Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2023,
18.00

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Domen Majhen Tomaž Torkar Tina Čelik Janja Šegel Tara Vovk Neža Klančar plavanje

Torek, 5. 12. 2023, 18.00

4 mesece, 3 tedne

EP v plavanju, Otopeni 2023

Neža Klančar v finale z državnim rekordom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Neža Klančar | Neža Klančar | Foto Ana Kovač

Neža Klančar

Foto: Ana Kovač

Neža Klančar je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih na Madžarskem z dosežkom 24,05 sekunde priplavala finale na 50 metrov prosto. Dosegla je sedmi čas polfinala, svoj lani na svetovnem prvenstvu v Melbournu dosežen slovenski rekord pa je popravila za osem stotink sekunde.

Katja Fain
Sportal Brez izgovorov tri Slovenke v boj vsaj za finale

V polfinalu na 50 metrov prosto so mejo 24 sekund premagale Francozinja Beryl Gastadello (23,77), Švedinja Michelle Coleman (23,78), Britanka Anna Hopkin (23,86) in Danka Julie Kepp Jensen (23,96). Neža Klančar je dobro opravila že dopoldanske kvalifikacije, ko je plavala 24,21 le za osem stotink sekunde zaostala za svojim državnim rekordom.

"Z Nežo sva prišla šele v ponedeljek popoldan in spet ostala brez prtljage, ki je na srečo prišla zjutraj. To je seveda vplivalo na nastop in nisem pričakoval, da bo tako hitra. Odlično je plavala prvih 20 metrov, nato je sledil slabši obrat in izplavanje ter odličen zaključek. Če ji uspe še obrat, lahko odplava 24,0 ali še bolje. Upam, da ji bo uspelo stopnjevati nastope," je po predtekmovanju za STA povedal trener Tomaž Torkar in dodal, da bo za kolajno treba plavati pod 24 sekundami.

Neža Klančar | Foto: Ana Kovač Neža Klančar Foto: Ana Kovač "Z rezultatom sem zadovoljna. Odplavala sem osebni in tudi državni rekord, ki me je popeljal v moj prvi članski finale v kratkih bazenih. Vem, da sem naredila nekaj napak, tako da mislim, da lahko to v finalu še popravim in odplavam še kakšno stotinko sekunde hitreje," je po polfinalu povedala Klančarjeva. Njen trener pa: "Rekord je v redu. A popoldan je imela slabši štart, bila je malo prekratka, ostalo je bilo dobro odplavano. Če v finalu sestavi vse, bo dosegla, kar si želi, in plavala pod 24 sekundami. Me je pa presenetilo, kako hitra so bila dekleta, saj jih je 24,00 in bolje plavalo kar pet. V finalu bodo odločale stotinke."

Podelili so prve kolajne. Najhitrejša Evropejka na 400 m mešano je bila Britanka Abbie Wood, na 400 m prosto pa je s prepričljivo zmago presenetil Irec Daniel Wiffen. Žensko štafeto na 4 x 50 m prosto so dobile Švedinje, moško pa Britanci.
Neža Klančar
Sportal Ljubljančanka, ki se v vodi počuti bolje kot na suhem, a plavanje ni njena edina strast

V polfinalu tudi Tara Vovk, osebni rekord Tine Čelik

Tara Vovk | Foto: Anže Malovrh/STA Tara Vovk Foto: Anže Malovrh/STA V polfinalu je v torek popoldne na 100 metrov prsno nastopila tudi Tara Vovk in z 1:06,21 za stotinko zaostala za v dopoldanskem predtekmovanju doseženim osebnim rekordom (1:06,20) ter zasedla 14. mesto. Za Vovkovo je pomemben tudi čas na obratu na polovici - 30,72, ki je le 43 stotink slabši od njenega nedavno doseženega slovenskega rekorda.

"Zelo sem vesela, da sem se prvič v karieri uvrstila v popoldanski del na evropskih prvenstvih. Plavala sem identično kot v kvalifikacijah. S trenerjem sva poskušala določene stvari, še posebej v drugem delu tekme, spremeniti. Sama izvedba je bila boljša kot zjutraj, vendar je bil na koncu čas enak. Je pa 14. mesto dober začetek in se veselim nadaljevanja. Zdaj bo šlo le še navzgor," je polfinalni nastop ocenila Vovkova.

Že dopoldan je bila Tina Čelik na 100 m prsno 22. (z 1:06,78 je plavala osebni rekord), Janja Šegel pa je na 50 m prosto zasedla 23. mesto.

V sredo bo Neža Klančar v predtekmovanju nastopila na 100 m mešano, saj ima popoldan dober razpored. Finale bo na vrsti že ob 17. uri, morebitni polfinale na 100 m mešano pa je predzadnja disciplina drugega finalnega dne. Katjo Fain pa pred paradnima disciplinama na 200 in 400 m prosto čaka ogrevanje na 200 m delfin.

plavanje, Plavalana zveza Slovenije, Katja Fain
Sportal Začenja se EP: tudi slovenski tabor pogleduje proti stopničkam
Neža Klančar
Sportal Neža Klančar zamudila let, skoraj tekmo, a bila vseeno druga
Ne spreglejte