Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
28. 6. 2016,
8.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

2

Natisni članek

Islandija Euro 2016 Anglija

Torek, 28. 6. 2016, 8.38

6 let, 7 mesecev

ISLANDSKI ČUDEŽ NA EP V FRANCIJI

Največja senzacija, kar jo je spisal nogomet?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

2

Pred dnevi je bila Islandija oklicana za najlepšo zgodbo evropskega prvenstva v Franciji. Majhen narod, številčni navijači, ogromno srce. V skupini niso izgubili na niti enem dvoboju. Zdaj, ko je v osmini finala z 2:1 padla še Anglija, za mnoge zibelka nogometa, je že skoraj zmanjkalo pridevnikov, s katerim se lahko poveličuje islandski podvig. Govor je o senzaciji, morda celo največji, kar jo pozna nogomet.

V nogometnem svetu so usidrana dolgoletna razmerja moči med evropskimi velesilami, ki se jih na vsakem tekmovanju doživlja kot favorite, ter manjšimi izbranimi vrstami, ki s krstnimi nastopi na največjih dogodkih poskrbijo za dodatno zanimivost. Ponavadi je veljalo, da so presenečenja izjemno redka, Islandija pa je z nastopi na Euru postavila vse na glavo. Njena pravljica se je začela že pred nekaj leti in sega vsaj v leto 2013, ko je osvojila tudi Stožice.

V kvalifikacijah za EP 2016 je osramotila Nizozemsko, se znesla tudi nad Češko in Turčijo ter dokazala, da je zgodba o srčnih ribičih, ki se trudijo igrati nogomet, a jim pri tem ne gre najboljše, že izpeta. Ne drži več. Islandija se je uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva. Po vseh parametrih, s katerimi lahko primerjamo islandski in angleški nogomet (tradicija, finančne zmožnosti, slava, nabor igralcev, število prebivalcev, velikost države …), bi morali vlogo favorita upravičiti Angleži. A je niso.

Zgodil se je še en brexit

Angleži so po šokantnem izpadu popadali po tleh. | Foto: Angleži so po šokantnem izpadu popadali po tleh. Sramoten poraz z igro brez idej so si privoščili ob najbolj neprimernem trenutku, saj so le nekaj dni po brexitu postali javna tarča posmehovanja. Borbeni in disciplinirani Islandci so jih pribili na sramotilni steber, šal o tem, kako se je Anglija odločila, da bo dobesedno zapustila Evropo, pa ne bo zmanjkalo še dolgo časa. Selektorju ni bilo do šale. Odstopil je takoj po tekmi, sramota, ki jo je doživel v Nici, je bila prevelika, da bi še naprej vztrajal na selektorskem položaju. Polni razočaranja niso bili le otoški mediji, ki tekmujejo v tem, kdo bo bolj poteptal klavrne in slabokrvne tri leve, ki niso znali dohajati islandskega ritma, podobno je bilo tudi drugod v Evropi.

"Brexit 2. Islandija je poslala Anglijo domov," so zapisali pri nemškem časniku Bild, italijanski športni dnevnik Gazzetta dello Sport je dejal: "Anglija, še en brexit. Islandija pravljično v četrtfinale, Hodgson odstopil". Francoski športni dnevnik L'Equipe je opisoval, kako je vsak dotik Islandcev z žogo na igralni polovici Angležev spravljal navijače treh levov v obup, španski športni časnik Marca pa je poudaril, kako je Islandija osramotila Anglijo.  

Pa Islandci? Časnik Morgunbladid je ponosno izpostavil, da Islandija spada med najboljše nogometne narode v Evropi. "O tem po zgodovinski zmagi nad Anglijo ni več nobenega dvoma." So ponosni in še naprej optimistični. Verjamejo, da gredo lahko do konca.

Angleži so se spomnili na sramoto s SP 1950

Islandija proslavlja največji uspeh v zgodovini nogometa. | Foto: Islandija proslavlja največji uspeh v zgodovini nogometa. Sramota, ki jo čutijo opeharjeni angleški navijači, je podobno velika kot leta 1950, ko so se trije levi odpravili na prvo svetovno prvenstvo v Brazilijo. Prepričani so bili, da so najboljši na svetu. Na prejšnjih izvedbah svetovnih prvenstev niso sodelovali, saj se jim je to zdelo pod častjo. Ko so se pridružili tekmovanju, so jih na prvi tekmi porazile ZDA. Izgubili so z 0:1. Otoški mediji so bili prepričani, da gre za tiskarskega škrata. Nekateri so rezultat, ki ga je sporočil telegraf, zamenjali v 10:1. Niso mogli verjeti, da so v nogometu, športu, s katerim se tako radi poistovetijo, potegnili krajšo proti anonimnežem iz ZDA. V Nici so se počutili podobno. Islandci so jih večkrat opozorili, naj jih ne podcenjujejo, nato pa so jim na igrišču zadali še smrtni udarec. Ki zelo boli favorite.

Angleži kar ne morejo verjeti, da jih je s prvenstva, na katerega so pripotovali po popolnem izkupičku v kvalifikacijah (deset tekem in vseh 30 osvojenih točk), izločila država s 330 tisoč prebivalci. Na svetovni jakostni lestvici Fife zaseda 34. mesto. Ima toliko prebivalcev kot Leicester, ki je v sezoni 2015/16 čudežno osvojil premier ligo. Veljal je za največji nogometni čudež in pokazal, da ni vse v denarju. Islandci so šli po njegovih stopinjah in dokazali, da ni vse niti v zvezdnikih Leicester Cityja. Tudi Jamie Vardy, na Otoku tako opevan napadalec, član šampionskih lisic, ni našel pravega odgovora, kako prebiti islandsko obrambo.

Ronaldo se bo moral ugrizniti v jezik

Prvi zvezdnik Eura Cristiano Ronaldo je po prvem nastopu Islandije na evropskem prvenstvu, ko so severnjaki remizirali s Portugalci (1:1), v besu dejal, da z miselnostjo majhne reprezentance in izrazito obrambno naravnano igro ne bodo prišli daleč. Zelo se je zmotil. Islandija je v četrtfinalu, tako kot Portugalska, ki je hrvaško oviro preskočila prav z igro, ki jo je Ronaldo očital največji senzaciji tega Eura. Islandci so podali učno uro Angležem, kako se igra tekma, v kateri ni popravnega izpita. Niso se postavili v bunker, ampak igrali nogomet, ki ga znajo, in presenetili svet.

Portugalski as Cristiano Ronaldo je po remiju proti Islandiji napovedal, da s takšno igro in miselnostjo ne bo prišla daleč ... | Foto: Reuters Portugalski as Cristiano Ronaldo je po remiju proti Islandiji napovedal, da s takšno igro in miselnostjo ne bo prišla daleč ... Foto: Reuters

"Ta zmaga nam lahko spremeni življenje," je prepričan Heimir Hallgrimsson, islandski strokovnjak, ki bo po koncu Euru prevzel selektorsko paličico od Šveda Larsa Lagerbäcka. Z njim se je začela revolucija, ki je prinesla islandsko pravljico. "Odločilen trenutek v tekmi je bil naš prvi zadetek. Izenačili smo le 34 sekund po prejetem zadetku (Rooney v četrti minuti z bele točke). Hitro smo prejeli prvi gol. To je bil šok. A naš hitri odgovor je bil še bolj učinkovit in je Angležem naredil več škode," je po tekmi razmišljal Skandinavec, ki se bo po Euru vrnil v domovino in zapustil otok gejzirjev in vulkanov. Največji islandski vulkan je izbruhnil na Azurni obali in z lavo potopil angleške upe o spodobnem rezultatu. Zdaj želi izbruhniti še enkrat. Tokrat bo imel opravka z gostitelji. V četrtfinalu …

Ne spreglejte