z največ denarja"

Islandci so na Euru pokvarili načrte že štirim tekmecem. | Foto: Reuters Islandci so na Euru pokvarili načrte že štirim tekmecem. Foto: Reuters Po koncu srečanja v Nici je občutil toplino v srcu. Podvig Islandije doživlja kot dokaz, da v nogometu niso pomembni le denar ali dobrine, ki si jih tisti z globljimi žepi lahko privoščijo, drugi pa lahko o njih le sanjajo.

"To je lep nogometni trenutek. Nogomet potrebuje take zgodbe, v katerih uspe tudi manjšim reprezentancam in narodom. Niso uspešni le tisti, ki imajo na voljo največ denarja. V angleškem prvenstvu je bila letos takšna zgodba z Leicester Cityjem (naslov prvaka je osvojil z ogromno prednostjo pred zasledovalci z višjimi proračuni, op. p.), na reprezentančni ravni pa jo je zapisala Islandija. Lepo jo je videti v četrtfinalu. To si je tudi zaslužila," je čestital reprezentanci, ki je dokončno porušila meje o strogi ločitvi velikih in malih reprezentanc.

Motili so se tisti, ki so mislili, da Slovenija igra v lahki skupini

Ko je sedel na selektorskem stolčku in vodil slovensko reprezentanco v kvalifikacijah za SP 2014, je bila v njegovi skupini tudi Islandija. Dvoboja z njo ni dočakal, saj je odgovorni položaj zaradi skromnih rezultatov zapustil že po petih srečanjih. Če bi ostal še malo, bi se pomeril tudi z Islandijo, tako pa je predal štafeto nekdanjemu učitelju (Stojanović je bil nekaj let v Združenih Arabskih Emiratih pomočnik selektorja Katanca, op. p.).

Kdo lahko ustavi v Franciji vojsko samozavestnih in borbenih nogometnih "vikingov"? | Foto: Reuters Kdo lahko ustavi v Franciji vojsko samozavestnih in borbenih nogometnih "vikingov"? Foto: Reuters

Nasledil ga je Srečko Katanec in v prvem kvalifikacijskem nastopu stopil na islandsko mino. Eksplodirala je sredi Stožic, kjer so Islandci spomladi leta 2013 osvojili vse tri točke in se utaborili tik pod vrhom skupine. Nabrali so si takšno prednost, da Katančevi četi ni pomagala niti navdušujoča predstava v Reykjaviku, kjer so Islandijo spravili na kolena in se ji z zmago s 4:2 maščevali za poraz v Ljubljani.

"Mediji so se takrat trudili prikazovati, da je naša skupina slaba (poleg Slovenije so bili v skupini še Švica, Islandija, Albanija in Ciper, op. p.), mi pa smo vedeli, da smo imeli smolo, saj je bila Islandija najboljša reprezentanca iz zadnjega kakovostnega bobna pred žrebom. Zdaj ni več v tem bobnu (smeh, op. p.), v skupini sta bili še Švica in Albanija, udeleženki Eura v Franciji. Vsi, ki so mislili, da igramo v lahki skupini, so se motili,'' se spominja izkušnje na selektorskem stolčku.

Slovenija je končala skupino za Švico in Islandijo ter ostala brez dodatnih kvalifikacij za SP 2014. Islandci so bili na pragu zgodovinskega preboja na največje tekmovanje, a so njihov zmagoviti pohod ustavili Hrvati. Tako so Islandci najboljše prihranili za leto 2016.

Ni slutil, da bodo tako hitro napredovali

Anton Usnik (levo) je nekaj časa prebil na Islandiji. | Foto: Anton Usnik (levo) je nekaj časa prebil na Islandiji. Stojanović je imel kot selektor Slovenije že pripravljeno analizo o nogometni moči Islandije. Veliko mu je pomagal tedanji pomočnik Anton Usnik, ki je del klubske kariere prebil prav na Islandiji in ohranil številna poznanstva s tamkajšnjimi nogometnimi delavci. Vedel je, da je Islandija začela izkoriščati nadarjeno generacijo, ki je leta 2011 postavila nov mejnik in se uvrstila na zaključni turnir evropskega prvenstva do 21 let. Na njem je zaigralo le osem reprezentanc. To je bil začetek islandske pravljice. Ogromno zdajšnjih reprezentantov je raslo skupaj. Postajali so vedno bolj zreli in izkušeni, rezultati članske reprezentance pa so se hitro izboljšali.

"Islandijo dobro vodita dva selektorja. To je redkost v nogometnem svetu, a Lagerbäck (izkušeni švedski strateg Lars Lagerbäck, selektor Islandije, op. p.) deluje na tak način. Tako je deloval že na Švedskem, takšna je njegova filozofija."

Takrat ni nikdar pomislil, da bi lahko Islandija v bližnji prihodnosti prišla tako daleč, med osem najboljših v Evropi. "Slišalo bi se prepotentno, če bi rekel, da sem to vedel. Vedel sem le, da gre za dobro reprezentanco, proti kateri ne bo lahkih tekem. Nihče pa ni slutil, da bodo tako ekspresno napredovali v zgornji evropski razred. Takrat so nakazovali potencial. Imeli so nekaj dobrih posameznikov v resnih ligah," se spominja dogodkov izpred štirih let.

Vse, kar se jim je ponudilo, so realizirali

Islandci ga na tem prvenstvu niso navdušili le z izjemnim kolektivnim duhom, ampak tudi nekaterimi taktičnimi rešitvami. "Takšnih nima nobena reprezentanca na Euru, pa sem spremljal vse tekme. Islandija ima fantastičen izkoristek akcij po prekinitvah, zlasti ko gre za izvajanje avta. Vse, kar se je ponudilo Islandcem, so realizirali. V tem so neusmiljeni," je pohvalil novinko na velikih tekmovanjih, ki po štirih nastopih sploh še ni izgubila.

V Francijo je z daljnega severa Evropo pripotovalo mlado in staro. | Foto: Reuters V Francijo je z daljnega severa Evropo pripotovalo mlado in staro. Foto: Reuters

"Imajo enormno energije. Z njo izkoristijo svoje najboljše stvari in prekrijejo svoje slabosti. Redkokatera reprezentanca ima tako izdelan sistem kombinacij izvajanj avta. Pri drugih nisem zasledil presenečenj. Nič ni naključij," je Stojanović ponovil, da ni bil začuden nad senzacionalnim prebojem Islandije med najboljših osem, saj so Islandci z enormno borbenostjo in železno disciplino prekrili druge pomanjkljivosti.

Angleži niso našli prave harmonije

Angleži so v osmini finala doživeli hud udarec. | Foto: Reuters Angleži so v osmini finala doživeli hud udarec. Foto: Reuters Anglija se je v osmini finala uštela. Država, ki se doživlja kot zibelka nogometa in se uvršča med evropske velesile, se ni uvrstila niti v četrtfinale.

"Anglija ima ogromen bazen igralcev, veliko večji od islandskega, kar pa na prvenstvu ni prišlo do izraza. Po takšnih porazih je vedno kriv selektor. Med evropskim prvenstvom je bil v dilemi, ali naj igra Kane ali Vardy, na kateri igralni položaj naj postavi Rooneyja, presenetilo me je tudi to, da proti Islandiji ni začel dvoboja Clyne, ki se je izkazal v skupinskem delu. Očitno niso našli prave harmonije med igralci. Rooney je igral svojevrstnega zveznega igralca, kar pa ni izpadlo najboljše."

Ljubljančan je dodal, da je bila za vsemi angleškimi reprezentanti, ki se v veliki večini dokazujejo v domačih klubih, težka in naporna sezona. "Nepripravljenost ali kaj drugega? O tem je težko soditi, a niso bili pripravljeni tako, kot bi si želeli."

Pohvalil je sojenje rojaka Damirja Skomine, ki je delil pravico na srečanju v Nici. Ko je prebiral pohvale na svoj račun tudi v tujih medijih in televizijskih studiih, je bil ponosen na Primorca.

Ni izključeno, da pade tudi Francija

Kako bo v četrtfinalu, kjer bo Islandijo na Stade de Franceu pričakala skrajno motivirana Francija? "Prav nič ni nemogoče. Francozi so se dejansko na vsaki tekmi mučili. Zmagujejo, a niso suvereni, čeprav je tudi to treba znati. Zdaj bo pomembno vprašanje, ali lahko Islandija ogromno energijo, ki jo ima, pokaže tudi v nedeljo. Potrebna bo regeneracija, a ne vemo, kako dolgo klop ima. S tako velikim vložkom je težko igrati tekme vsak tretji dan," se sprašuje Stojanović, a dodaja, da jim dodatno moč na tem prvenstvu vlivajo glasni navijači.

Ne delajo tragedije iz poraza, ampak uživajo na igrišču

Islandci uživajo v trenutkih, ko se zmaguje. | Foto: Reuters Islandci uživajo v trenutkih, ko se zmaguje. Foto: Reuters S slovenskimi nogometnimi ljubitelji je želel o islandski pravljici deliti še eno misel. "Oni uživajo v trenutkih, ko se zmaguje, ne delajo pa tragedije, če izgubijo. Za razliko od drugih, ki poraz doživljajo kot nacionalno katastrofo in potem poslušamo ne vem vse kakšne pridevnike. Tekme ne doživljajo kot boj na življenje ali smrt. Imajo tak zanos, v katerem niti javnost, navijači ali nogometaši niso pod pritiskom. Zato uživajo na igrišču, pa čeprav je to naporen šprint, dolg sto metrov, ali pa skok, udarec, padec … Nič jim ni težko, to se jim vidi na obrazih. Nerodnega padca ali prejetega gola ne doživljajo kot tragedijo. To je res njihova velika prednost,'' je izpostavil islandski značaj, zaradi katerega nogometno igro in vložek na tekmah dojemajo malce drugače od preostalih udeležencev Eura.

Zdaj jih je ostalo le še osem, ki se potegujejo za naslov. Med njimi je tudi Islandija. "Povsem zasluženo," je za konec pripomnil trener, ki je nazadnje deloval na Kitajskem, zdaj pa išče novega delodajalca.

O tem, kaj meni Slaviša Stojanović o drugih četrtfinalistih evropskega prvenstva v Franciji, boste na Sportalu več izvedeli v sredo.
Ne spreglejte