Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
25. 8. 2015,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Donald Trump ZDA Bogomil Ferfila

Torek, 25. 8. 2015, 13.56

8 let

Trumpova glavna prednost: "Fant ni neumen"

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko je Donald Trump vstopil v republikansko volilno tekmo za predsednika ZDA, mu večina ni pripisovala veliko možnosti. Zdaj ima med republikanci najvišjo podporo. Mu bo na koncu celo uspelo?

Ko je milijarder Trump junija letos napovedal svoj boj za vstop v Belo hišo, napovedi političnih analitikov in tudi merjenja javnega mnenja zanj niso bila preveč spodbudna. Po anketi, na katero se je sklicevala ameriška spletna stran CNN, se je takrat med republikanskimi kandidati znašel šele na desetem mestu.

Zakaj je Trump najbolj priljubljen republikanski predsedniški kandidat Zdaj pa je 69-letni nepremičninski mogotec in zvezdnik resničnostne serije Vajenec prvi med republikanskimi kandidati. Kje so glavni razlogi za njegov prodor na vrh med republikanskimi predsedniškimi kandidati?

Po besedah Bogomila Ferfile, ki je predstojnik katedre za ameriške, nemške in svetovne študije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, je Trumpova glavna prednost to, da "fant ni neumen".

Uspešen poslovnež Trump je začel kot uspešen poslovnež z nepremičninami in ustvaril veliko uspešnih projektov. "Zadnja leta mu nekateri očitajo bankrot, ampak on je pravzaprav to prestrukturiranje podjetij, ki je zakonsko dovoljeno, izkoristil sebi v prid. Trump ima zdaj pod palcem od štiri do sedem milijard dolarjev premoženje (od 3,5 do šest milijard evrov, op. p.), kar je dokaz njegovi pameti," pravi Ferfila.

Njegova volilna baza oziroma podporniki so večinoma starejši, neizobraženi in bolj moški kot ženske. Te niso navdušene nad njegovimi izjavami o ženskah, prav tako Trump nima podpore med pripadniki manjšin, tj. med temnopoltim in latinskoameriškim prebivalstvom, poudarja Ferfila. Tudi njegov predsedniški slogan Make America Great Again (sl. Naredimo Ameriko spet veliko) je bolj pisan na kožo manj izobraženim in starejšim volivcem, dodaja Ferfila.

Ni politik, a se hitro uči te veščine Trumpova glavna pomanjkljivost je, da ni politik. "Zato tudi trapaste izjave o ženskah in podobno. Prav tako ni imel pravih svetovalcev," pojasnjuje Ferfila, a dodaja, da zadnje čase Trumpove izjave postajajo pametnejše, kar pomeni, da pospešeno najema svetovalce. "Čeprav kaže, da so najboljše že pobrali drugi republikanci in demokrati, tako da njemu ostajajo bolj tretjerazredni svetovalci."

Je pa Trump človek, ki se hitro uči. V kampanjah, ki jih je imel v zveznih državah Iowa in New Hampshire, se že opazi, da je izpopolnil organizacijo in naredil dobro lokalno mrežo. Prav tako ima podporo podjetnikov.

Trumpu za zdaj nasprotuje polovica republikanskih volivcev Bo Trumpu uspelo in bo na koncu postal republikanski kandidat na volitvah novega predsednika ZDA jeseni 2016? "To je nemogoče napovedati," poudarja Ferfila in dodaja, da je Trumpova glavna težava, poleg tega, da nima podpore manjšin in žensk, ta, da so tudi sami republikanski volivci zelo razcepljeni.

Po eni od anket je polovica republikanskih volivcev proti njemu. Številni ga tudi primerjajo z raznimi ruskimi, pa tudi ameriškimi mogotci, ki so kandidirali na volitvah in mislili, da lahko z denarjem kupijo vse.

Spopad štirih velikih Politični analitiki tudi poudarjajo, da Trump nima podpore znotraj republikanske stranke in pri čajankarskem gibanju. A kot opozarja Ferfila, se lahko to počasi spremeni, če bo Trump uspešen na republikanskih primarnih volitvah. "Vprašanje je, koliko časa bo jezdil na valu priljubljenosti. Nekateri pravijo, da za zdaj večina ljudi še ne jemlje resno volitve v ZDA. Je še kup vprašanj torej."

Vsekakor pa Trump spada v krog štirih najresnejših republikanskih predsedniških kandidatov. Poleg njega so to še nekdanji floridski guverner Jeb Bush, član znane ameriške predsedniške dinastije, ki ima podporo republikanskega esteblišmenta, guverner Wisconsina Scott Walker, ki ima podporo čajankarjev, in senator s Floride Marco Rubio, ki velja za mladega vzhajajočega politika. Vsi trije so sposobni politiki, ki lahko prehitijo Trumpa, pravi Ferfila.

Trumpov kult osebnosti Ob tem poudarja, da tudi Trump ni kar tako vstopil v predsedniško tekmo, da se je že prej malce ukvarjal s politiko, saj je že nekajkrat prej napovedoval predsedniško kandidaturo, a si nato zadnji trenutek premislil. Prav tako je pred vstopom v letošnjo volilno kampanjo naročil anketo, ki je pokazala, da ima nekaj možnosti za uspeh. Vsi scenariji so torej za zdaj še odprti.

Kot meni Ferfila, je glavna Trumpova težave ta, da večinoma gradi na kultu osebnosti: "Ima malo izdelanih politik. Prej ali slej, ko se bodo kampanje prevesile v zadnjo fazo, bo moral te politike predstaviti. Če bo nabral štab svetovalcev, mu bodo te politike že 'sklampfali skupaj', teh spin doktorjev je v ZDA veliko. Tudi malo kopirajo drug od drugega."

Veliko vprašanje "Trump bo torej moral narediti velik prehod iz populističnega osebnega kulta v smer resnejšega politika z izdelanimi politikami, z odgovori na številna vprašanja. Ali mu bo ta prehod uspel ali ne, je veliko vprašanje," še poudarja Ferfila.

Ne spreglejte