Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2024,
21.40

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Felipe Massa Sebastian Vettel Fernando Alonso Kimi Raikkonen Michael Schumacher Ferrari Charles Leclerc Carlos Sainz ml. VN Avstralije Formula 1

Torek, 26. 3. 2024, 21.40

3 tedne, 2 dneva

Dvojne zmage Ferrarija v zadnjem desetletju redkost

Kakšna čustva italijanskega komentatorja: "El matador!" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Melbourne Carlos Sainz Ferrari | El matador. Carlos Sainz, ki je v nedeljo dobil VN Avstralije. | Foto Guliverimage

El matador. Carlos Sainz, ki je v nedeljo dobil VN Avstralije.

Foto: Guliverimage

Kakšna čustva izvabi šport, smo Slovenci minuli konec tedna videli v Planici. Tudi v Italiji jih je, a ne smučarski skoki, temveč formula 1. "Dobro jutro, Italija! Prvi, drugi! Prvi, drugi! Prvi, drugi Ferrari!" je bil po dvojni zmagi Ferrarija na VN Avstralije povsem iz sebe komentator na italijanski televiziji Sky Italia. Dvojne zmage poskočnega konjiča so v zadnjem desetletju namreč postale bolj izjema kot pravilo.

Melbourne Carlos Sainz Ferrari
Sportal Vrtiljak za Sainza, klofuta za Mercedes

Druga dvojna zmaga za Ferrari s Sainzom in Leclercom | Foto: Guliverimage Druga dvojna zmaga za Ferrari s Sainzom in Leclercom Foto: Guliverimage Ferrari je ponos Italije, a serijskega zmagovalca, kot je bil Michael Schumacher, svetovnega prvaka med dirkači (zadnji je bil Kimi Räikkönen leta 2007), in konstruktorske lovorike (zadnja 2008) nima že 16 let. Zadnjih nekaj let rezultatsko krivuljo skušajo obrniti navzgor, a kaj več od ene, dveh, morda treh zmag na sezono ne dosežejo. Dvojne zmage, kakršne sta nekoč osvajala Schumacher in Rubens Barrichello (pred 20 leti tudi na VN Avstralije), so dandanes bolj izjema kot pravilo. In zato tolikšna radost komentatorja na Sky Italia. Zagotovo pa tudi tifozov, vročekrvnih navijačev Ferrarija, ki komaj čakajo na 19. maj, ko se prvenstvo s sedmo dirko leta seli v Evropo, in to prav v Italijo, na legendarno stezo v Imoli.

Prisluhnite italijanskemu komentatorju ob koncu VN Avstralije:

V zadnjih desetih letih samo pet dvojnih zmag Ferrarija

Leta 2019 sta Sebastian Vettel in Leclerc Ferrariju pridirkala dvojni zmago na VN Singapurja. | Foto: Guliverimage Leta 2019 sta Sebastian Vettel in Leclerc Ferrariju pridirkala dvojni zmago na VN Singapurja. Foto: Guliverimage "El matador! El matador! El matador, Carlos Sainz je zmagal VN Avstralije," je kričal italijanski komentator, ko je Carlos Sainz mlajši v nedeljo zjutraj po srednjeevropskem času zmagal v Melbournu. Charles Leclerc je uspeh Ferrarija dopolnil z drugim mestom. Nazadnje je Ferari dvojno zmago dosegel na uvodni dirki leta 2022 v Bahrajnu, torej pred dvema letoma, ko je bil Leclerc pred Sainzom. A tisto sezono sta nato nanizala kar devet odstopov. Pred tem pa dve sezoni Ferrari sploh ni zmagal. Leta 2019 so zmagali trikrat, v Singapurju sta Sebastian Vettel in Leclerc dosegla dvojno zmago.

Zadnjih šest dvojnih zmag Ferrarija v formuli 1:

VN Avstralije 2024
: 1. Carlos Sainz, 2. Charles Leclerc
VN Bahrajna 2022: 1. Charles Leclerc, 2. Carlos Sainz
VN Singapurja 2019: 1. Sebastian Vettel, 2. Charles Leclerc
VN Monaka 2016: 1. Sebastian Vettel, 2. Kimi Räikkönen
VN Madžarske 2016: 1. Sebastian Vettel, 2. Kimi Räikkönen
VN Bahrajna 2010: 1. Fernando Alonso, 2. Felipe Massa

V iskanju dvojnih zmag poskočnega konjiča iz Maranella moramo nato v leto 2016, ko sta bila Vettel in Raikkönen prvi in drugi v Monte Carlu in na madžarskem Hungaroringu. Matematika torej pravi: samo pet dvojnih zmag v zadnjih desetih letih oziroma celo v zadnjih 14 letih. Med letoma 2007 in 2010 je imel Ferrari osem dvojnih zmag, na vrhuncu Schumacherjeve ere pa med letoma 2000 in 2006 kar 28.

V dobi Michaela Schumacherja je v samo osmih letih Ferrari dosegel kar 28 dvojnih zmag. | Foto: Guliverimage V dobi Michaela Schumacherja je v samo osmih letih Ferrari dosegel kar 28 dvojnih zmag. Foto: Guliverimage

George Russell
Sportal Halo, Toto, a lahko jaz dirkam namesto Hamiltona?
Melbourne Carlos Sainz
Sportal Za prvakom zagorelo, prvi odstop po dveh letih! Dvojna zmaga Ferrarija.
Sebastian Vettel Porsche 963
Sportal Vettel znova dirka, z dirkalnikom s 680 "konji"
Ne spreglejte