Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2023,
20.05

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

Natisni članek

Milano pobeg iz zapora Artjom Us ZDA Rusi

Torek, 5. 12. 2023, 20.05

4 mesece, 3 tedne

ZDA ponujajo milijone za informacije o pobeglem Rusu, ki je prečkal Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10
FBI | Foto Reuters

Foto: Reuters

State Department je danes razpisal sedem milijonov dolarjev nagrade za informacije, ki bi privedle do aretacije ruskega poslovneža Artjoma Usa, ki je lani pred izročitvijo v ZDA pobegnil iz Italije v Rusijo in pri tem prečkal tudi Slovenijo. Na Hrvaškem so medtem aretirali državljana BiH, ki je Usu pri tem pomagal, danes poroča Washington Post.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je sporočil, da tiralica sledi zvezni obtožnici proti Artjomu Usu in šestim soobtožencem na zveznem sodišču v Brooklynu, ki je bila vložena lani.

Artjom Us je obtožen zarote za prevaro ZDA, zarote za bančne prevare, pranja denarja, tihotapljenja nafte in drugih kršitev sankcij, uvedenih proti Rusiji.

Sin nekdanjega ruskega guvernerja sibirske regije Krasnojarsk Aleksandra Usa je obtožen, da je kriminalne dejavnosti izvajal prek svojega podjetja s sedežem v Hamburgu, Nord-Deutsche Industrieanlagenbau.

Rusija, ruska zastava
Novice Sin ruskega guvernerja pobegnil iz hišnega pripora v Italiji

ZDA trdijo, da je v Rusijo mimo sankcij spravil milijone sodov nafte iz Venezuele in občutljivo tehnološko opremo, ki se lahko uporabi za vojaške namene. Kot navaja časnik Washington Post, so to opremo odkrili na bojiščih v Ukrajini.

Usa so lani oktobra aretirali v Milanu, ZDA pa so sprožile postopek za izročitev. Italijansko sodišče je izročitev odobrilo, Us pa je naslednji dan pobegnil iz Italije z avtomobilom prek Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine v Srbijo, od koder naj bi odpotoval v Rusijo.

Italijanski preiskovalci so ugotovili, da so bili pri pobegu uporabljeni štirje avtomobili, je v izjavi za javnost danes zapisal tožilec Viola.

mejni prehod, Vinica
Novice Sin ruskega guvernerja iz Italije v domovino pobegnil prek Slovenije

Washington Post poroča, da se je nekdanji guverner Aleksander Us osebno zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za rešitev svojega sina Artjoma.

Usu naj bi pomagal tudi državljan Slovenije

Na podlagi tiralice, ki jo je danes v povezavi s pobegom Usa marca letos vložilo tožilstvo v Milanu, naj bi bile opravljene najmanj tri aretacije, ena od njih v Sloveniji. Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa je med peterico osumljencev državljan Slovenije.

Milanski tožilec je v izjavi za javnost ob naznanitvi tiralic sporočil, da so bile na njihovi podlagi že opravljene aretacije v Brescii na severu Italije, v Sloveniji in na Hrvaškem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta pridržanja se ujemajo s poročanjem medijev o aretacijah Vladimirja Jovančića in njegovega sina Borisa na Hrvaškem oz. v Brescii.

Več informacij o domnevni aretaciji na ozemlju Slovenije zaenkrat sicer ni, a kot navaja Ansa, je bila tiralica izdana za Matejem Janežičem iz Slovenije. Preostala dva osumljenca sta Srba Srdjan Lolić in Nebojša Ilić.

Ne spreglejte