Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2020,
16.13

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

10

Natisni članek

papež Frančišek Vatikan ZDA Mike Pompeo

Četrtek, 1. 10. 2020, 16.13

3 leta, 6 mesecev

Papež Frančišek ni želel sprejeti Pompea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,75

10

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in kardinal Pietro Parolin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes obiskal Vatikan, kjer je imel "sproščene in prijateljske" pogovore z visokimi predstavniki Svetega sedeža. Strani naj bi tako zgladili napetosti, ki so jih sprožile Pompeove kritike na račun po njegovem preveč prijaznega odnosa Vatikana do Kitajske. Zasebne avdience pri papežu pa Pompeo ni imel, saj se Frančišek naj ne bi želel kakorkoli vmešavati v predvolilno bitko v ZDA.

Ameriškega gosta Mika Pompea sta danes sprejela kardinal Pietro Parolin, najpomembnejši predstavnik Vatikana za papežem Frančiškom, in nadškof Paul Rihard Gallagher, ki opravlja naloge zunanjega ministra Svetega sedeža. 

Srečanje je trajalo 45 minut. Na njem "sta strani v spoštljivem ozračju, sproščenem in prijateljskem, predstavili vsaka svoja stališča glede odnosov z Ljudsko republiko Kitajsko", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Mike Pompeo
Novice Slovenija 23 let čakala na takšen obisk iz ZDA #video

Pred tem je Pompeo v sredo na konferenci o verski svobodi, ki jo je pripravilo veleposlaništvo ZDA pri Svetem sedežu, papeža Frančiška javno pozval, naj bo pogumnejši glede Kitajske in naj do nje zavzame trše stališče. Izrazil je prepričanje, da verska svoboda ni nikjer drugje na svetu tako podvržena napadom kot prav na Kitajskem, poroča STA.

Že pred dvema tednoma je sicer Pompeo Frančiška pozval, naj prekine sporazum Kitajske in Vatikana o imenovanju škofov iz leta 2018, sicer bo ogrozil svojo "moralno avtoriteto". Sporazum se namreč izteče oktobra in bi ga morali podaljšati.

Vatikan z nastopom Pompea ni bil zadovoljen

Na sredini konferenci sta bila tudi kardinal Parolin in nadškof Gallagher, z nastopom Pompea pa očitno nista bila zadovoljna. Gallagher je za italijansko tiskovno agencijo Ansa pozneje menil, da kazanje s prstom nikakor "ni praksa vatikanske diplomacije".

Parolin je sicer dejal, da je šlo bolj za "presenečenje" kot pa za jezo ali razburjenje, obenem pa je dal vedeti, da bo Vatikan omenjeni sporazum podaljšal, čeprav številni z njim niso zadovoljni in menijo, da se je papež z njim preveč uklonil Pekingu. Kot je dejal, dajejo namreč prednost "politiki malih korakov" in želijo predvsem ohraniti dialog s Kitajsko.

Novice Slovenija in ZDA podpisale izjavo o varnosti omrežij 5G #foto #video

Parolin je v sredo tudi potrdil, da Frančišek Pompea ne bo sprejel na zasebni avdienci, saj tega v primeru politikov v času, ko se nadaljujejo volilne kampanje, pač ne počne.

Voda na mlin Donaldu Trumpu

Kot meni dpa, bi bilo lahko takšno "dvorjenje" katoliškim volivcem sicer zelo koristno za predsednika ZDA Donalda Trumpa, saj se ta za svoj drugi mandat v Beli hiši bori s katolikom, demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. A kot še spominja dpa, papež in Trump nikakor nista "naravna zaveznika", saj je Frančišek nekatere predsednikove načrte, kot je gradnja zidu na meji z Mehiko, v preteklosti označil za "nekrščanske".

Ne spreglejte