Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 3. 2024,
16.00

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Pedro Acosta Maverick Vinales Jorge Martin Francesco Bagnaia Enea Bastianini Marc Marquez MotoGP

Nedelja, 24. 3. 2024, 16.00

1 mesec

MotoGP, VN Portugalske

Bagnaia in Marquez trčila, zmaga Martinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
motoGP Jorge Martin | Jorge Martin | Foto Reuters

Jorge Martin

Foto: Reuters

Na drugi dirki sezone v svetovnem prvenstvu motoGP je zmagal Jorge Martin (Ducati Pramac). Po najboljšem štartu vodstva ni več oddal. Najbolj dramatičen je bil dvoboj za peto mesto, Marc Marquez (Gresini Ducati) in Francesco Bagniania (Ducati) sta trčila, sicer nadaljevala, a je Italijan nato zapeljal v bokse, Španec pa bil le 16.

Enea Bastianini Ducati
Sportal Bastianini dobil kvalifikacije, Viñales šprintersko dirko

Španec Jorge Martin (Ducati Pramac) je zmagovalec klasične preizkušnje svetovnega prvenstva v motociklizmu v portugalskem Portimau. Drugi v najmočnejšem razredu motoGP je bil Italijan Enea Bastianini (Ducati), tretji pa Španec Pedro Acosta (GasGas Tech3). Martin ni imel težav na poti do prve zmage na klasični dirki v sezoni, potem ko je v Katarju že zmagal na šprinterski preizkušnji. Vodil je od štarta do cilja in ni imel pravega tekmeca v boju za zmago.

Marc Marquez | Foto: Reuters Marc Marquez Foto: Reuters Sobotni zmagovalec šprinta, Španec Maverick Viñales (Aprilia), je dolgo zanesljivo vozil na drugem mestu, tretji Bastianini pa prav tako ni bil ogrožen na tretjem. Bolj zanimivo je bilo dogajanje na mestih tik pod stopničkami. V boju za četrto mesto so bili lanski prvak Francesco Bagnaia (Ducati), nekdanji večkratni prvak Španec Marc Marquez (Ducati Gresini) in novinec v tem razredu Acosta. Slednji se je pet krogov pred koncem mimo Bagnaie prebil na četrto mesto, svetovni prvak pa je ob poskusu prehitevanja tri kroge pred koncem zadel Marqueza in oba sta končala na pesku. Sicer sta lahko nadaljevala, a Italijan je parkiral v boksih, Španec pa končal na 16. mestu. Drame pa s tem še ni bilo konec, saj je Viñales prav v zadnjem krogu zdrsnil v zavoju in odstopil. Bastianini je tako napredoval na drugo mesto, na tretje in s tem prvič na stopničke v  kraljevem razredu pa se je povzpel Acosta.

VN Portugalske, motoGP:

1. Jorge Martín (Ducati Pramac)

2. Enea Bastianini (Ducati) +0,882
3. Pedro Acosta (GasGas Tech3) +5,362
4. Brad Binder (KTM) +11,129
5. Jack Miller (KTM) +16,437
6. Marco Bezzecchi (Ducati VR46) +19,403

Skupni seštevek (2/21):

1. Jorge Martín (Ducati Pramac) 60 točk

2. Brad Binder (KTM) 42
3. Enea Bastianini (Ducati) 39
4. Francesco Bagnaia (Ducati) 37
5. Pedro Acosta (Gasgas Tech3) 28
6. Marc Marquez (Ducati Gresini) 27

"Vse je bilo odlično, nobenih napak ni bilo. Štart mi je dobro uspel, potem sem samo nadzoroval razliko in obrabo pnevmatik. Zame je ta zmaga veliko olajšanje po lanskem razočaranju," je Martin, ki se je v prejšnji sezoni do konca boril z Bagnaio za naslov prvaka, pospremil prvo letošnjo zmago. "Vesel sem, predvsem zato, ker sem lani tukaj grdo padel. Na štartu sem bil precej nervozen, potem pa je šlo vse gladko. Martin je imel premočan ritem, tudi Vinales je bil hiter, ne vem, kaj se mu je potem zgodilo. Pomembno je, da sem na odru," pa je bil zadovoljen drugi Bastianani, ki se je lani prav na Portugalskem poškodoval in potem potreboval pol sezone, da se je vrnil v karavano.

V seštevku SP je v vodstvu Martin, ki ima zdaj 60 točk, drugi je danes četrouvrščeni Južnoafričan Brad Binder (KTM) z 42. Bastiani se je prebil na tretje z 39, Bagnaia pa je ostal pri 37 točkah in nazadoval na četrto mesto. Peti je z 28 Acosta. Naslednja dirka bo preizkušanja v ameriškem Austinu 14. aprila.

Tim Gajser Honda Španija
Sportal Gajser s poklonom pokojnemu bratu in novimi stopničkami
Ne spreglejte