Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
9. 3. 2024,
19.30

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

Natisni članek

Aston Martin Fernando Alonso Oliver Bearman Ferrari Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen Mercedes-AMG F1 George Russell Lewis Hamilton VN Bahrajna VN Savdske Arabije Formula 1

Sobota, 9. 3. 2024, 19.30

1 mesec, 2 tedna

VN Savdske Arabije

Nepremagljiv kljub razprtijam v Red Bullu, navdušil še 18-letni debitant

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44
Džeda Max Verstappen Charles Leclerc | Max Verstappen je na štartu zlahka zadržal Charlesa Leclerca. Tega je takoj napadel Sergio Perez. | Foto Reuters

Max Verstappen je na štartu zlahka zadržal Charlesa Leclerca. Tega je takoj napadel Sergio Perez.

Foto: Reuters

Še drugo soboto zapored se je dirka formule 1 končala z dvojno zmago ekipe prvakov Red Bull: Max Verstappen je tudi VN Savdske Arabije dobil pred Sergiom Perezom. Na tretjem mestu je končal Charles Leclerc (Ferrari). Dirkanja na nož in prehitevanj ni manjkalo (še posebej po varnostnem avtomobilu v 10. krogu), a žal znova ne za prvo mesto. S sedmim mestom je na debiju navdušil 18-letni Anglež Oliver Bearman, ki je v Ferrari prvič sedel v petek. Naslednja dirka bo čez dva tedna v Avstraliji.

Max Verstappen Helmut Marko
Sportal Marko izdajal medijem? Grozi mu suspenz, Verstappen ga brani.

Po izboru navijačev dirkač dirke Oliver Bearman | Foto: Reuters Po izboru navijačev dirkač dirke Oliver Bearman Foto: Reuters Trikratni svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) kljub vsem notranjim trenjem v ekipi ostaja nepremagljiv. Zmagal je še na veliki nagradi Savdske Arabije, kar je njegova deveta zaporedna zmaga, 21. na zadnjih 24 dirkah in že 56. v karieri. Na zmagovalni balkon se je povzpel že stotič. Za razliko od uvodne dirke v Bahrajnu pa tokrat ni osvojil vseh 26 točk, saj si je v zadnjem krogu točko za najhitrejši krog pridirkal Charles Leclerc (Ferrari), ki je osvojil tretje mesto. Na drugem mestu pa je bil isti dirkač kot pred tednom dni, Sergio Perez (Red Bull). Po izboru gledalcev je bil za dirkača velike nagrade izbran 18-letni debitant Oliver Bearman (Ferrari), ki je dan prej izvedel, da bo zamenjal Carlosa Sainza. V petek je sploh prvič sedel v Ferrarijev kokpit.

Max Verstappen ostaja nepremagljiv. | Foto: Reuters Max Verstappen ostaja nepremagljiv. Foto: Reuters Dirka je bila precej bolj zanimiva, kot kaže končni vrstni red. Prehitevanj ni manjkalo, še posebej za mesta od 12 navzdol, a tudi za mesta med dobitniki točk. Položaj je popestrila nesreča Lanca Strolla (Aston Martin) v sedmem krogu, ko je na stezo zapeljal varnostni avto. Večina je takrat opravila s prvim in edinim postankom, ne pa tudi Lando Norris (McLaren), Lewis Hamilton (Mercedes) in Nico Hülkenberg (Haas), prva dva med temi sta se tako za krajši čas celo znašla na prvem in tretjem mestu. Ko sta gume zamenjala deset krogov pred koncem, sta zdrsnila na osmo in deveto mesto. Oscar Piastri (McLaren), Fernando Alonso (Aston Martin) in George Russell (Mercedes) so se tako vrnili na mesta od štiri do šest, za zmagovalcem pa so zaostali več kot pol minute.

VN Savdske Arabije, končni vrstni red:

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Sergio Perez (Red Bull) +13,6
3. Charles Leclerc (Ferrari) +18,6
4. Oscar Piastri (McLaren) +32,0
5. Fernando Alonso (Aston Martin) +35,7
6. George Russell (Mercedes) +39,9
7. Oliver Bearman (Ferrari) +42,6
8. Lando Norris (McLaren) +45,7
9. Lewis Hamilton (Mercedes) +47,3
10. Nico Hülkenberg (Haas) +76,9
11. Alex Albon (Williams) +88,3
12. Kevin Magnussen (Haas) +105,7
13. Esteban Ocon (Alpine) +1 krog
14. Juki Cunoda (RB) +1 krog
15. Logan Sargeant (Williams) +1 krog
16. Daniel Ricciardo (RB) +1 krog
17. Valtteri Bottas (Sauber) +1 krog
18. Guanju Džov (Sauber) +1 krog
Odstop: Lance Stroll (Aston Martin), Pierre Gasly (Alpine)

Skupni seštevek (2/24):

1. Max Verstappen (Red Bull) 51 točk

2. Sergio Perez (Red Bull) 36
3. Charles Leclerc (Ferrari) 28
4. George Russell (Mercedes) 18
5. Oscar Piastri (McLaren) 15
6. Carlos Sainz (Ferrari) 15
7. Fernando Alonso (Aston Martin) 12
8. Lando Norris (McLaren) 12
9. Lewis Hamilton (Mercedes) 8
10. Oliver Berman (Ferrari) 6

1. Red Bull Honda 87
2. Ferrari 49
3. McLaren Mercedes 28
4. Mercedes 26
5. Aston Martin Mercedes 13
6. Haas Ferrari 1

Marko ostaja svetovalec Red Bullove ekipe

Helmut Marko | Foto: Reuters Helmut Marko Foto: Reuters Dirko je iz boksov spremljal tudi Sainz, ki je bil v petek že uspešno operiran na slepiču. V paddocku pa je bil tudi Helmut Marko, ki se je pred štartom dobil z direktorjem podjetja Red Bull Oliverjem Mintzlaffom. Za avstrijsko televizijo je Marko potrdil, da ostaja na položaju Red Bullove ekipe. Dan prej je dejal, da ga ekipa preiskuje, češ da je on izdajal informacije o aferi Horner in mu grozi suspenz. Takoj je sledil odziv Maxa Verstappna, ki je dejal, da je njegova prihodnost v ekipi odvisna tudi od prihodnosti Marka.

Tretja dirka letošnje sezone formule 1 bo med 22. in 24. marcem v Melbournu.

Kako se je razpletala dirka

CILJ. Kdo drug kot Verstappen. Dvojna zmaga Red Bull, Leclerc pa tretji. Debitant Bearman na sedmem mestu, pred Norrisom in Hamiltonom. Je pa Leclerc v zadnjem krogu odpeljal najhitrejši krog in dobil dodatno točko.


Zadnji krog!

Še 2 kroga: 
1. Verstappen, 2. Perez +6,6, 3. Leclerc +18,1, 4. Piastri, 5. Alonso, 6. Russell, 7. Bearman, 8. Norris, 9. Hamilton, 10. Hülkenberg.

Še 4 krogi: Hamilton za osmo mesto napada Norrisa, kar pa je dobro za Bearmana, vsaj tako je lažje zadržal minimalno prednost pred njima.

Še 8 krogov: Očitno bodo vsi, ki so gume menjali že v 10. krogu, ostali brez drugega postanka. Norris in Hamilton se sicer že približujeta Bearmanu.

Še 10 krogov: 1. Verstappen, 2. Perez +8,8, 3. Leclerc +20,8, 4. Piastri, 5. Alonso, 6. Russell, 7. Bearman, 8. Norris, 9. Hamilton, 10. Džov.

Še 11 krogov: Z novimi gumami najhitrejši krog na dirki Hamilton.

Še 12 krogov: Na prvi postanek še Norris. Medtem je Perez odpeljal najhitrejši krog na dirki, kar pa Verstappnu ne bo všeč.

Še 13 krogov: Po Hülkenbergu na prvi postanek končno še Hamilton. Brez samo še Norris. Vsi ostali bodo bržkone še drugič menjali gume (ni jim pa treba).

Še 15 krogov: Ostra bitka Piastri proti Hamiltonu se nadaljuje, Avstralec je že bil spredaj, a je prepozno zaviral in Britanec je ostal peti.

Še 16 krogov: 1. Verstappen, 2. Perez +8,1, 3. Leclerc +18,6, 4. Norris*, 5. Hamilton*, 6. Piastri, 7. Alonso, 8. Russell, 9. Bearman, 10. Hülkenberg* (*brez postanka)

Še 17 krogov: Verstappen je odpeljal še najhitrejši krog na dirki, očitno bo še drugič osvojil vseh možnih 26 točk. Je devet sekund pred Perezom.

Še 20 krogov: V ozadju dirkanje na nož za mesta od 12. do 18. Samo za prvo mesto ne.

28. krog: 1. Verstappen, 2. Perez +7,1, 3. Leclerc +15,6, 4. Norris*, 5. Hamilton*, 6. Piastri, 7. Alonso, 8. Russell, 9. Bearman, 10. Hülkenberg* (*brez postanka)

27. krog: Norris in Hamilton še kar vztrajata brez postanka, Leclerc je zdaj brez pravega boja prehitel mladega Angleža za tretje mesto.

25. krog: Polovica dirke, Verstappen mirno proti drugi zmagi v sezoni.

22. krog: 1. Verstappen, 2. Perez +6,3, 3. Norris* +10,5, 4. Leclerc, 5. Hamilton*, 6. Piastri, 7. Alonso, 8. Russell, 9. Hülkenberg, 10. Bearman (*brez postanka)

21. krog: Lepa učna ura za Bearmana. Za deveto mesto je prehitel Hülkenberga, najmlajši proti enemu najstarejših. Anglež ima dobro debitantsko dirko. Medtem pa Piastri nikakor ne more prehiteti Hamiltona za peto mesto.

18. krog: Perez je prehitel Norrisa za drugo mesto. Dobra dirka, a ne za prvo mesto.

17. krog: 1. Verstappen, 2. Norris* +4,6, 3. Perez, 4. Leclerc, 5. Hamilton*, 6. Piastri, 7. Alonso, 8. Russell, 9. Hülkenberg*, 10. Bearman (*brez postanka)

16. krog: Pet sekund kazni za Pereza, ker so ga nevarno izpustili z mesta za postanke (skoraj je zadel v Leclerca), brez kazni pa za Norrisa, čeprav se je na štartu prehitro nekoliko pomaknil prek črte (nato se je sicer ustavil).

15. krog: Verstappen ima že 2,5 sekunde prednosti. V ozadju pa si sledijo prehitevanja: Leclerc mimo Hamiltona, Russell mimo Hülkenberga, Bearman je prehitel Cunodo in Džova.

13. krog: Verstappen v prvem zavoju prehiteva Norrisa, Perez pa Hamiltona. Z novejšimi gumami in hitrejšim dirkalnikom gladko mimo.

12. krog: 1. Norris*, 2. Verstappen +0,9, 3. Hamilton*, 4. Perez, 5. Leclerc, 6. Piastri, 7. Alonso, 8. Hülkenberg*, 9. Russell, 10. Džov* (*brez postanka)

10. krog: Leteči štart. Norris je ostal pred Verstappnom, Hamilton pred Perezom. Norris in Hamilton bosta očitno poskusila z enim postankom, ostali z dvema.

9. krog: 1. Norris*, 2. Verstappen, 3. Hamilton*, 4. Perez, 5. Leclerc, 6. Piastri, 7. Alonso, 8. Hülkenberg*, 9. Russell, 10. Džov* (*brez postanka)

8. krog: Takoj večina pelje na prvi postanek in menjavo pnevmatik. Norris in Hamilton sta ostala na stezi, brez postanka za varnostnim avtomobilom.

7. krog: V zaščitne gume je zapeljal Stroll. Z njim je vse v redu. Varnostni avto, da pospravijo dirkalnik iz gum, na stezi leži tudi prednje krilce.

5. krog: 1. Verstappen, 2. Perez +2,5, 3. Leclerc +3,6, 4. Piasti, 5. Alonso, 6. Norris, 7. Russell, 8. Hamilton, 9. Stroll, 10. Cunoda, 11. Bearman, 12. Magnussen.

4. krog: Piastri je prehitel Alonsa. Perez pa v prvi zavoj Leclerca in Red Bulla ima že dvojno vodstvo. 

3. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc +1,1, 3. Perez, 4. Alonso, 5. Piastri, 6. Norris, 7. Russell, 8. Hamilton, 9. Stroll, 10. Cunoda, 11. Bearman, 12. Magnussen.

2. krog: Izvrstna bitka za 10. mesto med mladeničema Cunodo in Bearmanom. Kljub ostrim bojem v prvih dveh krogih pa brez sprememb na prvih desetih mestih.

Štart! Dober štart obeh Red Bullov, Leclerc in Perez sta skozi prvi zavoj, prvo ravnino in v drugi zavoj peljala kolo ob kolesu! Dirkač Ferrarija ostaja drugi.

Krog za ogrevanje. Okvara menjalnika v Alpinu Pierra Gaslyja, ki bo moral zapeljati v bokse in končati dirko.

Štartna mesta: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Perez, 4. Alonso, 5. Piastri, 6. Norris, 7. Russell, 8. Hamilton, 9. Cunoda, 10. Stroll, 11. Bearman, 12. Albon.

Še 10 min do štarta: Ollie Bearman je tretji najmlajši na štartu dirke formule 1, 18 let, deset mesecev in en dan. In prvi Anglež v Ferrariju po Nigelu Mansellu.

Še pol ure do štarta: 50 krogov na najhitrejšem uličnem dirkališču na svetu. Pod žarometi. Brez trkov in varnostnih avtomobilov v prvih treh izvedbah te dirke ni šlo.

Še ura do štarta: Na dirko je prišel tudi Carlos Sainz, v petek je bil uspešno operiran na slepiču. Da podpore mladega Bearmana, ki ga menja v Ferrarijevem dirkalniku. V paddocku pa je tudi Helmut Marko, ki je potrdil, da se je sestal z direktorjem Red Bulla Oliver Mintzlaff in ostaja na mestu svetovalca Red Bullove ekipe.
Džeda Oliver Bearman Ferrari
Sportal Rekord za "pole position", 18-letnik v Ferrariju enajsti

Leclerc: Upam, da bomo pripravili lepo presenečenje

Kljub trenjem v ekipi Max Verstappen dominira naprej. | Foto: Reuters Kljub trenjem v ekipi Max Verstappen dominira naprej. Foto: Reuters Tudi druga dirka sezone prvenstva formule 1 bo "vsi proti Maxu Verstappnu". Zdi se, da je edini, ki lahko ogrozi dirkača šampionske ekipe Red Bull Charles Leclerc (Ferrari), ki bo ob njem v prvi štartni vrstni. Sergio Perez (Red Bull) in Fernando Alonso (Aston Martin) sta v drugi, a izkušeni Španec vsaj na prvi dirki ni bil tako konkurenčen kot na kvalifikacijah. Leclercov zadnji hitri krog na kvalifikacijah je bil izvrsten, iz dirkalnika je izvlekel maksimum. Očitno pa za zmagovalca uvodne dirke v Bahrajnu rdeči nekaj pripravljajo: "Upam, da bomo pripravili lepo presenečenje in bomo lahko konkurenčni Red Bullu," je poudaril Monačan.

V drugem Ferrariju dirka Oliver Bearman. | Foto: Reuters V drugem Ferrariju dirka Oliver Bearman. Foto: Reuters Ferrari bo sicer v podrejenem položaju, saj ima samo enega dirkača, ki se lahko vmeša v boj za zmago. Carlosa Sainza je zaradi zdravstvenih težav (slepič) zamenjal 18-letni debitant Oliver Bearman. Bil je šokiran, da je dobil priložnost, zdel se je kar malo prestrašen, na koncu pa razočaran, da je na kvalifikacijah osvojil 11. mesto. Le za nekaj stotink je zgrešil preboj med najboljših 10. "To bo moja prva dirka, zato ne smem pričakovati preveč. Gre za zelo zahtevno stezo. Skušal bom priti v cilj in osvojiti nekaj točk." Tako šef ekipe Frederic Vasseur kot tekmeci so ga po kvalifikacijah pohvalili. 

Hamilton: Dogaja se nam že tretje leto zapored

Lewis Hamilton je bil precej frustiran. Štarta osmi. | Foto: Reuters Lewis Hamilton je bil precej frustiran. Štarta osmi. Foto: Reuters V tretji vrsti sta dirkača ekipe McLaren, ki sta na kvalifikacijah zaostala dobrih šest desetink. Še dve več pa Mercedesov dvojec. George Russell je bil v Bahrajnu v boju za stopničke, Lewis Hamilton pa ima z dirkalnikom W15 še na drugi dirki precej več težav od ekipnega kolega. "Zadevo moramo popraviti, dogaja se nam že tretje leto zapored," je precej frustrirano po kvalifikacijah razlagal sedemkratni svetovni prvak. Dirkalnik namreč znova poskakuje, podobno kot lani v prvi polovici sezone, ko je imel zaradi tega Hamilton celo težave s hrbtom. "Ogromno elementov na dirkalniku je boljših kot na lanskem, ampak poskakovanje vse to izniči. Dirkalnik poskakuje predvsem v zavojih od šest do deset in tega še nismo odpravili. Ponoči smo naredili nekaj sprememb in na tretjem treningu sem se počutil bolje, povrnil sem si samozavest. Na kvalifikacijah pa se je zadeva ponovila." Izkušeni Britanec je nazadnje zmagal prav v Džedi, konec leta 2021. 

VN Bahrajna Max Verstappen
Sportal Prvi dron, ki lahko sledi prvaku formule 1 #video
Džeda Max Verstappen
Sportal Josu Verstappnu zaprli vrata, Max ga brani: Ni lažnivec
Audi formula 1
Sportal Audi misli v formuli 1 zelo resno
Ne spreglejte