Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Torek,
10. 1. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

5

Natisni članek

šola zaslužek infografika izseljevanje plača Avstrija Nemčija Švica Velika Britanija življenje kariera

Torek, 10. 1. 2017, 4.11

6 let, 6 mesecev

Najboljše države za razvoj poklicne kariere

V katere države se je najbolje preseliti, če želite uspešno delovno kariero

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

5

Foto: Reuters

Na vrhu držav, kjer lahko naredite največ za svojo kariero, je Švica. Tam imajo izseljenci poleg dobrih delovnih razmer tudi enkrat višje prihodke od svetovnega povprečja. Na račun boljše kariere bodo sicer trpeli vaše socialno življenje, vključenost v lokalno skupnost in možnost ustvarjanja novih prijateljstev. 

Britanska banka HSBC je objavila lestvico držav, ki so najboljše za izseljence, katerih vodilo je boljša kariera. Podatki temeljijo na anketni raziskavi, v katero je bilo vključenih 27 tisoč izseljencev iz 190 držav. V anketi so izseljence spraševali, koliko težav so imeli pri življenju, delu in vzgoji družine v tujem okolju. Rezultati so urejeni glede na možnost razvoja kariere v državi in napredovanja, upoštevajo pa tudi usklajenost med delom in življenjem, dodatke zaposlenim in preostale dejavnike (vključena je tudi višina prihodkov, a to ni ključni dejavnik).

V letu 2015 se je iz Slovenije po letu 1991 izselilo rekordno število državljanov Slovenije. Med njimi je skoraj vsak tretji star od 25 do 34 let, kar je največji delež mladih po letu 2004. Največ slovenskih izseljencev (26,3 odstotka) gre v Avstrijo, ki se uvršča med deset najbolj zaželenih držav za boljše kariere izseljencev na svetu. Katere države so najboljše za izseljence, ki iščejo boljše karierne možnosti?

Prevladujejo evropske države

Na lestvici prvih desetih držav za karierno motivirane izseljence najdemo šest držav iz Evrope, od tega štiri med prvimi petimi. Drugo leto zapored je Švica najbolj zaželena država za karierno motivirane izseljence. V Švici najdemo kombinacijo najboljših možnosti za zaslužek z dobro usklajenostjo službe z življenjem in dobro kulturo dela. Povprečno izseljenec v Švici zasluži enkrat več od svetovnega povprečja zaslužkov izseljencev.

V Nemčijo po najvarnejšo službo, na Švedsko po najboljše razmere za družino

Najboljša destinacija za izseljence, ki želijo pridobiti nove delovne sposobnosti, imeti varno službo in karierno napredovati, je Nemčija. Država za Švico najbolj zaostaja pri povprečnem prihodku izseljenca. Švedska je država, v kateri imajo izseljenci najboljše izkušnje glede omogočanja družinskega življenja, predvsem kakovostne oskrbe za otroke.

Evropske države do tujcev nezaupljive

Če države Evrope ponujajo kakovostno delovno okolje, pa to ne velja za socialno vključenost družin izseljencev. Evropske države se slabo odrežejo predvsem pri integriranosti izseljencev v lokalno skupnost in toleranci do tujcev, izseljenci pa tudi težko sklepajo prijateljstva v novi državi.

Čar Bližnjega vzhoda so tudi različni dodatki k plači

Na območju Bližnjega vzhoda 91 odstotkov izseljencev poroča o nekakšni obliki bonusa oziroma dodatka k plači. To je 24 odstotnih točk več od povprečja, saj na svetovni ravni o bonusu oziroma dodatku poroča 67 odstotkov izseljencev. V Bahrajnu 65 odstotkov izseljencev dobi letni dodatek k plači kot nadomestilo za potovanja domov, to je v domačo državo. V Združenih arabskih emiratih 56 odstotkov izseljencev dobi žepnino za nastanitev, 75 odstotkov izseljencev pa je upravičenih do zdravstvenega varstva.

 

Ne spreglejte