Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
3. 7. 2018,
7.48

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

Natisni članek

nogometaši Tajska Reševanje jama

Torek, 3. 7. 2018, 7.48

5 let, 10 mesecev

Reševanje na Tajskem: Dečki lahko v jami ostanejo še mesece #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

Nogometaši, ki so jih po devetih dneh iskanja žive našli v suhem predelu sicer poplavljene jame na Tajskem, se bodo morali naučiti potapljati oziroma bodo morali v jami počakati še mesece, da poplavljena voda odteče, preden bodo lahko prišli ven.

Otroke in njihovega trenerja so pogrešali devet dni, preden so jih potapljači našli na majhnem suhem območju. Reševalci se zdaj bojujejo z naraščajočo vodo, da bi jim prinesli več zalog. Po podatkih vojske jim bodo morali hrano prinašati še naslednje štiri mesece, saj je jama v deževnem obdobju običajno poplavljena do septembra ali oktobra, piše britanski BBC.

Otroke sta našla dva britanska potapljača, ki sta prav za reševanje priletela na Tajsko. Video prvega stika z otroki je tajska mornarica na svoji strani na Facebooku objavila v ponedeljek.

Reševanje tajskih najstnikov
Novice Po devetih dneh našli pogrešane nogometaše
Tajska otroci jama
Novice Potapljačem uspel preboj pri iskanju otrok v poplavljeni jami na Tajskem

Pot iz jame bi bila za neizkušene potapljače izredno nevarna

Otroci bi se lahko naučili potapljati in bi jamo zapustili prej, a strokovnjaki opozarjajo, da je za neizkušene potapljače pot skozi nevarne predore blatne vode z ničelno vidljivostjo zelo nevaren podvig.

Če se bo izkazalo, da reševanje s potapljači ne bo mogoče, obstaja tudi možnost, da bi zvrtali luknjo na stropu jame, skozi katero bi jih rešili. Lahko bi tudi počakali, da se voda umakne in bi nato sami odkorakali iz jame. Vendar pa je to manj verjetno, saj ta teden napovedujejo nove močne padavine.

Oblasti pravijo, da je sedaj prioriteta njihova rehabilitacija, preden bodo začeli zahtevno reševanje. Ne želijo pa govoriti o konkretnih časovnih okvirih reševanja. Guverner province Narongsak Osotthanakorn je sicer odločno zanikal govorice, da bi lahko trajalo štiri mesece. "Danes jih gotovo ne bomo rešili, ne morem pa povedati, kdaj," je dejal. Poudaril je, da je prioriteta njihovo zdravje in da fizično niso dovolj močni, da bi lahko plavali ali se potapljali, še poroča STA.

Po desetih dneh danes prvič govorili s starši

Vodja reševalne operacije, guverner province Chiang Rai, kjer leži jama, Narongsak Osotthanakorn je povedal, da so danes vzpostavili telefonsko povezavo z najstniki v jami, tako da se bodo lahko prvič po desetih dneh pogovarjali s starši.

Deset ur po tem, ko so jih reševalci našli, je dodal, da je najstnike pregledal zdravnik in da so jim dali energijske pijače. Po njegovih besedah nima nihče resnejših zdravstvenih težav, piše STA.

Kmetje dovolijo poplavljenje polj

Več kot sto kmetov z območja je sicer sporočilo, da so pripravljeni dovoliti, da bi vodo iz jame izčrpali na njihova polja in jim s tem uničili pridelek, če bi to omogočilo rešitev dečkov. Gre za območje, veliko okoli 2,2 kvadratna kilometra, kjer so večinoma riževa polja.

Tajska otroci jama
Novice V poplavljeni jami na Tajskem še vedno iščejo 12 otrok #video
Ne spreglejte