Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
14.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Aeroflot Rusija ženske ženske trg dela letalo tožba sodišče

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 14.15

6 let, 7 mesecev

Stevardese brez milosti: Ruski letalski prevoznik mora zaradi diskriminacije pred sodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Stevardese ruskega nacionalnega letalskega prevoznika Aeroflot obtožujejo, da jih je zaradi čezmerne telesne teže premestil z dobro plačanih mednarodnih letalskih poletov na slabše plačane krajevne in regionalne polete. Sojenje, ki se bo ta teden začelo v Moskvi, bo prelomno, saj bo Aeroflot prvo domače podjetje v državni lasti, ki se bo moralo pred sodiščem braniti zaradi diskriminacije žensk.

Na mednarodnih poletih ruski Aeroflot po novem stavi zgolj na suhe in privlačne stevardese. | Foto: Reuters Na mednarodnih poletih ruski Aeroflot po novem stavi zgolj na suhe in privlačne stevardese. Foto: Reuters

Po poročanju The Guardiana sta se Jevgenija Magurina in Irina Jeruzalemska za tožbo proti  Aeroflotu odločili, potem ko se je vodstvo družbe "na lepotnem kastingu" fotografiralo in natančno izmerilo vse zaposlene. Več sto tistih, pri katerih sta meter in tehtnica pokazala presežek kilogramov, so nato umaknili z zaželenih in dobro plačanih večurnih mednarodnih poletov.

Zaželene stevardese v kratkih krilih z logotipom srpa in kladiva

Pritožnici trdita, da je Aeroflot na mednarodne polete namestil mlade in privlačne stevardese, ki morajo po novem nositi rdeče bluze ter kratka krila z logotipom kladiva in srpa. Omenjeno službeno opravo v sovjetskem slogu v šali in s kančkom ironije opisujeta kot "staro, debelo in grdo".

Čeprav sta obe stevardesi tožbo proti Aeroflotu pred krajevnim sodiščem aprila letos izgubili, nista obupali in bosta pravico že ta teden poslušali poiskati na moskovskem sodišču. 

"Morda se vlada začenja počutiti osramočeno. Če bi se to zgodilo v Združenih državah Amerike, bi danes vsi stavkali," je pred začetkom obravnave pojasnila Magurina.

Po besedah odvetnika obeh pritožnic Sergeja Saurina gre za diskriminacijo na podlagi spola, saj se do zdaj na ruskih sodiščih ni zglasil še noben moški član posadke, ki bi ga zaradi lepotnih standardov premestili z mednarodnih poletov in mu zmanjšali plačo.

Po besedah pritožnic naj bi bil diskriminiran le ženski del posadke. | Foto: Reuters Po besedah pritožnic naj bi bil diskriminiran le ženski del posadke. Foto: Reuters

Aeroflot: Priložnost za zaposlene, da se znebijo odvečnih kilogramov

V Aeroflotu medtem vse obtožbe glede diskriminacije stevardes zanikajo. "Aeroflot ne pozna geografskih omejitev glede tega, kje lahko letijo posamezni člani posadke," je pojasnil namestnik izvršnega direktorja Vladimir Aleksandrov. Dodal je, da nobena selekcija, ki ne temelji na standardih ali zahtevah letal, za podjetje ni sprejemljiva.

Predstavniki družbe so sicer že aprila sporočili, da želijo potnikom ponuditi novo vrhunsko raven storitve, v katero je vključen tudi videz osebja. Eden od članov sveta družbe Nikita Kričevski je takrat dejal, da zaposleni novih smernic družbe ne smejo sprejemati kot kazni ali vzroka za zmanjšanje plačila, ampak kot spodbudo, da izgubijo čezmerno težo. 

Za zaposlene je to bolj slaba tolažba. Potem ko so Magurino premestili z mednarodnih poletov, se je njen mesečni prihodek zmanjšal za kar 20 odstotkov. Zaradi tega od podjetja zdaj zahteva pol milijona rubljev odškodnine oziroma slabih 7.200 evrov, hkrati pa želi, da vodstvo Aeroflota prizna, da je bila tarča diskriminacije na podlagi spola. 

Če v svojih zahteva ne bosta uspešni, stevardesi že napovedujeta pritožbo na rusko ustavno sodišče, nato pa, če bo potrebno, tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Še vedno ne smejo voziti buldožerja ali vlaka

Ženske na ruskem trgu dela visoko stopnjo zaposlenosti in socialnih pravic uživajo že iz časov Sovjetske zveze. V nasprotju z delavkami v drugih evropskih državah so praviloma upravičene do daljšega porodniškega dopusta, vendar so po drugi strani nekatera delovna mesta za ženske še vedno nedosegljiva oziroma prepovedana.

Med 450 delovnih mest, ki so v Rusiji rezervirana samo za moške, spadajo tista, pri katerih je treba upravljati gradbene stroje, na primer buldožerje, ali pa večja prevozna sredstva. Ženske tako ne smejo voziti tovornih vlakov ali krmariti ladij, zaradi česar so prejšnji teden pri ruski vladi protestirali tudi člani človekoljubne organizacije Amnesty International.

V zadnjem obdobju naj bi bile ženske v ruski družbi deležne številnih pritiskov, opozarjajo aktivisti. | Foto: Reuters V zadnjem obdobju naj bi bile ženske v ruski družbi deležne številnih pritiskov, opozarjajo aktivisti. Foto: Reuters

Na tapeti pravica do splava, vse več žensk žrtev družinskega nasilja

Položaj pa se ne zaostruje samo na trgu dela, ampak tudi na področju političnih pravic in državljanskih svoboščin. Čeprav so ženske v Sovjetski zvezi volilno pravico dobile že leta 1917, tri leta kasneje pa je država legalizirala pravico do splava, v Putinovi Rusiji ni prostora za močne in individualne ženske.

"Moderna Rusija hrepeni po moči in v tem kontekstu so ženske bolj kot kadarkoli do zdaj predstavljene kot objekti, kot predmeti," je razložila borka za pravice žensk Alena Popova.

Po besedah aktivistov se v Rusiji pod vodstvom Pravoslavne cerkve tako že izvaja pritisk na Kremelj, naj ženskam prepove oziroma omeji pravico do splava. Problematična je tudi nova kazenska zakonodaja, ki je po besedah pravnikov dekriminalizirala določene vrste nasilja v družini. Kazenski pregon storilcev je pomanjkljiv, kar se že kaže v povečanem številu žensk, ki so žrtve različnih zlorab.

Zaradi omenjenih pritiskov na ženske po mnenju Magurine njena tožba proti podjetju ni samo boj proti diskriminaciji žensk, ampak poskus doseganja večje enakopravnosti žensk v sodobni Rusiji. "Ljudje me sprašujejo, zakaj se borim proti sistemu. Vedno so posamezniki tisti, ki začnejo revolucijo," je povedala 42-letnica.

Ne spreglejte