Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2016,
9.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Natisni članek

Poljska

Sobota, 17. 12. 2016, 9.58

6 let, 7 mesecev

Poljska: protestniki zablokirali izhod, poslanci in premierka ujeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

2

Poljska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več sto opozicijskih protestnikov je ponoči zablokiralo izhod iz poljskega parlamenta, zaradi česar so premierka Beata Szydlo, vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kacyzynski in več poslancev koalicije več ur ostali ujeti v parlamentu. Protestniki so izrazili nasprotovanje novim pravilom glede poročanja iz parlamenta.

Szydlova in Kacyzynski sta lahko stavbo parlamenta zapustila šele danes okoli 3. ure zjutraj, ko so s kolono avtomobilov, v kateri sta bila, ob pomoči policije izsilili prehod med množico protestnikov pred parlamentom. Več poslancev je v parlamentu kar prenočilo.

Razburila so jih nova pravila za novinarje

Blokada je sledila protestu več tisoč ljudi proti novim pravilom poročanja iz parlamenta, h kateremu je pozvalo gibanje Odbor za obrambo demokracije (Kod). Nova pravila določajo, da sta lahko na tribuni parlamenta, namenjeni novinarjem, hkrati zgolj dva novinarja iz istega medija.

Poljska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Novinarje so preselili v stavbo zraven parlamenta. Poleg tega v parlamentu ne bodo smeli več fotografirati in snemati, s čimer želijo po mnenju nekaterih preprečiti učinkovit nadzor nad poslanci, na primer, če bi neki poslanec glasoval v imenu odsotnega poslanca.

Opozicija protestirala, razpravo prestavili v drugo dvorano

Pozneje so protestniki izrazili tudi nasprotovanje sprejemu proračuna v nenavadnih okoliščinah, ki jih je opozicija označila za nezakonite. Predsednik parlamenta je namreč glasovanje o proračunu za prihodnje leto prestavil v manjšo dvorano, ker je govorniški oder v veliki dvorani več ur zasedalo okoli 30 opozicijskih poslancev, ki so protestirali proti novim pravilom za novinarje.

Poljska | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vladne stranke trdijo, da je glasovanje o proračunu in zakonu o znižanju pokojnin nekdanjim članom politične policije v času komunizma potekalo v skladu s pravili. Opozicija trdi, da nekateri poslanci v manjšo dvorano niso mogli, tam pa naj bi bile med splošnim kaosom tudi nekatere osebe, ki tam ne bi smele biti.

Grozili, da jih do božiča ne bodo izpustili

Protestniki, ki so se jim pridružili tudi člani opozicijskih strank, so pred poslopjem parlamenta poslancem grozili, da parlamenta ne bodo zapustili do božiča, ter vzklikali "svoboda medijev" in "ustava".

Novinarji bojkotirali delo parlamenta

Več deset novinarjev se je na protestu proti novim pravilom poročanja iz parlamenta zbralo že v četrtek, v petek pa so delo parlamenta bojkotirali.

Ne spreglejte