Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2017,
7.08

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

meja Mehika ZDA Donald Trump

Petek, 14. 7. 2017, 7.08

6 let, 9 mesecev

Trump novo idejo za zid na meji z Mehiko dobil pri demokratih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je lani med kampanjo obljubljal, da bo na meji z Mehiko postavil čudovit visok zid, je zdaj novinarjem na poti domov iz Pariza povedal, da je lahko ta zid deloma tudi okno. "Zid bo moral biti prozoren, da mejni agenti ne bi dobili na glavo vreče z mamili," je dejal.

Meja z Mehiko je dolga 3.218 kilometrov in Trump zdaj meni, da zidu ni treba zgraditi po vsej dolžini meje, ker so ponekod že naravne ovire. Razmišlja o prozornem zidu v dolžini do 1.448 kilometrov. Te naravne ovire so po Trumpovih besedah gore in divje reke. Največji mejni reki sta Colorado v Arizoni in Rio Grande v Teksasu.

Tudi John Kerry govoril o prozornem zidu

Zid zdaj po Trumpovem prepričanju potrebuje preglednost. "Sliši se grozno, ampak ko mečejo čez velike vreče z mamili in imaš ljudi na drugi strani zidu, jih ne vidiš. Zadenejo te v glavo s 30 kilogrami zadeve in je konec," je razložil predsednik ZDA. Tihotapci mamil namreč na ameriško ozemlje v delih, kjer obstaja mejna ograja, katapultirajo vreče z mamili, vendar te do zdaj niso še nikogar zadele.

Pred Trumpom je tudi demokratski minister za domovinsko varnost John Kelly govoril o prozornem zidu, da bi lahko obmejni agenti videli, kaj se dogaja na drugi strani. 

Zid bi lahko pokrivale sončne celice

Čeprav do zdaj ni pokazal veliko navdušenja nad obnovljivimi viri energije in zagovarja okrepljeno kopanje premoga ter vrtanje za nafto in plinom, je Trump novinarjem pred časom navrgel tudi zamisel, da bi zid na meji z Mehiko, ki ga bo po njegovem mnenju plačala južna soseda, sestavljale sončne celice.

"Imamo podjetja, ki razmišljajo o tem. Ni boljšega prostora za sončne celice, kot je meja z Mehiko, in to bo videti lepo," je dejal.

Ne spreglejte