Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2023,
15.20

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Marco Bezzecchi Francesco Bagnaia MotoGP Jorge Martin

Nedelja, 10. 9. 2023, 15.20

7 mesecev, 2 tedna

VN San Marina v misanu

Martin Misano zapušča z dvojčkom zmag, prvak znova tretji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Jorge Martin | Jorge Martin je po odlični soboti in zmagi na sprinterski dirki zmagal tudi na nedeljski dirki. | Foto Guliverimage

Jorge Martin je po odlični soboti in zmagi na sprinterski dirki zmagal tudi na nedeljski dirki.

Foto: Guliverimage

Španec Jorge Martin (Pramac Ducati) je zmagovalec motociklistične dirke svetovnega prvenstva v razredu motoGP na preizkušnji za VN San Marina v Misanu. Drugi je bil Italijan Marco Bezzecchi (Ducati VR46), tretji pa svetovni prvak, njegov rojak Francesco Bagnaia (Ducati).

Jorge Martin
Sportal Sobota pripadla Martinu, načeti prvak tretji

Vrstni red na koncu klasične preizkušnje na dirkališču v Misanu je bil popolnoma enak kot na sobotni šprinterski preizkušnji, tako da je Martinu uspel dvojček zmag, dodal pa je še najboljši dosežek v sobotnih kvalifikacijah.

Z dvema tretjima mestoma je lahko zadovoljen tudi branilec naslova in vodilni v seštevku sezone Francesco Bagnaia. Teden dni po spektakularnem padcu v prvem krogu na katalonskem prizorišču, ki se je za dirkača tovarniškega Ducatija na srečo končal brez zlomov, je nastopil precej potolčen in v bolečinah, a je dvakrat privozil do stopničk.

Tudi potek dirke je bil podoben kot v soboto; Jorge Martin je pobegnil tekmecem, v prvem delu pa je bil najbližje Bagnaia, ki je začel s tretjega izhodišča. Nekaj krogov je kazalo, da bo skušal celo napasti, toda posledice padca so bile tudi prehude. Podobno kot v soboto je vodilnemu v SP počasi zmanjkalo moči, tako da ga je ujel tudi njegov rojak na poltovarniškem Ducatiju.

Marco Bezzecchi je do konca zanesljivo vozil na drugem mestu, Bagnaia je ostal tretji, edini, ki je bil v zadnjih krogih kolikor toliko blizu, je bil Dani Pedrosa (KTM). Španski veteran je sicer testni voznik, a je v Misanu drugič v sezoni dobil priložnost kot dirkač z vabilom.

Tudi tokrat jo je dobro izkoristil in še drugič v dveh dneh končal na četrtem mestu. Izkoristil je tudi padec moštvenega sotekmovalca pri KTM Brada Binderja, ki se je zapletel z domačinom Michelejem Pirrom, ta je nastopil kot rezerva za poškodovanega Ducatijevega dirkača Eneo Bastianinija. Za oba se je dirka končala v pesku, na srečo brez poškodb.

Najboljša trojica. Načeti prvak Francesco Bagnaia je bil znova tretji. | Foto: Guliverimage Najboljša trojica. Načeti prvak Francesco Bagnaia je bil znova tretji. Foto: Guliverimage

Deja vu iz Sachsenringa

Za Martina je bila zmaga druga v tej sezoni po Nemčiji, tudi na Sachsenringu pa je bil najboljši na sprinterski in klasični preizkušnji. "Trdo smo delali ves konec tedna. Vedel sem, da bo težko z Bagnaio. Pritiskal sem, kolikor se je dalo. Vesel sem, da mi je uspelo," je po dvojčku zmag v Misanu dejal Martin.

"Hotel sem odpeljati dobro dirko tudi za navijače. Ni bilo lahko glede na okoliščine, a ta rezultat je zame fantastičen," pa je dejal Bagnaia, ki je tokrat nastopil v za Ducati neobičajnem rumenem dirkaškem kombinezonu. V ekipi so mu morali po koncu dirke pomagati, da je sestopil z motocikla.

Za najhitrejšo četverico sta se uvrstila Španec Maverick Vinales (Aprilia) in Portugalec Miguel Oliveira (Honda RNF), sedmi pa je bil nekdanji svetovni prvak Španec Marc Marquez (Honda).

Martin zmanjšal zaostanek

Martinu je z novo zmago še nekoliko zmanjšal zaostanek v seštevku sezone. Še vedno vodi Bagnaia, ki ima 283 točk, Martin pa je z današnjimi 25 točkami zdaj pri 247. Tretji je Bezzecchi z 218.

Naslednja dirka bo čez 14 dni v Indiji.

VN San Marina, motoGP:

1. Jorge Martin (Špa/Ducati Pramac) 
2. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati VR46) +1,350
3. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)  +3,812
4. Dani Pedrosa (Špa/KTM)  +4,481
5. Maverick Vinales (Špa/Aprilia)  +10,510
6. Miguel Oliveira (Por/Honda RNF) +12,274

Skupni seštevek:

1. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)  283 točk
2. Jorge Martin (Špa/Pramac Ducati) 247
3. Marco Bezzecchi (Ita/Ducati VR46)  218
4. Brad Binder (JAR/KTM)  173
5. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)  160
6. Johann Zarco (Fra/Pramac Ducati)  147

padec motoGP Barcelona
Sportal Bastianini na operacijo, Bagnaia je imel več sreče
Ne spreglejte