Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
14.10

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

kmetje protest Berlin Nemčija

Torek, 16. 1. 2024, 14.10

3 mesece, 1 teden

Pred Brandenburškimi vrati na stotine traktorjev in drugih kmetijskih vozil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Protest kmetov v Berlinu | Po podatkih lokalne policije je danes zjutraj vzdolž bulvarja, ki vodi proti znamenitim Brandenburškim vratom, stalo okoli 330 traktorjev in drugih kmetijskih vozil. | Foto Reuters

Po podatkih lokalne policije je danes zjutraj vzdolž bulvarja, ki vodi proti znamenitim Brandenburškim vratom, stalo okoli 330 traktorjev in drugih kmetijskih vozil.

Foto: Reuters

Nemški kmetje tudi dan po množičnih demonstracijah protestirajo proti načrtom nemške vlade za zmanjšanje subvencij v kmetijstvu. Kmetje so se tako tudi danes s traktorji vozili po vladnem okrožju v Berlinu.

Po podatkih lokalne policije, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, je danes zjutraj vzdolž bulvarja, ki vodi proti znamenitim Brandenburškim vratom, stalo okoli 330 traktorjev in drugih kmetijskih vozil. Policija je sporočila, da vozila stalno prihajajo in odhajajo.

Za danes sta bila napovedana še dva protesta. Enega je izvedlo združenje kmetov za okoliško nemško deželo Brandenburg. Zjutraj so se jim po navedbah dpa pridružile nove kolone traktorjev. Poleg tega so bili še od sinoči na straži člani svobodne kmečke zveze.

Protest kmetov v Berlinu
Novice Jezni kmetje izžvižgali finančnega ministra #video

Demonstrirali proti zmanjšanju subvencij za gorivo

V ponedeljek zjutraj se je več tisoč traktorjev in še več protestnikov zgrnilo v središče Berlina, kjer so demonstrirali proti zmanjšanju subvencij za gorivo, ki ga je predlagala koalicijska vlada kanclerja Olafa Scholza.

Predlog je posledica prizadevanj Scholzeve vlade, da bi zapolnila veliko proračunsko vrzel. Vlada je doslej omilila predlog in ponudila postopno opustitev subvencije v treh letih, vendar kmetje zahtevajo, da subvencije ostanejo nedotaknjene.

V Nemčiji, kjer se pojavlja bojazen, da bi proteste kmetov v svojo korist obrnila skrajna desnica, je desnosredinski opozicijski blok krščansko-demokratske unije (CDU) in sestrske krščansko-socialne unije (CSU), ki je večinoma podprl kmete pri njihovem protestu proti vladi, danes pozval k obsežnim finančnim ukrepom za kmetijstvo in kmetom prijaznejši zakonodaji.

Olaf Scholz, protest
Novice Proti skrajni desnici protestiral tudi Olaf Scholz #video
Nemški kancler Olaf Scholz
Novice Scholz ob protestih kmetov opozoril na dejanja skrajnežev
Ne spreglejte