Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2024,
6.55

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Joe Biden Hutiji Iran Hezbolah Jordanija napad ZDA ameriška vojska

Četrtek, 1. 2. 2024, 6.55

3 mesece

Biden še vedno razmišlja o povračilnih ukrepih po napadu na ameriške vojake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Ameriška vojska, marinci, helikopter | Napadi so se okrepili po izbruhu zadnje vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas 7. oktobra. | Foto Getty Images

Napadi so se okrepili po izbruhu zadnje vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas 7. oktobra.

Foto: Getty Images

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je v sredo novinarjem povedal, da ZDA odgovornost za nedavni napad na vojaško oporišče na severu Jordanije, v katerem so umrli trije ameriški vojaki pripisujejo krovni organizaciji Islamski odpor, ki vključuje tudi militantno šiitsko skupino Kataib Hezbolah, poroča televizija ABC.

Predsednik ZDA Joe Biden meni, da je treba na napad, v katerem je bilo v oporišču ob meji s Sirijo ranjenih še 40 vojakov, ustrezno odgovoriti, je dejal Kirby. Biden naj bi še razmišljal o možnostih za odgovor, vendar ta po Kirbyjevih besedah ne bo enkraten oziroma en in edini.

Izjav skupine Kataib Hezbolah, da prekinjajo vojaške operacije proti Američanom, Kirby ne jemlje resno, poleg tega to ni edina skupina, ki izvaja napade na Američane na območju, je dejal.

Proti Američanom so po podatkih ameriške vojske do zdaj od 18. oktobra lani na območju izvedeli 166 napadov, od tega 67 v Iraku, 98 v Siriji in enega v Jordaniji. Američani se običajno na vsak napad odzovejo.

Hutiji nadaljujejo z napadi 

Američani medtem izvajajo napade tudi na hutije v Jemnu, ki ogrožajo ladje v Rdečem morju. V torek je ameriški rušilec sestrelil raketo hutijev, ameriška letala pa so odgovorila z napadi v Jemnu.

Iran je medtem zagrozil, da bo odločno odgovoril na vsak morebiten napad. Iranski veleposlanik pri ZN Amir Iravani je novinarjem v New Yorku povedal, da bodo odgovorili na napade na državo, interese in Irance ne glede na izgovor, poroča iranska tiskovna agencija Irna.

Republikanski kongresniki pritiskajo na predsednika Bidna, naj napade cilje neposredno v Iranu. Vendar je Biden dejal, da si ZDA ne želijo širše vojne v regiji, kar je v sredo potrdil tudi Kirby.

USS Gravely, ameriški rušilec, vojska, ZDA, mornarica
Novice Hutiji izvedli nov napad na ameriško vojaško ladjo
Ameriška vojska
Novice Napad na ameriške vojake v Iraku izvedli proiranski borci
Ne spreglejte