Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
5. 7. 2018,
8.54

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

6

Natisni članek

jama Tajska Reševanje

Četrtek, 5. 7. 2018, 8.54

5 let, 10 mesecev

Prihaja nova grožnja za ujete fante #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

6

Reševalcem, ki poskušajo na Tajskem iz jame rešiti 12 fantov in njihovega nogometnega trenerja, se zelo mudi, saj pričakujejo, da bo območje, na katerem je jama, v prihodnjih dneh zajelo močno deževje, voda pa bi lahko posledično zalila del jame, v katerega so se zatekli.

"Preden smo jih našli, je potekala bitka s časom. Zdaj poteka bitka z vremenom," je po poročanju BBC dejal Narongsak Osotthanakorn, guverner tajske province Chiang Rai. 

Zadnjih nekaj dni je vreme suho, zato reševalci razmišljajo o možnosti, da bi namesto pod vodo s kisikovimi bombami fante iz jame spravili z reševalnimi jopiči na gladini vode, če bi ta pred novimi nalivi dovolj padla. Pred tem se je celo omenjala možnost, da bi fantje, če ne bodo mogli iz jame priti s potapljanjem, morali v jami počakati več mesecev, da bi vodna gladina dovolj upadla.

Tajska otroci jama
Novice Objavili nov video otrok iz jame na Tajskem #video

Pot od vhoda v jamo do ujetih fantov in trenerja traja šest ur. Mnogi od njih ne znajo plavati. Oblasti poudarjajo, da se bodo reševanja lotili, ko bo zagotovljena popolna varnost za 12 najstnikov, starih od 11 do 16 let, ter njihovega 25-letnega nogometnega trenerja, ki so v jami ujeti od 23. junija.

Tajska otroci jama
Novice Reševanje na Tajskem: Dečki lahko v jami ostanejo še mesece #video

Reševalci se med reševanjem spopadajo s težkimi razmerami. Temperature namreč konstantno presegajo 30 stopinj Celzija, območje okoli jame pa je blatno in spolzko. Številni prostovoljci zato posipavajo dovozne ceste z gramozom, reševalce pa oskrbujejo s hrano in vodo.

Tajska otroci jama
Novice Potapljačem uspel preboj pri iskanju otrok v poplavljeni jami na Tajskem

Dečki so 23. junija ostali ujeti v jami zaradi močnega dežja, ki je poplavil jamo in zaprl izhode. Po nekaterih informacijah naj bi tja po nogometni tekmi odšli na oglede. Britanski potapljač, ki sodeluje pri reševanju, je dejal, da so želeli v jami opraviti iniciacijski obred, ki je v navadi v tem kraju. Želeli naj bi napisati svoja imena na stene.

Eden od dečkov je imel na tisti dan 16. rojstni dan. Njegova družina je povedala, da so dečki, člani šolskega nogometnega kluba, hoteli v jami proslaviti njegov rojstni dan. S seboj so zato imeli kar nekaj prigrizkov. Prav ti naj bi jim po domnevah družine pomagali, da so tako dolgo zdržali.

Ne spreglejte