Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 7. 2016,
11.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Nemčija Francija Wales Portugalska Euro 2016

Torek, 5. 7. 2016, 11.36

6 let, 7 mesecev

Polfinalisti in rumeni kartoni

Drugi lahko o tem le sanjajo, Francozom pa se smeji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Giroud | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaradi kazni rumenih kartonov bodo na evropskem prvenstvu oslabljeni trije polfinalisti. Wales bo pogrešal dva kaznovana nogometaša, Nemčija in Portugalska po enega. Edina reprezentanca, ki bo lahko računala na vse najboljše igralce, je gostiteljica Francija.

Evropska nogometna zveza (Uefa) je po odigranih četrtfinalnih srečanjih zbrisala seznam dobitnikov rumenih kartonov, ki jim je pretilo, da bi ob novem rumenem opozorilu morali prisilno počivati na naslednji tekmi. Vsi dobitniki rumenih kartonov iz Francije, Nemčije, Portugalske in Walesa so si lahko oddahnili, saj bodo v polfinalno tekmo vstopili s prazno kartoteko. Nastop v velikem finalu jim lahko ob izpolnjenem pogoju, da njihova reprezentanca v polfinalnem srečanju izloči tekmeca, preprečita le še rdeči karton ali poškodba. 

Kdo bo zaradi kazni rumenih kartonov manjkal v polfinalu?

Nemčija: Mats Hummels
Portugalska: William Carvalho
Wales: Ben Davies, Aaron Ramsey

Če bi se krovna evropska zveza za skupinsko "pomilostitev" odločila pred četrtfinalnimi tekmami, bi v najboljšo voljo spravila Italijane. Pred dramatičnim srečanjem v Bordeauxu je bilo na seznamu dobitnikov enega rumenega kartona kar 11 Italijanov (Barzagli, Bonucci, Buffon, Chiellini, De Rossi, De Sciglio, Eder, Insigne, Pelle, Sirigu in Zaza). Če bi se Azzurri uvrstili v polfinale, zdaj že nekdanji selektor Italije Antonio Conte ne bi mogel računati na dva prvokategornika (Graziano Pelle in Mattia De Sciglio). A ta scenarij je padel v vodo, saj je loterija kazenskih strelov pripadla elfu.

Nemci ostali brez Hummelsa, Francozi v najmočnejši postavi

Mats Hummels je prejel rumeni karton v izdihljajih rednega dela. | Foto: Reuters Mats Hummels je prejel rumeni karton v izdihljajih rednega dela. Foto: Reuters Nemci so v četrtfinale vstopili s petimi igralci, ki jim je ob novem rumenem kartonu grozila prepoved nastopa na eni tekmi. To so bili Boateng, Hummels, Khedira, Kimmich in Özil.

Novopečeni branilec Bayerna Mats Hummels ni zdržal brez kazni. V 90. minuti je prejel rumeni karton, tako da Joachim Löw nanj ne bo mogel računati v sosedskem derbiju s Francijo. Ker je zaradi zdravstvenih težav ostal tudi brez Samija Khedire in Maria Gomeza, bo to velik udarec za tabor svetovnih prvakov.

Njihovi tekmeci v polfinalu so lahko pred četrtkovim spektaklom v Marseillu spokojni. So edini udeleženci polfinala EP 2016, ki v svojih vrstah nimajo kaznovanih igralcev. Pred četrtfinalno tekmo z Islandijo je kazen grozila le Olivierju Giroudu in Laurentu Koscielnyju, a sta bila kos nalogi in igrišče zapustila brez kazni. Pomagal jima je tudi selektor Didier Deschamps, ki ju je ob visokem vodstvu galskih petelinov poslal z igrišča predčasno in jima omogočil dodaten počitek.

Wales izgubil kralja zvezne vrste, Portugalska neutrudnega Carvalha

Portugalska bo morala polfinalni dvoboj z Walesom odigrati brez kaznovanega Williama Carvalha. | Foto: Reuters Portugalska bo morala polfinalni dvoboj z Walesom odigrati brez kaznovanega Williama Carvalha. Foto: Reuters Velik udarec je v četrtfinalu doživel Wales. Z mogočnim preobratom je spravil na kolena Belgijo (3:1), a tudi izgubil dva pomembna igralca. Slovenski sodnik Damir Skomina je v 75. minuti upravičeno pokazal rumeni karton Aaronu Ramseyju, ki je na tem prvenstvu prispeval že štiri podaje za zadetke Valižanov. Ker je bil to njegov drugi na Euru, bo zvezdnik Arsenala za soigralce navijal le kot gledalec.

Manjkal bo tudi Ben Davies, ki mu je Koprčan pokazal rumeni karton pokazal že po petih minutah. Taylor in Vokes, ki je s tretjim zadetkom podal piko na i veliki zmagi Walesa, sta se vzdržala, tako da bosta kandidirala za polfinalni dvoboj.

Wales čaka v sredo večerni spopad s Portugalsko, ki bo v zvezni vrsti pogrešala neutrudnega Williama Carvalha. Bil je eden izmed treh Portugalcev, ki jim je grozila prepoved nastopa v polfinalu. Pepe in Ricardo Quaresma sta jo odnesla brez kazni, Carvalho pa je prejel kazen v sodnikovem podaljšku, takoj po koncu rednega dela. Na srečanju s Poljsko, ki je po izvajanju kazenskih udarcev pripadel Santosovi četi, je Carvalha v 96. minuti zamenjal Danilo. Morda bo namesto njega v začetni enajsterici tudi v sredo.

Ne spreglejte