Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
18.25

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Katar Iran azijsko nogometno prvenstvo Južna Koreja Jordanija

Sreda, 7. 2. 2024, 18.25

2 meseca, 2 tedna

Azijsko prvenstvo, polfinale

Nogometna pravljica Jordanije, Katar spet v finalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Jordanija Klinsmann | Jordanija je v Katarju poskrbela za največji nogometni uspeh v zgodovini države. | Foto Guliverimage

Jordanija je v Katarju poskrbela za največji nogometni uspeh v zgodovini države.

Foto: Guliverimage

Nogometna reprezentanca Jordanije se je po zmagi nad Južno Korejo z 2:0 (0:0) uvrstila v veliki finale azijskega prvenstva v Katarju. Za Jordanijo sta na polfinalni tekmi zadela Jazan Al Naimat v 53. in Mousa Al Tamari v 66. minuti. Druga finalistka azijskega prvenstva je katarska nogometna reprezentanca.

Srečko Katanec
Sportal Katanec ponosen, naslednji izziv – prvič na mundial

Jordanci na letošnjem celinskem tekmovanju z zlatimi črkami pišejo svojo nogometno zgodovino. Na dosedanjih tovrstnih tekmovanjih so najboljši izid dosegli pred 13 leti v Katarju, ko so zasedli šesto mesto, na letošnjem turnirju v isti državi pa so si po zmagi nad favoriziranimi Korejci izborili najbolj prestižno turnirsko tekmo.

Jordanija se je v izločilne boje uvrstila kot ena od štirih najbolje tretjeuvrščenih izbranih vrst, tako kot Palestina, Sirija in Indonezija. V skupine E je najprej premagala Malezijo s 4:0, nato igrala neodločeno z Južno Korejo 2:2, na zadnji tekmi pa izgubila proti Bahrajnu z 0:1. V osmini finala je premagala Irak s 3:2, v četrtfinalu Tadžikistan z 1:0, na današnji polfinalni tekmi pa še papirnatega favorita iz Južne Koreje z 2:0.

Jordanija je po Iraku in Tadžikistanu v izločilnem delu azijskega prvenstva ugnala še Južno Korejo. | Foto: Guliverimage Jordanija je po Iraku in Tadžikistanu v izločilnem delu azijskega prvenstva ugnala še Južno Korejo. Foto: Guliverimage

Jordanci in Korejci so v prvem polčasu prikazali dinamično predstavo, oboji so si priigrali nekaj lepih priložnosti za zadetek. Pri Jordancih so jih zavoljo dobrih posredovanj vratarja Jo Hyeon-wooja zapravili Ehsan Manel Farhan Hadad, Al Naimat in Al Tamari, pri Korejcih pa se je - po razveljavljenem golu prvega zvezdnika Son Heung-mina zaradi prepovedanega položaja - v najboljšem položaju znašel Lee Jae-sung, ki je zadel okvir vrat.

Druga polovica tekme se je sanjsko začela za Jordance. V 53. minuti so povedli po golu Al Naimat, ki je spodkopal žogo in ukanil južnokorejskega vratarja, trinajst minut kasneje pa so podvojili svojo prednost po močnem in natančnem strelu Al Tamarija z 18 metrov.

Jürgen Klinsmann je z Južnokorejci izpadel v polfinalu. | Foto: Guliverimage Jürgen Klinsmann je z Južnokorejci izpadel v polfinalu. Foto: Guliverimage

Izbranci nemškega strokovnjaka na korejski klopi Jürgena Klinsmanna so po drugem prejetem golu prevzeli pobudo, strnjene in dobro organizirane jordanske obrambe pa dvakratni azijski prvaki v letih 1950 in 1956 ter štirikratni podprvaki v letih 1972, 1980, 1988 in 2015 niso prelisičili.

Katar v igri za drugi naslov

Katarska nogometna reprezentanca je druga finalistka azijskega prvenstva v Katarju. Branilci naslova Katarci so v polfinalu v Dohi premagali Iran s 3:2.

Katar, ki je malce izven najboljše petdeseterice na lestvici Mednarodne nogometne zveze, je tako ostal v boju za svoj drugi azijski naslov, prvega je osvojil na prejšnjem prvenstvu 2019. Iran, ki je tik za dvajseterico na Fifini lestvici, pa bo ostal pri treh naslovih azijskega prvaka iz let 1968, 1972 in 1976.

Iranci so v živahni tekmi povedli v četrti minuti, ko je Sardar Azmoun s strelom prek glave zatresel mrežo gostiteljev prvenstva. Zatem so ob napadalnejši igri Katarcev imeli še nekaj priložnosti, toda gostitelji so izenačili v 17. minuti, ko je z roba kazenskega prostora streljal Jasem Gaber Abdulsalam, žoga je na poti proti golu zadela Saeida Ezatolahija, spremenila smer in končala v mreži za 1:1.

Akram Afif, prvi zvezdnik Katarja, je imel v 32. minuti dvoboj ena na ena z iranskim vratarjem Alirezo Beiranvandom, vendar je bil slednji uspešnejši, je pa Afif svoj peti zadetek na prvenstvu dosegel v 43. minuti, ko je zadel z močnim diagonalnim strelom z leve strani kazenskega prostora.

V 49. minuti so Iranci po dolgem pregledu posnetkov prišli do enajstmetrovke, ki jo je v 51. minuti uspešno izvedel Alireza Jahanbakhsh. Obe ekipi sta imeli še nekaj lepih priložnosti, so pa v 82. minuti povedli Katarci, Almoez Ali se je pol koraka izognil nedovoljenemu položaju in z nizkim in natančnim strelom poskrbel za 3:2.

V kar 16 minut dolgem sodniškem dodatku je Shojae Khalilzadeh kot zadnji igralec naredil prekršek nad Afifom ter moral predčasno z igrišča. Kljub temu so Iranci imeli v zadnjih sekundah še dve izjemni priložnosti za izenačenje, v eni od teh so zadeli vratnico. Na drugi strani bi tudi Katar z malce več zbranosti že pred tem potrdil zmago.

Azijsko prvenstvo, polfinale:

Torek, 6. februar:

Sreda, 7. februar:

Ne spreglejte