Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 2. 2024,
18.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Sarah Sjoestrom Diogo Matos Ribeiro plavanje Neža Klančar

Sobota, 17. 2. 2024, 18.23

2 meseca, 1 teden

SP v plavanju, Katar

Neža Klančar končala na 13. mestu, Švedinja so 13. zlate kolajne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Neža Klančar | Neža Klančar je v polfinalu 50 metrov prosto končala na 13. mestu. | Foto Guliverimage

Neža Klančar je v polfinalu 50 metrov prosto končala na 13. mestu.

Foto: Guliverimage

Prvo ime predzadnjega dne plavalnega SP v Dohi je bila Švedinja Sarah Sjöström. Legendarna Švedinja je osvojila še 13. zlato odličje na svetovnih prvenstvih, skupno pa 23. kolajno, s čimer je še povišala prednost na vrhu večne lestvice po številu osvojenih kolajn. Edina slovenska popoldanska predstavnica Neža Klančar je bila na 50 m prosto 13.

Tridesetletna Švedinja je s tretjim časom v zgodovini 24,63 na 50 m delfin za las zaostala za svojim rekordom prvenstev (24,60), zanesljivo pa prehitela najbližji zasledovalki, Francozinjo Melanie Henique (25,44) in Egipčanko Farido Osman (25,67).

To je bila njena šesta zaporedna zmaga na SP v 50 m delfin. To je sicer v zgodovini plavanja uspelo le še Američanki Katie Ledecky.

"Izjemno je, da sem še enkrat zmagala," je po tekmi dejala nova, stara svetovna prvakinja. "Ne vem, v čem je skrivnost. Očitno uživam v plavanju. Veselim se že preostanka leta in nastopa v Parizu ter tudi poroke, zato sem zelo navdušena," je še dodala izkušena Švedinja, ki ima na večni lestvici kar 24 najboljših časov na 50 m delfin.

 Sarah Sjöström | Foto: Reuters Sarah Sjöström Foto: Reuters

Neža Klančar je bila v tej disciplini na koncu 12., potem ko je bila v petek v svoji polfinalni skupini sedma (26,08).

Na 50 m prosto je Ukrajinec Vladislav Buhov (21,44) presenetil Avstralca Camerona McEvoya in Britanca Benjamina Prouda, ki sta zaostala eno oziroma devet stotink sekunde.

Na 200 m hrbtno je prepričljivo slavila Američanka Claire Curzan s časom 2:05,77. Srebro je osvojila Avstralka Jaclyn Barclay, bron pa Belorusinja Anastasija Škurdaj. V tej disciplini je od Slovenk v petkovih kvalifikacijah plavala Janja Šegel in zasedla 23. mesto s časom 2:17,31.

Na 100 m delfin je zlato osvojil Portugalec Diogo Matos Ribeiro (51,17) in tako dopolnil dvojček najžlahtnejših kolajn v delfinovem slogu. Najboljši je bil tudi na 50 m. V tesnem zaključku je tokrat srebro osvojil Avstrijec Simon Bucher (+0,11), bron pa Poljak Jakub Majerski (+0,15).

Diogo Matos Ribeiro | Foto: Guliverimage Diogo Matos Ribeiro Foto: Guliverimage

Na 800 m sta Italijanka Simona Quadarella in Nemka Isabel Gose uprizorili napet dvoboj za zmago do zadnjega metra. S časom 8:17,44 je Italijanka za devet stotink prehitela Nemko in osvojila drugo zlato kolajno v Dohi po zmagi na 1500 m prosto. Tretja je bila Novozelandka Erika Fairweather.

V zadnji današnji disciplini je na 4 x 100 m prosto za mešane štafete zmagala reprezentanca Kitajske. S časom 3:21,18 je za šest desetink sekunde ugnala Avstralijo, Združene države Amerike so bile tretje (+1,10).

Dopoldne je v Dohi od Slovenk na 50 m prsno nastopila še Tara Vovk in z 31,65 zasedla 22. mesto.

V nedeljo bo v Dohi v predtekmovanju nastopila še slovenska ženska štafeta 4 x 100 m mešano s Klančar, Vovk, Šegel in Hano Sekuti.

Zhanle Pan
Sportal Svetovni rekorder do drugega zlata v Dohi
Neža Klančar
Sportal Neža Klančar v polfinalu na 50 metrov delfin
Neža Klančar
Sportal Klančarjeva še v polfinalu na 50 m prosto
Ne spreglejte