Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2023,
7.17

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

meteorologija ZDA temperaturni rekord vročina

Torek, 18. 7. 2023, 7.17

9 mesecev, 2 tedna

Rekordna vročina v ZDA: temperature se ponoči ne spustijo pod 32 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Kanada vročina | Temperature v Phoenixu presegajo 43 stopinj Celzija od 30. junija, dan prej pa so namerili 42 stopinj Celzija. Dežja ni bilo že od marca. | Foto Guliverimage

Temperature v Phoenixu presegajo 43 stopinj Celzija od 30. junija, dan prej pa so namerili 42 stopinj Celzija. Dežja ni bilo že od marca.

Foto: Guliverimage

Ameriška nacionalna vremenska služba je napovedala, da se bo obdobje rekordno visokih temperatur na jugozahodu ZDA nadaljevalo najmanj do avgusta, vročina pa se bo počasi preselila še na jugovzhod. Od večjih mest najbolj trpi Phoenix v Arizoni, kjer se temperature že osem dni zapored ponoči niso spustile pod 32 stopinj Celzija.

Phoenix je v ponedeljek izenačil svoj rekord iz leta 1974 z 18 zaporednimi dnevi, ko je temperatura čez dan presegla 43 stopinj Celzija. Pričakovati je, da se bodo tako visoke temperature nadaljevale tudi v prihodnjih dneh.

V ponedeljek so ponoči namerili 35 stopinj Celzija, kar je zgodovinski rekord. Temperature v Phoenixu presegajo 43 stopinj Celzija od 30. junija, dan prej pa so namerili 42 stopinj Celzija. Dežja ni bilo že od marca.

Huda vročina bo imela posledice za prebivalce, predvsem tiste, ki se ne morejo hladiti s klimatskimi napravami, kot so brezdomci in Indijanci.

Trenutno je za visoke temperature na jugozahodu ZDA kriva kupola visokega zračnega pritiska, ki se mesec dni ne premakne nikamor in se še nekaj časa ne bo. Junija tam ponavadi pada monsunski dež, ki ga letos ni bilo.

Temperaturni rekordi padajo kot po tekočem traku 

Temperaturni rekordi so v ponedeljek padli med drugim v Sacramentu v Kaliforniji, kjer so namerili 42,8 stopinje Celzija, in Las Vegasu v Nevadi, kjer se je segrelo na 46,7 stopinje Celzija. Rekord je padel tudi v Salt Lake Cityju v Utahu z 41,1 stopinje Celzija.

Miami je bil s 43,3 stopinje Celzija v nedeljo blizu svojemu rekordu 44,4 stopinje Celzija, sicer pa je tam že 37 dni zapored več kot 38 stopinj Celzija.

Severovzhod ZDA se medtem spopada z nenadnimi neurji in poplavami. Temperature niso tako visoke kot na jugozahodu, vendar zaradi visoke vlažnosti ni niti najmanj prijetno.

Vročina, vročinski val
Novice Meteorologi potrdili nov temperaturni rekord za celinsko Evropo
Kitajska, vročina
Novice Na Kitajskem namerili rekordnih 52,2 stopinje Celzija

 

Ne spreglejte