Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2024,
20.30

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Tara Vovk Katja Fain Janja Šegel plavanje

Nedelja, 21. 4. 2024, 20.30

1 teden, 5 dni

Mednarodni plavalni miting, Gradec

Šest slovenskih zmag, tri za Janjo Šegel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Janja Šegel | Janja Šegel je priplavala do treh zmag. | Foto Reuters

Janja Šegel je priplavala do treh zmag.

Foto: Reuters

Plavalka Fužinarja Janja Šegel je bila konec tedna v Gradcu najboljša slovenska predstavnica na močnem mednarodnem mitingu. Koroška olimpijka je zmagala na 50 m hrbtno ter na 100 m hrbtno in prosto. Na 200 m prosto in hrbtno pa je osvojila drugi mesti.

Neža Klančar
Sportal Nov rekord Neže Klančar: kot prva Slovenka pot 54 sekundami

Na mitingu je izstopala Čehinja Barbora Seemanova, ki je 200 m prosto zmogla v 1:56,54 minute ter potrdila visoke ambicije tudi na olimpijskih igrah v Parizu. Šegel je bila v tej disciplini z 2:01,09 druga.

"Z odplavanim sem kar zadovoljna. Posebej dober se mi zdi nastop na 100 m hrbtno, na 100 m prosto pa sem si želela dosežek pod 55 sekundami. A za to obdobje je v redu, saj sem še v polnem treningu," je po tekmi za STA povedala Šegel, ki jo že prihodnji teden čaka nov test v Banjaluki. "Vse je podrejeno Parizu in prvi resnejši test bo verjetno šele evropsko prvenstvo v Beogradu."

 Katja Fain je nastopila le na 200 m delfin in zmagala z 2:13,49. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Katja Fain je nastopila le na 200 m delfin in zmagala z 2:13,49. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mariborčanka Katja Fain je nastopila le na 200 m delfin in zmagala z 2:13,49. Nija Gerdej je bila najboljša na 200 m prsno z 2:31,76. Temu je dodala tretje mesto na 50 m hrbtno in 100 m prsno.

Plavalka Ljubljane Tara Vovk pa je osvojila drugo mesto na 50 m prsno, preizkusila pa se je tudi v kravlu in nastopila v finalu tako na 50 kot na 100-metrski razdalji, kjer je bila deveta, Tia Primc je v tej disciplini osvojila sedmo mesto.

Tara Vovk | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

Vse kaže, da je štafetno plavanje vzpodbudilo plavalke, da se borijo za mesta v reprezentanci, kjer imajo v kravlu Katja Fain, Janja Šegel in Neža Klančar sicer nekaj bonusa, a selektor Gorazd Podržavnik ponavlja, da bodo v ekipi za največja tekmovanja nastopile najhitrejše. Ob omenjenih Primc in Vovk je že lani na 100 m prosto kot četrta plavalka izstopala Hana Sekuti, letos pa je v Mariboru nase opozorila tudi Nika Fain.

"Tehnično sem 50 m prsno odplavala dobro, a nisem bila dovolj hitra. Na 100 m prosto pa se še lovim in učim, kako se tekmuje," je nastope ocenila Vovk, potrdila pa tudi, da je sprejela izziv in jo zanima mesto v olimpijski reprezentanci na 4 x 100 m prosto. "S trenerjem sva rekla, zakaj pa ne. Glede na formo in izide je posamična norma na 100 m prsno zame težko dosegljiva, na 100 m prosto pa trenutno lovim izid 57,2, kar se zdi zelo realen."

V moški konkurenci je na 200 m hrbtno z 2:02,52 zmagal Primož Šenica Pavletič, ki se bori za nastop na igrah v Parizu. Na polovični razdalji je bil peti. Dvakrat se je na stopničke uvrstil tudi Jaš Berložnik, ki je bil drugi na 200 m delfin in tretji na 400 m mešano.

Primož Šenica Pavletič | Foto: Guliverimage Primož Šenica Pavletič Foto: Guliverimage

Nastope je na prvenstvu Avstralije konec tedna končala tudi Neža Klančar, ki se po dvomesečnem treningu v naslednjih dneh vrača v Slovenijo. Finalom na 50 m prosto in delfin ter 100 m prosto, kjer je s 53,96 dosegla tudi nov slovenski rekord, je za konec na 200 m prosto dodala še nov osebni rekord - 2:00,37.

Ne spreglejte