Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2018,
17.13

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

2

Natisni članek

Evropska unija Zahodni Balkan vizum schengen

Četrtek, 26. 4. 2018, 17.13

5 let, 12 mesecev

Bodo morali prebivalci Zahodnega Balkana plačevati za vstop v schengen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,29

2

mejni prehod, Vinica | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Državljani BiH, Srbije, Makedonije, Črne gore, Kosova in Albanije bodo morali od januarja 2021 pred vstopom in potovanjem v schengensko območje pridobiti dovoljenje in plačati posebno takso. Bruselj omenjene spremembe načrtuje, da bi državljane EU zaščitil pred potniki iz tretjih držav, ki bi zanje lahko pomenili grožnjo.

Po poročanju regionalne televizije N1 bodo morali državljani tretjih držav, ki za vstop v schengensko območje ne potrebujejo vizumov, torej tudi državljani BiH, Srbije, Makedonije, Črne gore, Albanije in Kosova, po novem pred vstopom in potovanjem v EU prek spleta zaprositi za dovoljenje za vstop v schengen. Pri tem bodo morali plačati takso, ki bo znašala sedem evrov. 

Potem ko bodo potniki prek spletne strani uspešno poslali zahtevo za vstop v schengenski prostor, bodo morali od EU v roku 96 ur EU dobiti odobritev potovanja oziroma vstopa.

Če bodo spremembe potrjene, bo sistem zaživel januarja 2021

Gre za spremembe, s katerimi si EU prizadeva za bolj strog nadzor zunanjih meja, ki bo v sklopu sistema Etias zaživel januarja 2021. Odločitev dovoljenjih in taksah za državljane tretjih držav za zdaj podpirajo vse države članice EU, vendar pa morata omenjene spremembe potrditi Evropski parlament in Svet Evropske unije, ki ga sestavljajo ministri držav članic.

Dovoljenje za vstop in potovanje v schengen bo za omenjene državljane veljavno tri leta. Hkrati bo Etias omogočal, da bodo evropske službe vnaprej, če bodo za to seveda obstajali utemeljeni razlogi, zavrnile dovoljenja nekaterim državljanom tretjih držav.

"Imeli bomo možnost, da zaustavimo tiste, ki pomenijo grožnjo državljanom EU"

Kot je pojasnil bolgarski notranji minister Valentin Radev, čigar država trenutno predseduje EU, je cilj novega sistema pridobitev podatkov o tem, kdo vstopa v EU prek zunanje meje. "Tako bomo imeli možnost, da še pred vstopom v schengen zaustavimo tiste, ki bi lahko pomenili grožnjo državljanom EU," je poudaril Radev.

Spomnimo, da je Evropska komisija po krvavih napadih leta 2015 in 2016 v Parizu in Bruslju ter v obdobju begunske krize zahtevala od držav članic EU, da dodatno okrepijo nadzor na zunanjih mejah EU in uvedejo strog nadzor nad vsemi potniki, ki potujejo v EU ali iz Evropske Unije.

Ne spreglejte