Aleksander Kolednik

Četrtek,
10. 8. 2017,
7.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

4

Natisni članek

ZDA Severna Koreja Kim Jong Un Klemen Grošelj

Četrtek, 10. 8. 2017, 7.21

6 let, 7 mesecev

Severna Koreja grozi ZDA: V nekaj dneh lahko pripravimo načrt za raketni napad

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

4

Kim Jong Un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če bo naš voditelj Kim Džong Un dal odobritev, bomo v nekaj dneh pripravili načrt za izstrelitev štirih raket, ki bodo preletele Japonsko in končale v morju okoli 30 kilometrov od ameriškega otoka Guam v Tihem oceanu, poročajo severnokorejski državni mediji.

Severni Korejci so obsodili besede ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je dejal, da je za Severno Korejo bolje, da ne grozi več ZDA, saj se bo v nasprotnem primeru spopadla z ognjem in gnevom, kakršnega svet ni videl. "Ameriški voditelj je nerazumen," so sporočili.


Preberite še:
Oglejte si rajski otok, ki mu z napadom grozi najmračnejša država na svetu #foto #video

Severna Koreja razmišlja o napadu na ozemlje ZDA

Severna Koreja iz prve roke: "To je najbolj mračen, najbolj 'odbit' sistem na svetu" (video)

Kaj se dogaja v najbolj mračni državi na svetu, v kateri vlada obupna beda?

Takšno je življenje v socializmu #foto


ZDA so Severno Korejo posvarile, da bi lahko njihova dejanja pripeljala do konca vladajočega režima v njihovi državi. "Severna Koreja bi bila v kakršnikoli vojni proti ZDA in njenim zaveznikom močno poražena," je po poročanju BBC poudaril ameriški obrambni minister James Mattis.

"Gotovo je to ena večjih kriz v Aziji v zadnjih desetletjih." | Foto: Ana Kovač "Gotovo je to ena večjih kriz v Aziji v zadnjih desetletjih." Foto: Ana Kovač Zakaj je Kitajska tiho?

"Kitajska je za zdaj nenavadno tiho, čeprav je komunikacija med Severno Korejo in ZDA sporočilo njim. Američani namreč želijo, da Kitajska izvede pritisk na Severno Korejo in da se začnejo tudi neposredni povgovori med ZDA in Severno Korejo, kar so ZDA do zdaj vedno zavračale," pojasnjuje obramboslovec Klemen Grošelj. Pravi, da se med ZDA in Severno Korejo odvija retorika mednarodne krize, ki se dogaja na več ravneh: 

- na diplomatski, ki je tukaj omejena, ker državi nimata neposrednih stikov,

- vojaški ravni, ki jo vidimo v vojaških premikih in grožnjah, ter na

- geopolitični ravni, na kateri sodelujejo glavne velike sile, predvsem ZDA in Kitajska.

Kako daleč je pripravljen iti severnokorejski voditelj?

"Te tri ravni bodo vplivale na razplet krize, vedno pa obstaja neki neprevidljiv element, ko lahko gredo stvari hudo narobe. To je tveganje, ki lahko pripelje do neželene eskalacije. En napačen korak ali napačna percepcija običajno pripelje do katastrofe in večjih spopadov, a dokazov za to eskalacijo za zdaj ne vidim. A ker je toliko nepredvidljivih dejavnikov, je težko reči, kaj se bo zgodilo," je izpostavil in dodal: 

"Severnokorejski voditelj se je do zdaj izkazal za hudega hazarderja, zelo je nepredvidljiv. Ali bi šel tako daleč, da bi obstreljeval ameriško ozemlje, ali pa bi se odločil za kak drug napad, recimo proti Južni Koreji ali Japonski, je težko reči. Gotovo pa je to ena večjih kriz v Aziji v zadnjih desetletjih."

 

Trump se je z besedami o ognju in gnevu odzval na pisanje Washington Posta, ki je na podlagi podatkov ameriške obrambne obveščevalne agencije (DIA) v torek poročal, da je Severni Koreji uspelo narediti jedrsko konico, ki je dovolj majhna za namestitev na raketo dolgega dosega. Severna Koreja je že včeraj v odzivu na Trumpove besede sporočila, da razmišlja o napadu z balističnimi raketami na ameriška vojaška oporišča v ameriškem čezmorskem ozemlju Guam v Tihem oceanu.

Varnostni svet ZN sprejel nove sankcije proti Severni Koreji

Napetost se stopnjuje po tem, ko je Varnostni svet ZN v soboto soglasno sprejel nove, do zdaj najostrejše sankcije proti Severni Koreji. Ta jih je v odzivu označila za grobo kršitev njene suverenosti. Sporočila je, da se ne bo pogajala o svojem jedrskem in raketnem programu, saj jo ogrožajo ZDA. STA