Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
24. 3. 2024,
6.26

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen Lando Norris Oscar Piastri McLaren George Russell Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Ferrari Carlos Sainz ml. Charles Leclerc VN Avstralije Formula 1

Nedelja, 24. 3. 2024, 6.26

3 tedne, 3 dni

VN Avstralije

Za prvakom zagorelo, prvi odstop po dveh letih! Dvojna zmaga Ferrarija.

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Melbourne Carlos Sainz | Carlos Sainz je edini, ki je lani in letos premagal ekipo Red Bull.  | Foto Reuters

Carlos Sainz je edini, ki je lani in letos premagal ekipo Red Bull.

Foto: Reuters

Na veliki nagradi Avstralije dvojna zmaga Ferrarija. Carlos Sainz je le 16 dni po operaciji slepiča dosegel svojo tretjo zmago v formuli 1. Na tretjem in četrtem mestu pa dirkača ekipe McLaren. Prav ste prebrali, Max Verstappen (Red Bull) ni zmagal. Še več: odstopil je že v drugem krogu, ko mu je zablokirala in zagorela zadnja desna pnevmatika. Odstop zaradi tehnične okvare pa tudi za Lewisa Hamiltona (Mercedes).

Melbourne Max Verstappen Red Bull
Sportal Nepričakovan "pole" za prvaka, Sainz brez slepiča še hitrejši

Max Verstappen je odstopil po 43 dirkah. | Foto: Reuters Max Verstappen je odstopil po 43 dirkah. Foto: Reuters Formula 1 vendarle ni šport, kjer vedno zmaga isti. Max Verstappen (Red Bull) je na VN Avstralije v Melbournu sicer najbolje speljal s štarta, a vodil le v prvem krogu. V drugem ga je prehitel Carlos Sainz (Ferrari). Aktualni prvak je prek radijske zveze javil, da je z dirkalnikom nekaj narobe. Krog pozneje se je pokadilo za zadnjo desno pnevmatiko. Zablokirala mu je zavora in se celo vnela. Nizozemec, ki je dobil prejšnjih devet dirk, je odstopil. To je njegov prvi odstop po dveh letih, prav po VN Avstralije 2022. Vmes je uspešno končal 43 dirk, na 35 je zmagal.

V zadnjih tednih je doživljal pravi vrtiljak. | Foto: Reuters V zadnjih tednih je doživljal pravi vrtiljak. Foto: Reuters "Zadnja desna zavora se je zagozdila. Kot bi vozil z zategnjeno ročno zavoro," je pojasnil svetovni prvak. Do svoje tretje zmage v kraljici avtomotošporta se je tako pripeljal španski dirkač Ferrarija, in to le 16 dni po operaciji slepiča, zaradi katere je izpustil VN Savdske Arabije. Izjemen dosežek, da je zdržal 58 krogov, uro in pol dirkanja pri tolikšnih obremenitvah s silami G. "Življenje je pa res vrtiljak," je po prečkanju kariraste zastave prek radijske zveze dejal Sainz. Pod zmagovalnim balkonom pa priznal, da je komaj zdržal do konca. "Malo sem bil trd, fizično res ni bilo lahko, a sem imel srečo, da sem lahko večji del dirke sam diktiral tempo, skrbel za gume in zato dirka niti ni bila tako težka."

VN Avstralije, končni vrstni red:

1. Carlos Sainz (Ferrari)

2. Charles Leclerc (Ferrari) +2,3
3. Lando Norris (McLaren) +5,9
4. Oscar Piastri (McLaren) +35,7
5. Sergio Perez (Red Bull) +56,3
6. Lance Stroll (Aston Martin) +93,2
7. Juki Cunoda (RB) +95,6
8. Fernando Alonso (Aston Martin)* +80,9
9. Nico Hülkenberg (Haas) +104,5
10. Kevin Magnussen (Haas)  +1 krog
11. Alex Albon (Williams)  +1 krog
12. Daniel Ricciardo (RB)  +1 krog
13. Pierre Gasly (Alpine) +1 krog
14. Valtteri Bottas (Sauber) +1 krog
15. Guanju Džov (Sauber) +1 krog
16. Esteban Ocon (Alpine) +1 krog
Odstop: Lewis Hamilton (Mercedes), Max Verstappen (Red Bull), George Russell (Mercedes). Ni nastopil: Logan Sargeant (Williams).
*20 sekund kazenskega pribitka zaradi trčenja v predzadnjem krogu

Dvojna zmaga za Ferrari, sredi dirke je tudi Leclerc prišel mimo obeh McLarnov. | Foto: Reuters Dvojna zmaga za Ferrari, sredi dirke je tudi Leclerc prišel mimo obeh McLarnov. Foto: Reuters Sainz je bil pet sekund hitrejši od Charlesa Leclerca (Ferrari). Prednost si je pridirkal že v prvi tretjini dirke, ko je imel Monačan več težav z obrabo pnevmatik. Druga najhitrejša ekipa na tretji dirki sezone je bila McLarnova. Oscar Piastri je moral sredi dirke predse spustiti Landa Norrisa, a tudi ta ni mogel ogroziti Leclerca. Na koncu je na tretjem mestu za njim zaostal le štiri sekunde. Najboljši Red Bullov dirkač je bil tako Sergio Perez na petem mestu.

Hamiltonu odpovedal motor, Russell prevrnil dirkalnik

George Russell | Foto: Guliverimage George Russell Foto: Guliverimage Dirka se je končala za virtualnim varnostnim avtomobilom, saj je v predzadnjem krogu silovito nesrečo doživel George Russell (Mercedes). Ko je skušal dohiteti šestega Fernanda Alonsa (Aston Martin), ga je zaneslo, zdrsnil je na pesek in trčil v betonski zid. Od tega ga je odbilo nazaj na stezo in prevrnilo na bok. Z njim je vse v redu. Po dirki pa je Alonso prejel 20 sekund kazni, češ da je dirkal nevarno, 100 metrov prej kot običajno stopil na zavoro. Za Mercedesovo ekipo bo to dirka za pozabo, saj je v 17. krogu odstopil Lewis Hamilton, in to z odpovedjo pogonskega sklopa. Dandanes odstopov zaradi tehnike v formuli 1 skoraj ni več, tokrat pa jo je ta zagodla prav najboljšima dirkačema zadnjega desetletja. Tudi sedemkratni svetovni prvak več kot enega odstopa na sezono v zadnjih letih nima.

Skupni seštevek (3/24):

1. Max Verstappen (Red Bull) 51 točk

2. Charles Leclerc (Ferrari) 47
3. Sergio Perez (Red Bull) 46
4. Carlos Sainz (Ferrari) 40
5. Oscar Piastri (McLaren) 28
6. Lando Norris (McLaren) 27
7. Fernando Alonso (Aston Martin) 20
8. George Russell (Mercedes) 18
9. Lewis Hamilton (Mercedes) 8
10. Lance Stroll (Aston Martin) 7

1. Red Bull Honda 97 točk
2. Ferrari 93
3. McLaren Mercedes 55
4. Aston Martin Mercedes 27
5. Mercedes 26

Sledi VN Japonske

Prvenstvo se bo čez 14 dni nadaljevalo s še eno jutranjo dirko – VN Japonske v Suzuki. Pred njo prve štiri v skupnem seštevku loči le 11 točk: Leclerc se je Verstappnu približal na vsega štiri točke zaostanka, Sainz pa kljub eni izpuščeni dirki zaostaja le za 11 točk. V konstruktorskem seštevku Red Bull in Ferrari ločijo le štiri točke, Mercedes pa je šele peti, celo za dvema ekipa, ki uporabljata njihove pogonske sklope.

Kako se je razpletala VN Avstralije

CILJ. Tretja zmaga v formuli 1 za Carlosa Sainza! Leclerc je drugi, Norris tretji, mladi domači adut Piastri pa četrti. Najboljši Red Bull šele na petem mestu.


Zadnji krog VN Avstralije. Sainz proti zmagi, Russell pa s silovitim trčenjem. Dirka se bo tako končala za virtualnim varnostnim avtomobilom. Mercedesovem dirkalnik je na boku. Ko je lovil Alonsa, ga je zaneslo in zdrsnil je na pesek ter v šestem zavoju zadel v zid, nato pa ga je odbilo in prevrnilo.

Še 3 krogi: Russell je ujel šestega Alonsa, a za zdaj še brez napada.

Še 5 krogov: Ferrari pred dvojno zmago, Verstappen v boksih dirko spremlja na malih ekranih. Odstopil je z zažgano zadnjo desno zavoro.

Še 10 krogov: 1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Norris, 4. Piastri, 5. Perez, 6. Alonso, 7. Russell, 8. Stroll, 9. Cunoda, 10. Hülkenberg (odstop: Verstappen, Hamilton).

Še 12 krogov: Kot zadnji na drugi postanek še Russell, ki rešuje čast Mercedesa.

Še 13 krogov: Sainz je pet sekund pred Leclercom in deset pred Norrisom. Španec na poti do svoje tretje zmage. Ferrarija pred obema McLarnoma. Norris je odpeljal najhitrejši krog na dirki, ki se nekoliko približuje Leclercu.

Še 15 krogov: 1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Norris, 4. Piastri, 5. Russell, 6. Perez, 7. Alonso, 8. Stroll, 9. Cunoda, 10. Hülkenberg (odstop: Verstappen, Hamilton).

41. krog: Po Piastriju še postanek za Norrisa, v naslednjem krogu ta čaka Sainza.

38. krog: 1. Sainz, 2. Norris, 3. Piastri, 4. Leclerc, 5. Alonso, 6. Russell, 7. Stroll, 8. Perez, 9. Cunoda, 10. Gasly (odstop: Verstappen, Hamilton).

36. krog: Po nove gume Perez. Sainz, Norris in Piastri na prvih treh mestih še dirkajo z drugim kompletom pnevmatik.

35. krog: Leclerc na drugi postanek, pnevmatike so bile iztrošene. Na stezo se je vrnil tik pred Perezom in Alonsom, hud boj v prvem in drugem zavoju.

34. krog: Sainz ima devet sekund prednosti pred Leclercom, Norris pa je samo sekundo in pol za Monačanom.

30. krog: Norris je hitrejši in Piastriju so naročili, naj ga spusti predse, če bo lahko on ujel in napadel Leclerca.

28. krog: 1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Piastri, 4. Norris, 5. Perez, 6. Alonso, 7. Russell, 8. Stroll, 9. Cunoda, 10. Hülkenberg  (odstop: Verstappen, Hamilton).

26. krog: Bolj mirno nadaljevanje dirke, Sainz je štiri sekunde pred Leclercom, oba McLarna pa tik za Monačanom. Peti Alonso zaostaja 18 sekund, tik za njim že Perez.

20. krog: 1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Piastri, 4. Norris, 5. Alonso, 6. Russell, 7. Stroll, 8. Perez, 9. Cunoda, 10. Albon (odstop: Verstappen, Hamilton).

18. krog: Virtualni varnostno avto, da pospravijo Hamiltonov dirkalnik. To je za postanek izkoristil Alonso in izbrla rumene gume.

17. krog: V bokse vodilni Sainz, ki je bil že 18 sekund pred drugim Alonsom, ki je dirko začel na trdih gumah. Medtem pa odstop Hamiltona z okvaro pogonskega sklopa.

15. krog: Na menjavo pnevmatik Norris in Perez. Vsi rumene menjajo za bele (trde).

14. krog: 1. Sainz, 2. Norris, 3. Perez, 4. Alonso, 5. Leclerc, 6. Piastri, 7. Hülkenberg, 8. Gasly, 9. Russell, 10. Stroll, 11. Hamilton, 12. Cunoda.

12. krog: Sainz, Norris in Perez na prvih treh mestih ostajajo na stezi.

10. krog: Res zgodnji postanki, zdaj še Leclerc in Piastri.

8. krog: Prvi v boksih Hamilton, krog pozneje Russell.

6. krog: 1. Sainz, 2. Norris, 3. Leclerc, 4. Piastri, 5. Russell, 6. Perez, 7. Stroll, 8. Cunoda, 9. Hamilton, 10. Alonso.

5. krog: Max je zapeljal v bokse. Ogenj za pnevmatiko, ki so ga pogasile. Odstop! Njegov prvi po VN Avstralije 2022, torej po 43 dirkah!

4. krog: Dim izziva zadnje desne pnevmatike Verstappnovega dirkalnika.

3. krog: 1. Sainz, 2. Verstappen, 3. Norris, 4. Leclerc, 5. Piastri, 6. Russell, 7. Perez, 8. Stroll, 9. Cunoda, 10. Hamilton, 11. Alonso, 12. Bottas.

2. krog: Sainz je za vodstvo prehitel Verstappna! Izvrstno prehitevanje po zunanji strani v kombinaciji 9/10. Max ekipi sporoča, da je naredil manjšo napako.
Na štartu je Max Verstappen še zadržal prvo mesto, Carlos Sainz ga je prehitel v drugem krogu. | Foto: Reuters Na štartu je Max Verstappen še zadržal prvo mesto, Carlos Sainz ga je prehitel v drugem krogu. Foto: Reuters
1. krog: 1. Verstappen, 2. Sainz, 3. Norris, 4. Leclerc, 5. Piastri, 6. Russell, 7. Perez, 8. Stroll, 9. Cunoda, 10. Hamilton, 11. Alonso, 12. Bottas.

Štart! Verstappen je potegnil najbolje in v prvi zavoj pred Sainzom, Norrisom in Leclercom, ki ga je ogrozil Norris. Sainz se je prvaku pokazal v drugem zavoju, a brez pravega napada. Russell je za šesto mesto prehitel Pereza.

Krog za ogrevanje.

Štartna mesta (58 krogov)
: 1. Verstappen, 2. Sainz, 3. Norris, 4. Leclerc, 5. Piastri, 6. Perez, 7. Russell, 8. Cunoda, 9. Stroll, 10. Alonso.

Pred štartom tretje dirke szeone

Max Verstappen je lani dobil VN Avstralije. | Foto: Reuters Max Verstappen je lani dobil VN Avstralije. Foto: Reuters Zadnja dva zmagovalca VN Avstralije Charles Leclerc s Ferrarijem predlani in Max Verstappen z Red Bullom lani sta na četrtem oziroma prvem štartnem mestu. Nizozemec pričakuje tesno dirko, Monačan ne verjame, da lahko konkurira zmagovalcu uvodnih dveh. "Mislim, da zelo težko merimo na zmago, saj je Max premočan. Mogoče je moja tarča lahko Checo," je po kvalifikacijah izpostavil Leclerc. Takrat je še menil, da bo Sergio Perez (Red Bull) na štartu pred njim, a je Mehičan nato dobil tri kazenska mesta pribitka zaradi oviranja Nica Hülkenberga (Haas). Ni povsem jasno, ali se lahko v bitko za zmago vključijo drugi Carlos Sainz (Ferrari) in dirkača ekipe McLaren, Lando Norris je na tretjem, Oscar Piastri pa na petem štartnem mestu. Španec je le dva tedna po operaciji slepiča in vprašanje, ali bo zdržal napore 58 krogov. Vseeno pravi: "Mislim, da imamo možnosti za zmago, da mi to uspe, bom moral biti stoodstoten," pravi dirkač Ferrarija. McLaren pa na prvih dveh dirkah ni bil tako hiter, a Norris pravi, da jim nekoliko bolj ustreza dirkališče v Melbournu. 

Hamilton: Sem že kar malo otopel

Lewis Hamilton je izpadel v drugem delu kvalifikacij. | Foto: Reuters Lewis Hamilton je izpadel v drugem delu kvalifikacij. Foto: Reuters Rekorder po številu prvih štartnih mest na VN Avstralije Lewis Hamilton (Mercedes) je šele na 11. štartnem mestu. Že v petek je govoril o enem najtežjih dirkaških koncev tedna v njegovi karieri, v soboto se je zdel še bolj na tleh. "Zdaj sem nekako že navajen, da izpadem v drugem delu kvalifikacij. Sem že kar malo otopel. Ni dober občutek, ampak ..." je razlagal precej resignirano. Do njegove selitve k Ferrariju ga čaka še 22 dirk s srebrno puščico. Nikakor ne najde nastavitev dirkalnika W15, ki bi mu ustrezale. "George svoje delo z dirkalnikom opravlja bolje od mene. Na vseh treh kvalifikacijah je bil pred mano."

George Russell je na sedmem štartnem mestu. Na nekaj treningih je sedemkratni svetovni prvak sicer dosegel solidne rezultate. "Na tretjem treningu sem se počutil dobro. Ampak bilo je čudno, ker nismo razumeli, zakaj. A nato je bil dirkalnik na kvalifikacijah spet zelo nekonstanten. In to zdaj že vpliva na mojo glavo."

Melbourne Charles Leclerc Ferrari
Sportal Leclerc ima upanje, najtežji trenutki za Hamiltona in Sargeanta
Melbourne Charles Leclerc Ferrari
Sportal Ferrari hiter in v polni postavi, na štartu le 19 dirkačev
Carlos Sainz
Sportal Po operaciji slepiča ga bodo spet premetavale sile G
Ne spreglejte