Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2012,
20.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Osama bin Laden ZDA Barack Obama

Četrtek, 26. 4. 2012, 20.47

8 let

Revija Time objavila ukaz za napad na bin Ladna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška revija Time je objavila navodilo obrambnega ministra ZDA Leona Panette za napad na posestvo v pakistanskem Abotabadu, kjer se je skrival vodja teroristične mreže Al Kaida Osama bin Laden.

Panetta je podrejenim sporočil, da mu je predsednik Barack Obama naročil, naj gredo tja in dobijo bin Ladna.

Bin Ladnovo truplo naj bi odvrgli v vode Indijskega oceana V sredo, 2. maja, bo prva obletnica napada ameriških specialcev na posestvo do takrat najbolj iskanega terorista na svetu. Bin Ladna so med akcijo ubili, nato pa njegovo truplo odpeljali do vojaške ladje in po kratki pogrebni slovesnosti odvrgli v vode Indijskega oceana.

Smrt terorističnega voditelja je povečala priljubljenost Obame Obami je zaradi uspeha narasla priljubljenost v ZDA, vendar za kratek čas, saj Američane od leta 2008 naprej najbolj zanima usoda gospodarstva. Je pa obletnica uspešnega napada na bin Ladna spet dobra priložnost, da se ameriške volivce spomni, da je demokratskemu predsedniku uspelo ujeti krivca za poboj skoraj 3000 ljudi v terorističnih napadih 11. septembra 2001.

"Navodilo pravi, da se gre tja in dobi bin Ladna ..." Revija Time je objavila na roko napisano navodilo takratnega direktorja obveščevalne agencije Cia Panette podrejenim 29. aprila 2011 ob 10.30 po washingtonskem času. "Navodilo pravi, da se gre tja in dobi bin Ladna in če ga ni tam, potem je treba oditi," piše na papirju. Panetta je sicer ukaz dobil preko svetovalca za nacionalno varnost Toma Donilona.

Nekaj minut kasneje je navodilo za izvedbo napada dobil tudi operacijski vodja in poveljnik posebnih enot oboroženih sil ZDA admiral William McCraven, ki je bil zadolžen za lov na bin Ladna. "Urnik, operacijske odločitve in nadzor so v rokah admirala McCravena," je še zapisal Panetta, ki je opozoril, da je potrebno o vseh morebitnih dodatnih tveganjih po ukazu obvestiti predsednika.

Ne spreglejte