Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 12. 2010,
12.04

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 10. 12. 2010, 12.04

7 let, 2 meseca

Adria Airways mrzlično išče tujega partnerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kljub številnim državnim dokapitalizacijam v preteklih letih slovenski nacionalni prevoznik kar ne more na zeleno vejo. Število prepeljanih potnikov se je letos povečalo, prihodki pa so manjši.

Adrio najbolj "tepejo" obveznosti iz preteklosti. Konec preteklega leta je imelo podjetje približno 113 milijonov evrov obveznosti, največ do bank, za povrh pa še skoraj 14 milijonov evrov čiste izgube. Med večmilijonskimi obveznostmi podjetja so tudi tiste, ki so nastale z nakupom letal Airbus 320 še v letu 1989, ko je bil prvi mož Adrie Janez Kocijančič. Omenjena letala Adria nima več v svoj floti 13 letal. Tudi zaradi velikega dolga slovenski nacionalni letalski prevoznik išče tujega strateškega partnerja, ki bi občutno dokapitaliziral podjetje.

Bo v Adrio večinsko vstopil tuji partner?

Kot poudarja predsednik upravnega odbora družbe dr. Maks Tajnikar, pogovori potekajo s številnimi potencialnimi partnerji; menda zelo resno tudi z nemško Lufthanso, s katero so se v preteklosti pogovarjali že številni nekdanji Adrijini direktorji, a brez uspeha. O rezultatih tokratnih pogovorov o strateškem povezovanju naj bi bilo več znanega šele v prihodnjem letu. To napoveduje tudi prvi mož KAD-ove Posebne državne družbe za podjetniško svetovanje (PDP), Matej Golob Matzele, ki je večinska lastnica Adrie. Vstop tujega partnerja v podjetje bi pomenil tudi znižanje lastniškega deleža države z zdajšnjih 87 odstotkov. Menda niti v PDP niti v Adrii ne bi bili proti večinskem lastništvu tujega partnerja v slovenskem nacionalnem letalskem prevozniku.

Adria računa na trge na Balkanu

V skladu s sprejeto strategijo podjetja bi moral strateški partner zagotoviti denar za utrditev na zdajšnjih ciljnih trgih, kamor leti Adria, njegov cilj pa bi moral biti, da Adria okrepi svoj položaj med Atenami, Dunajem, Milanom in Jadranskim morjem. V podjetju tudi ne skrivajo, da se ogrevajo za povezovanje z letalskimi družbami z območja nekdanje Jugoslavije; Adria je na tem območju že zdaj vodilni prevoznik. Zato je že novembra začela z novimi vozlišči na Balkanu – najprej v Prištini, iz katere vsakodnevno leti v tri evropske prestolnice, prihodnje leto pa podoben korak načrtujejo tudi iz Beograda in Skopja.

Država Adrii še ni poravnala škode zaradi vulkanskega pepela

Adria še vedno pričakuje, da ji bo država, ki je njen večinski lastnik, povrnila tudi skoraj tri milijone evrov škode, ki jo je utrpela zaradi vulkanskega pepela. Ta je aprila letos zaprl številna evropska letališča in na tleh zadržal letala številnih letalskih družb – tudi Adrie Airways.

Ne spreglejte