Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
15. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Natisni članek

Pivovarna Laško Boško Šrot dividende prevzemi Kofola Radenska

Torek, 15. 11. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Radenska: nekoč zlata jama za Šrota, zdaj za Čehe

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

2

Radenska | Foto STA

Foto: STA

Radenska, ki je pod okriljem Pivovarne Laško nosila breme njenega propadlega menedžerskega prevzema, zdaj za novega lastnika postaja zlata jama.

V manj kot dveh letih si bodo v češki Kofoli povrnili že več kot tretjino 69 milijonov evrov vrednega nakupa slovenskega proizvajalca brezalkoholnih pijač. Po tem, ko so si lani in letos izplačali za več kot pet milijonov evrov dividend, bodo v kratkem iz Radenske potegnili dodatnih 21 milijonov evrov denarnih sredstev.

Kot je znano, so Čehi za financiranje prevzema Radenske najeli bančno posojilo, ki zapade leta 2024 in ga bodo v glavnem odplačevali s prilivi iz kupljene družbe.

Najvišji dobiček po letu 2008

Kofola je do večinskega, 75-odstotnega deleža v Radenski prišla marca lani. Kmalu zatem je od malih delničarjev odkupila večino preostalih delnic. Poleti so Čehi že dobili prve dividende, 2,4 milijona evrov bruto.

 

Razbremenjena dolgov, ki segajo v obdobje, ko je Laško skupino obvladoval Boško Šrot, je začela Radenska ustvarjati tudi več dobička. Lani ga je po poplačilu vseh stroškov ostalo za skoraj tri milijone evrov, kar je njen najboljši rezultat po letu 2008. Temu primerne so bile tudi dividende, Kofola je prejela okoli 3,2 milijona evrov bruto.

V letošnjem letu pričakujejo bistveno izboljšanje obsega prodaje in s tem verjetno tudi končne rezultate. Kljub temu so se Čehi odločili, da pospešijo dinamiko izplačil sredstev.

Za Radensko v resnici 36 milijonov evrov 

Nova uprava Radenske pod vodstvom Mariána Šefčoviča je konec septembra letos sprejela sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe. Edinemu lastniku bi izplačali 21 milijonov evrov. Če temu ne bo ugovarjal kateri od upnikov Radenske, se bo konec letošnjega oziroma v začetku prihodnjega leta nakazilo tudi zgodilo.

Nova uprava Radenske pod vodstvom Mariána Šefčoviča je konec septembra letos sprejela sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe. | Foto: STA , Nova uprava Radenske pod vodstvom Mariána Šefčoviča je konec septembra letos sprejela sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala družbe. Foto: STA ,

Po dostopnih podatkih gre za izplačilo denarnih sredstev, ki so bila od marca lani ves čas na računih Radenske. Takrat je Pivovarna Laško vrnila za okoli 33 milijonov evrov posojil, ki jih je od Radenske dobila pred časom za "vzdrževanje likvidnostne situacije".

To pomeni, da so Pivovarna Laško oziroma njene banke upnice s prodajo Radenske v resnici prišle do kupnine okoli 36 milijonov evrov.

Za prevzem Radenske zastavili družbo

Da bi preprečila sporne tajkunske prevzeme, kot sta se zgodila v primerih družb Pivovarna Laško in Merkur, je država že pred časom popravila prevzemno zakonodajo. Prevzemniki tako ne smejo izčrpavati prevzetih družb oziroma za najeta posojila obremenjevati njihovega premoženja. 

Kljub temu so bili nekateri prevzemi večjih slovenskih družb izpeljani brez teh določil, med drugim prevzem Heliosa in nazadnje tudi Radenske. Kofola je namreč za financiranje nakupa Radenske pri dveh čeških bankah najela posojilo, za njegovo zavarovanje pa je trenutno zastavljen ves njen lastniški delež v Radenski.

V Kofoli zagotavljajo, da so dosledno spoštovali slovensko zakonodajo. Za posojilo so zastavili le delnice, ki so jih pridobili od skupine Laško, pa še to nekaj mesecev po nakupu. Dobrih šest odstotkov delnic, ki so jih kupili v okviru prevzemne ponudbe, medtem nikoli niso obremenjevali.

Tri srca spreminjajo barvo

V Kofoli so povedali, da so v zadnjem letu dni znotraj skupine izpeljali večje strukturne spremembe, s katerimi želijo optimizirati njeno poslovanje. V okviru tega je Radenska prešla neposredno pod okrilje matične družbe s sedežem na Češkem in se preoblikovala iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo.

Čehi so se odločili tudi za poseg v tradicionalno blagovno znamko Radenske, tri srca. Ko so slovenske oblikovalce zamenjali češki, je začel simbol spreminjati barve. Če so bila srca v preteklosti ves čas rdeča, zdaj pri oglaševanju nekaterih izdelkov uporabljajo tudi druge barve.

Kofola: Načrti in naložbe niso ogroženi

"Naslednji korak je zmanjšanje osnovnega kapitala Radenske. S tem se po eni strani poskušamo zaščititi pred negativnimi vplivi trenutnih razmer na finančnih trgih, po drugi strani pa bomo tlakovali pot do učinkovitejšega delovanja družbe in sodelovanja s poslovnimi partnerji," nam je povedala Jaroslava Musilova iz Kofole.

Kako v letošnjem letu posluje Radenska, ni znano. Lani, ko je že prešla pod okrilje Kofole, je čiste prihodke od prodaje povečala za štiri odstotke na nekaj manj kot 30 milijonov evrov. | Foto: STA , Kako v letošnjem letu posluje Radenska, ni znano. Lani, ko je že prešla pod okrilje Kofole, je čiste prihodke od prodaje povečala za štiri odstotke na nekaj manj kot 30 milijonov evrov. Foto: STA ,

Poudarila je, da izplačilo sredstev iz Radenske ne bo imelo vpliva na njene poslovne načrte ali naložbe. Ne nazadnje je Kofola prek Radenske od hrvaške Podravke kupila polnilnico mineralne vode in brezalkoholnih pijač Studenac v Lipiku. Zanjo naj bi Radenska po neuradnih informacijah hrvaških medijev plačala okoli devet milijonov evrov.

Kako posluje Radenska in kako Kofola

Kako v letošnjem letu posluje Radenska, ni znano. Lani, ko je že prešla pod okrilje Kofole, je čiste prihodke od prodaje povečala za štiri odstotke na nekaj manj kot 30 milijonov evrov. Zaradi višjih stroškov se je dobiček iz poslovanja (EBIT) močno zmanjšal, na tri milijone evrov. Tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je bil nižji, znašal je okoli 5,2 milijona evrov.

V Kofoli medtem predvidevajo, da bodo letošnji poslovni rezultati skupine enaki lanskim. V prvih devetih mesecih so sicer ustvarili 200 milijonov evrov prihodkov, kar je dobra dva odstotka manj kot lani. Na Češkem, Slovaškem in v Sloveniji so povečali prodajo brezalkoholnih pijač za 9,4 odstotka, vendar jih je močno prizadel upad na Poljskem.

Plačati bodo morali davek

Ob tem je treba opozoriti, da bi si lahko Čehi denarna sredstva izplačali tudi drugače. Lahko bi sprostili obsežne kapitalske rezerve, teh je imela Radenska konec lanskega leta za več kot 33 milijonov evrov. Nato bi si izplačali dividende in plačali ustrezen davek.

Ali bodo zaradi izplačila prek zmanjšanja osnovnega kapitala plačali kaj manj davka, nam v Kofoli niso želeli povedati. Davčni strokovnjak, ki je želel ostati neimenovan, pa je pojasnil, da se Čehi nikakor ne bodo izognili davku. Ker so Radensko kupili šele nedavno, bodo morali ob "unovčenju" njenega kapitala tako kot pri dividendah plačati davek, del v Sloveniji, del pa na Češkem. Kolikšna bo končna obdavčitev, je težko napovedati.

Odpuščanja v Jamnici

Ko je Radenska v imenu novega lastnika prevzela Studenac in na velika vrata vstopila na hrvaški trg, je prvi mož Kofole Jannis Samaras napovedal nadaljnjo rast češke skupine in revitalizacijo blagovne znamke Studenac. Ob tem je treba opozoriti, da se je Podravka za njeno prodajo odločila zaradi prenizke donosnosti in premajhnega deleža na trgu mineralnih vod in brezalkoholnih pijač.

Tudi Jamnica, ki je v lasti Agrokorja in je daleč največji igralec na hrvaškem trgu, ima očitno vse več težav. Na Hrvaškem so v zadnjih dneh zakrožile informacije o množičnem odpuščanju. Kljub rekordnemu dobičku, ki ga dosega Jamnica, naj bi brez službe ostalo okoli 150 od 1.100 zaposlenih. Pred koncem leta naj bi namreč Agrokor prestrukturiral njeno poslovanje, poleg odpuščanja pa naj bi se zgodili nova sistemizacija delovnih mest, spremembe v plačnem sistemu in zaprtje nekaterih prodajnih središč.

Ne spreglejte