Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 11. 2012,
18.59

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mrtvo morje Jordanija

Četrtek, 1. 11. 2012, 18.59

5 let, 7 mesecev

Mrtvo morje umira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mrtvo morje, slano jezero med Izraelom in Jordanijo, se je v zadnjem letu znižalo za meter in pol. Obe strani pozivata k nujnim ukrepom.

Mrtvo morje je privabljajo obiskovalce že v bibličnih časih. Njegovo blato velja za skorajda čudežno, tako v Izraelu kot v Jordaniji pa je ena glavnih turističnih znamenitosti. Samo v Izraelu na leto privabi 857.000 turistov, več kot Tel Aviv in obmorsko letovišče Eliat skupaj.

Toda po podatkih Izraelske hidrološke agencije se je v zadnjem letu Mrtvo morje znižalo za meter in pol. Od sredine petdesetih let, od kar merijo višino gladine, je to največje znižanje. Za glavnega krivca izginjanja Mrtvega morja velja kemična industrija. Na Izraelski strani je to Israel Chemicals, na Jordanski Arab Potash. Obe podjetji iz Mrtvega morja pridobivala pepeliko, kalijev karbonat, eno glavnih sestavin umetnih gnojil. Za pridobivanje pepelike iz jezera izčrpavajo velike količine vode. "Nedopustno je, da industrija uničuje naravno bogastvo," je za The Independent izjavil Gidon Bromberg, direktor izraelske organizacije Friends of Earth Middle East: "Industrijo moramo prisiliti, da spremeni procese pridobivanja pepelike."

Krčenje jezera je že opazno v turističnih zdraviliščih. Severna obala jezera je bila pred 50 leti dolga 75 kilometrov, sedaj pa le še 55. Zdravilišča, ki so bila nekoč tik ob vodi, so sedaj v notranjosti. Tako se morajo gosti, ki so nekoč le skočili v vodo, ki je desetkrat bolj slana kot morje, do tremajev v vodi sedaj voziti z avtomobili.

Pridobivanje pepelike ni edini vzrok

Kemična industrija pa seveda zanika, da bi bili odgovorni za krčenje jezera. V Israel Chemicals so na očitke odgovorili, da niso povečali črpanja vode iz jezera ter da že dvajset let izčrpajo enako količino vode: od 150 do 170 milijonov kubičnih metrov na leto. "Menimo, da je glavni razlog za krčenje jezera večja poraba vode, ki priteče v jezero, posebno iz reke Jordan," so prepričani v podjetju. Za izčrpavanje vode plačujejo takse, ki so se v začetku preteklega leta podvojile, s prihodnjim letom pa se bodo zvišale še za deset odstotkov. "Zaračunavanje višjih dajatev po kubičnem metru izčrpane vode ne bo ohranilo Mrtvega morja," so prepričani v podjetju.

Res je, da je gladina jezera odvisna od dotoka vode reke Jordan. Ta je odvisna od suše, z leti pa se je dotok zmanjšal tudi zaradi vse večje izrabe rečne vode v kmetijstvu.

Tako v Izraelu kot v Jordaniji so se odločili za ukrepanje. V Jordaniji so sprejeli zakonodajo, ki kemično industrijo obvezuje, da uporabljajo najnovejšo tehnologijo za pridobivanje pepelike, da bi se tako izognili večjemu črpanju vode. Res pa je, da se skupni odbor obeh držav za ohranjanje Mrtvega morja ni sestal že skoraj deset let. Izrael je namenil 223 milijonov dolarjev za razvoj turizma ob Mrtvem morju. Meddrugim so lani povabili fotografa Spencerja Tunicka, da je na obali Mrtvega morja naredil enega svojih projektov fotografiranja nagih ljudi. Toda tam kjer so se fotografirali, 414 metov pod morsko gladino, sedaj sploh ni več obale, ker se je jezero skrčilo.

Projekt vodovoda do Rdečega morja Jordanski, palestinski in izraelski politiki so pod nadzorom Svetovne banke preučevali različne načine ohranjanja Mrtvega morja. Eden izmed projektov bi lahko bila izgradnja dveh tunelov in vodovoda, ki bi iz Rdečega morja dovajal vodo v Mrtvo morje. Tako bi ohranjali stabilno raven vode. Ocenjena cena projekta je okoli deset milijard dolarjev. Toda preliminarne študije so pokazale, da mešanje vode ne bi bilo brez posledic, še posebno če bi v Mrtvo morje načrpali predvidenih 300 milijonov kubičnih metrov vode iz Rdečega morja. V Mrtvem morju je trenutno 700 milijonov kubičnih metrov vode. Z mešanjem vode bi lahko v Mrtvo morje vnesli mikroorganizme, ki za jezero sicer niso značilni.

Študija o projektu tunela in vodovoda naj bi bila dokončana do konca leta. Takrat naj bi se se vpletene strani odločile, kako bodo pred umiranjem rešile Mrtvo morje.

Ne spreglejte