Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2018,
8.06

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

3

Natisni članek

Reševanje Tajska jama

Petek, 6. 7. 2018, 8.06

5 let, 10 mesecev

Elon Musk ima idejo, kako iz jame rešiti mlade nogometaše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

3

Ameriški podjetnik in izumitelj Elon Musk je predstavil idejo, kako bi iz jame na Tajskem rešili 12 mladih nogometašev in njihovega trenerja. Ob tem je za reševanje pripravljen ponuditi svoje inženirje, ki bi lahko začeli delati že jutri.

Milijarder Elon Musk je znan kot človek številnih talentov. Njegova električna vozila znamke Tesla so povzročila pravo avtomobilsko revolucijo, njegovo podjetje SpaceX pa je močno pocenilo polete v vesolje. Zdaj je na družbenem omrežju Twitter predstavil načrt reševanja 12 mladih nogometašev in njihovega trenerja iz podzemne jame na severu Tajske.

Musk predlaga, da bi reševalci skozi jamo napeljali napihljivo cev ali serijo napihljivih cevi. Otroci bi se tako lahko brez znanja plavanja in potapljanja rešili iz jame.

Elon Musk | Foto: Getty Images Elon Musk Foto: Getty Images "Morda bi bilo smiselno poskusiti. Po jamskih rovih bi napeljali najlonsko cev s premerom enega metra oziroma v najtesnejših prehodih ožje cevi. Napolnili bi jo z zrakom kot kakšen napihljivi grad. S tem bi ustvarili zračni predor, ki bi se samodejno prilagodil ozkim prehodom v jami," je zapisal Musk.

Inženirji iz njegovih dveh podjetij, proizvajalcev vesoljskih plovil Space X in gradbenega podjetja Boring Company, bi z najsodobnejšo tehnologijo in opremo lahko začeli delati že v soboto. 

Musk priznava, da njegove rešitve morda sploh ne bodo izvedljive, saj je treba vse podrobno proučiti na kraju samem. "Verjamem, da imajo tajske oblasti vse pod nadzorom, a srečen sem, če lahko kako pomagam," je Musk še zapisal na Twitterju.

Med reševanjem umrl potapljač

V jami je sicer med nameščanjem kisikovih jeklenk umrl izkušeni 38-letni potapljač.

Nekdanji član tajske mornarice Saman Gunan je v jami nameščal jeklenke s kisikom, da bi bilo reševanje čim lažje. Med vračanjem iz jame je v njegovi jeklenki zmanjkalo zraka, zato je omedlel. Na pomoč mu je takoj priskočil potapljač, ki je bil z njim, in ga začel oživljati, a mu ni bilo več pomoči.

Novice Prihaja nova grožnja za ujete fante #video

Bi fantje zmogli pod vodo preživeti šest ur?

Po nesreči potapljača se še bolj sprašujejo, ali bi dečki, stari od 11 do 16 let, zmogli jamo zapustiti pod vodo. Štiri kilometre dolga pot do vhoda traja namreč šest ur, mnogi od mladih nogometašev pa ne znajo niti plavati.

Vodje reševalne ekipe zagotavljajo, da jih nesreča ne bo ustavila. V reševalno akcijo je vključenih tisoč ljudi, tudi mornariški potapljači, vojaško osebje in prostovoljci, poroča BBC.

Tajska otroci jama
Novice Objavili nov video otrok iz jame na Tajskem #video

Raven kisika upadla na 15 odstotkov

Reševalci se ukvarjajo tudi s tem, kako v jamo dovajati zrak. Raven kisika je namreč z 21 odstotkov upadla na 15 odstotkov. Težavo bodo poskušali rešiti z napeljavo petkilometrske cevi, skozi katero bodo v jamo dovajali dodatni kisik.

Še včeraj so bile velika skrb vreme in napovedane nove padavine, vendar se je na srečo monsun za nekaj dni umiril. Iz jame črpajo vodo in poskušajo uresničiti idejo, da bi dečki jamo zapustili po kopnem.

Reševalci bodo zrak v jamo dovajali prek petkilometrske cevi, iz jame pa črpajo vodo. Če jim bo uspelo, bi dečki jamo lahko zapustili po kopnem. | Foto: Reuters Reševalci bodo zrak v jamo dovajali prek petkilometrske cevi, iz jame pa črpajo vodo. Če jim bo uspelo, bi dečki jamo lahko zapustili po kopnem. Foto: Reuters

Dečki so 23. junija ostali ujeti v jami zaradi močnega dežja, ki je poplavil jamo in zaprl izhode. Po nekaterih informacijah naj bi tja po nogometni tekmi odšli na oglede. Britanski potapljač, ki sodeluje pri reševanju, je dejal, da so želeli v jami opraviti iniciacijski obred, ki je v navadi v tem kraju. Na stene naj bi želeli napisati svoja imena.

Tajska otroci jama
Novice Reševanje na Tajskem: Dečki lahko v jami ostanejo še mesece #video
Tajska otroci jama
Novice Potapljačem uspel preboj pri iskanju otrok v poplavljeni jami na Tajskem
Ne spreglejte