Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2024,
6.24

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

Natisni članek

reševalna akcija jamar jama

Četrtek, 22. 2. 2024, 6.24

2 meseca

Objavili posnetke reševanja poškodovanega jamarja #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

V sredo popoldne se je v jami pri Jelen brdu na območju Gotenice zgodila nova jamarska nesreča. Jamar je na globini 160 metrov padel okoli šest metrov globoko in utrpel poškodbe. Reševalna akcija je potekala celo noč, po 18 urah in nekaj zapletih pa so poškodovanega jamarja uspešno rešili iz jame. V zgornjem videoposnetku si lahko pogledate, kako so morali širiti prehode. 

V sredo popoldne je skupina jamarjev raziskovala jamo na območju Gotenice, ko se je eden od njih med spuščanjem na globini okoli 160 metrov poškodoval. Padel je šest metrov globoko, pri tem pa naj bi utrpel poškodbo zapestja in reber. Jamar naj ne bi bil v smrtni nevarnosti, vendar težko diha, so v sporočili s policije. 

Preostali jamarji so mu ob padcu nudili prvo pomoč, okoli 21. ure zvečer pa so se v jamo spustili tudi zdravnik in prve reševalne službe. Po poročanju Radia Slovenija so mu uredili bivak, ga oskrbeli z grelnimi odejami, toplo hrano in vodo. Reševanje je potekalo vso noč. 

Fotogalerija
1 / 9

Zdravnik vendarle svetoval reševanje z nosili

Reševalna akcija je bila zaradi težkega terena zelo zapletena. "Preko noči so reševalne ekipe del poti v jami uspele ročno razširiti in pripraviti za transport, saj smo upali, da bo stanje poškodovanca tako dobro, da ne bo potrebe po uporabi nosil. Vendar pa mu je zjutraj, ko so ga dvignili iz ležečega položaja, postalo slabo, zato je zdravnik odločil, da se počaka in poškodovanca iz jame prinese v nosilih," je povedal vodja intervencije Walter Zakrajšek. Več v spodnjem videoposnetku. 

Dodal je, da si je jamar ob padcu poškodoval komolec in dlan, dobil je udarec v glavo, ker pa je padel na bok, ima močne bolečine v ledvenem delu. Zdravnik ob pregledu ni odkril kakšnih notranjih poškodb.

Jamarski reševalci so poškodovanca danes dopoldne iz območja, kjer je padel, dvignili za približno eno tretjino celotne poti, nekje na globino 75 metrov. Skupine jamarjev so ponoči poskušale razširiti ožine, a se je pri dveh zapletlo. Prav tako se je stanje poslabšalo tudi  ponesrečencu, zato so načrt reševalne akcije spremenili. 

Po 18 urah so nekaj po 12. uri poškodovanca uspešno rešili iz jame. 

V reševalni akciji je sodelovalo 37 jamarskih reševalcev iz vseh slovenskih jamarskih reševalnih centrov. Prihajajo pa že drugi, ki bodo nadomestili tiste reševalce, ki so delali vso noč.

Jama, reševalec, jamar
Novice Nova nesreča v jami, reševanje je v teku. Jamar hudo potolčen.
Ne spreglejte