Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 8. 2018,
20.30

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

John McCain Arizona ZDA

Sreda, 29. 8. 2018, 20.30

5 let, 7 mesecev

V Arizoni se poslavljajo od senatorja McCaina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
John McCain | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prebivalci Arizone se danes poslavljajo od nekdanjega republikanskega senatorja in veterana vietnamske vojne Johna McCaina, ki je za posledicami možganskega tumorja umrl v soboto. Žalne slovesnosti na dan, ko bi McCain praznoval 82. rojstni dan, so se v Kapitolu v Phoenixu udeležili tudi njegova žena Cindy in njegovi otroci.

"Svoje življenje je posvetil služenju tej državi," je na slovesnosti poudaril nekdanji senator iz Arizone Jon Kyl. "Ko je opazil izzive za njene institucije ali vrednote, se je boril, da bi jih zaščitil," je dodal.

Posmrtne ostanke McCaina so do Kapitola pripeljali v črnem mrliškem vozu ob spremstvu štirih policistov na motorjih. Krsto, ovito v ameriško zastavo, je pričakala častna straža vojakov, vojnih veteranov in gasilcev. V četrtek bo v baptistični cerkvi v Phoenixu žalna maša za senatorjem, ki bo delno odprta za javnost.

Španija
Novice Španija si želi izkopati posmrtne ostanke nekdanjega diktatorja

V petek pa se bo mogoče od dolgoletnega senatorja posloviti v Washingtonu, kjer bo krsta z njegovimi posmrtnimi ostanki v rotundi na Kapitolu. Dan zatem bo v nacionalni katedrali v Washingtonu zasebna žalna maša za McCaina, udeležili naj bi se je številni ugledni politiki iz ZDA in sveta. Po poročanju ameriških medijev naj bi pri maši govorila nekdanja ameriška predsednika Barack Obama in George Bush mlajši.

Grčija požar avtocesta
Novice Razkrili vzroke za smrtonosen požar v Grčiji

McCaina bodo po napovedih pokopali v nedeljo v družinskem krogu na ozemlju ameriške mornariške akademije v Annapolisu v zvezni državi Maryland, kjer se je izšolal za mornariškega častnika.

Sedanji predsednik Donald Trump se žalnih slovesnosti in pogreba ne bo udeležil. Takšna je bila tudi želja pokojnika, sicer enega od redkih ostrih Trumpovih kritikov v vrstah republikancev.

Ne spreglejte