Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 7. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Natisni članek

skok v športno preteklost Rio de Janeiro olimpijske igre plavanje

Nedelja, 26. 7. 2020, 4.00

3 leta, 9 mesecev

Skok v športno preteklost

Pred štartom vedno pokaže sredinec, pa s tem ne želi užaliti nikogar #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Santo Condorelli | Plavalec Santo Candorelli, ki je na začetku kariere tekmoval za Kanado, danes pa tekmuje pod italijansko trobojnico, je znan po svojem nevsakdanjem ritualu. Pred tekmo namreč vedno pokaže sredinec, zaradi česar se počuti bolj samozavestno. | Foto Getty Images

Plavalec Santo Candorelli, ki je na začetku kariere tekmoval za Kanado, danes pa tekmuje pod italijansko trobojnico, je znan po svojem nevsakdanjem ritualu. Pred tekmo namreč vedno pokaže sredinec, zaradi česar se počuti bolj samozavestno.

Foto: Getty Images

Če bi si dogodki sledili tako, kot so bili začrtani pred pohodom novega koronavirusa, bi ljubitelji športa danes uživali v prvih obračunih na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Na sporedu bi bilo tudi plavanje, tako da bi morda spremljali tudi 25-letnega plavalca Santa Condorellija, ki mu v današnji rubriki Skok v športno preteklost namenjamo mesto zaradi zanimivega rituala, ki ga že od otroštva izvaja tik pred začetkom tekmovanj. Nekaterim se zdi posrečen, drugim pa žaljiv. Za kaj gre?

Številni športniki nervozo pred štartom uravnavajo s posebnimi rituali. Nekateri molijo, drugi poslušajo točno določeno glasbo, ki jih pomirja, tretji za srečo nosijo vedno isti kos oblačila, četrti pa ... Ja, morda ima prav Santo Condorelli enega zanimivejših ritualov. Že od otroštva namreč pred štartom občinstvu oziroma očetu, ki sedi med njim, pokaže sredinec. Gesta, ki v klasični vsakodnevni situaciji ne bi požela veliko navdušenja, pa ima v tem primeru drugačno ozadje.

Spremljajte zgodbe iz rubrike Skok v športno preteklost.

Condorelli je rojen na Japonskem, zaradi maminega državljanjstva pa je na začetku kariere tekmoval za Kanado. Kanado je zastopal tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer je na 100 m prosto osvojil 4. mesto. Bron se mu je izmuznil pa pičle tri stotinke. Tudi tam je svojega očeta pozdravil s sredincem. | Foto: Getty Images Condorelli je rojen na Japonskem, zaradi maminega državljanjstva pa je na začetku kariere tekmoval za Kanado. Kanado je zastopal tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, kjer je na 100 m prosto osvojil 4. mesto. Bron se mu je izmuznil pa pičle tri stotinke. Tudi tam je svojega očeta pozdravil s sredincem. Foto: Getty Images Sredinec za krepitev samozavesti

Gre za gesto spodbude in "bildanja" samozavesti, ki jo je širša javnost spoznala v času poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru pred štirimi leti, ko so Condorellijevo spotakljivo potezo ujele tudi kamere, z njihovo pomočjo pa tudi gledalci pred domačimi zasloni.

Ideja o dvigovanju sredinca se je rodila že pred leti. Prav Condorellijev oče Joseph je bil tisti, ki je sinu svetoval, naj pred štartom pokaže sredinec, sam pa mu je gesto vrnil.

Manjši od vrstnikov

"S sredincem si dviguje samozavest in sprošča stres," je v Riu medijem, ki so raziskovali ozadje zgodbe, razlagal Joseph Condorelli.

Razlog za negotovost se je skrival v dokaj nizki rasti v otroških letih. 

Ko je bil namreč Santo še otrok, je bil precej manjši od svojih vrstnikov (do višine 188 centimetrov se je "potegnil" šele v srednji šoli), in ko se je pred pokom štartne pištole povzpel na štartni blok in se postavil ob konkurente, je njegova nizka rast še toliko bolj prišla do izraza, postal je nervozen in negotov, zato mu je oče svetoval, naj z dvigom sredinca pokaže, da ga konkurenti ne zanimajo.

"Pozabi na druge in plavaj, kot da poleg tebe ni nikogar"

"Rekel sem mu, ko boš stopil na štartni blok, samo pozabi na vse in plavaj tako, kot da poleg tebe ni nikogar."

Ko je takrat osemletni Santo očeta vprašal, kako naj to stori. Mu je oče svetoval: "Ti samo reci, j***  vse. Tako me je pred štartom naslednje tekme samo pogledal, ko sem sedel med občinstvom, in drug drugemu sva pokazala sredinec," je premiero novega rituala opisal Joseph. Ker je sin zmagoval kot po tekočem traku, rituala nista spreminjala.

"Najbolj pomembno je bilo, da se ne ukvarjam s svojimi konkurenti. Ni bilo pomembno, kako visoki so bili fantje na štartu in kako dobri, niti ni bilo pomembno, kako dobro sem jaz pripravljen, važno je bilo samo to, da sem se požvižgal nanje in razmišljal o tem, da z očetom lahko premagava vse," je takratni pogovor z očetom obudil Santo.

V soju televizijskih kamer

Gesta je kar nekaj let "živela" neopažena, ko pa so jo enkrat ujele kamere na največjem športnem dogodku na svetu, olimpijskih igrah, se je vse skupaj spremenilo. Nekateri so bili nad gesto zgroženi, drugim se je zdela simpatična.  

Santo Condorelli | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Težava z ritualom se je sicer pojavila že nekaj let prej, na državnem mladinskem prvenstvu leta 2012, ko se je plavalni šprinter Santo uvrstil v finale na 100 m prosto (in pozneje s časom 50.92 zmagal), in očetu med predstavitvijo (v spodnjem videu na 1:30 minuti) finalistov pokazal sredinec.

Potezo je seveda ujela tudi televizijska kamera, preko nje pa tudi gledalci, ki so bili zgroženi nad njegovim nešportnim vedenjem. Tudi nekaj trenerjev, ki ga prej niso poznali, se je pritožilo, saj so bili prepričani, da se fant norčuje iz konkurence.

"Nikogar nisem želel užaliti"

Pozneje se jim je zaradi te poteze opravičil, in večinoma so razumeli njegovo dejanje, a so mu svetovali, naj se v prihodnje raje izogiba tako javnemu izkazovanju sredinca in naj se raje odloči za bolj diskretno različico, na primer za sredinec na čelu, in to preden ga ujame kamera, ki predstavlja tekmovalce.

Bolj diskretna različica sredinca:

"Nikoli nisem želel užaliti nikogar," se je takrat branil Santo. "Gre zgolj za to, da se pred tekmo sprostim oziroma da nisem preveč napet ali vznemirjen. Sredinec me spomni na to, da se osredotočam zgolj na to, kaj lahko sam naredim, kako sem treniral, kako sem pripravljen na tekmo in o ničemer drugem," je razlagal v Riu.

Do enega največjih uspehov v karieri, bronaste medalje na svetovnem prvenstvu, je priplaval v štafeti (4x100 prosto) s kanadsko reprezentanco v postavi Santo Condorelli, Yuri Kisil, Chantal Van Landeghem in Sandrine Mainville. | Foto: Getty Images Do enega največjih uspehov v karieri, bronaste medalje na svetovnem prvenstvu, je priplaval v štafeti (4x100 prosto) s kanadsko reprezentanco v postavi Santo Condorelli, Yuri Kisil, Chantal Van Landeghem in Sandrine Mainville. Foto: Getty Images

Kdo je Santo Condorelli?

Santo Condorelli se je rodil v japonski provinci Kitahiroshima, mami Kanadčanki in očetu Italijanu, kar je pozneje spretno izkoristil pri iskanju svoje plavalne sredine oz. reprezentance.

S plavanjem se je začel ukvarjati pri petih letih. Oče Joseph mu je v Portlandu, kamor se je družina preselila kmalu po njegovem rojstvu, izdelal bazen, menda tudi zato, da bi sina, nadarjenega za plavanje, zamotil, da se ne bi preveč ukvarjal z razmišljanjem o ločitvi staršev.

Prva leta je Santo tekmoval za Kanado, od leta 2018 pa kolajne zbira pod italijansko zastavo. 

Lani je prvič postal italijanski državni prvak, v intervjuju po tekmi pa se je pohvalil, da je najbolj mednarodni plavalec v plavalni skupnosti. 

Na svojem prvem mednarodnem tekmovanju za Italijo je italijanski štafeti pomagal do treh državnih rekordov (4 x 50 m, 4 x 100 m prosto in 4 x 50 m mešano). S štafeto 4 x 50 m prosto je osvojil bronasto odličje.

Med njegovimi največjimi dosežki velja izpostaviti bronasto odličje na svetovnem prvenstvu v Kazanu v Rusiji leta 2015, ki ga je osvojil v mešani štafeti 4 x 100 m prosto, in četrto mesto na 100 m prosto na istem prvenstvu. Odličje se mu je izmaknilo zgolj za sedem stotink. Odličen je bil tudi na panameriških igrah leta 2015, kjer je osvojil štiri kolajne, po dve v individualnih in dve v ekipnih tekmah.

Medalja se mu je za las izmaknila tudi na olimpijskih igrah v Riu, kjer je bil prav tako četrti. Do brona so ga ločile zgolj pičle tri stotinke. Istega leta je bil izbran za kanadskega plavalca leta. 

Ne spreglejte