Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 3. 2022,
12.03

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

kriza nafta plin Energetika Ukrajina

Ponedeljek, 28. 3. 2022, 12.03

2 leti, 1 mesec

Je ta država rešitev za evropsko energetsko krizo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Država, ki bi Severno Ameriko in Evropo lahko rešila pred energetsko krizo, je Kanada. Po besedah kanadskega ministra Jonathana Wilkinsona bi lahko izvozili več nafte, plina in urana. 

Cene energentov so močno narasle zaradi sankcij, ki jih je Zahod uvedel proti Rusiji po njeni invaziji na Ukrajino, vključno z embargom ZDA na rusko nafto, zmanjšano oskrbo Evrope z ruskim plinom in izključitvijo Rusije iz plačilnega sistema SWIFT.

Številne države, vključno s Kanado, so pripravljene pomagati po svojih najboljših močeh pri zamenjavi ruske nafte in plina, je v nedeljo za BBC povedal kanadski minister za naravne vire.

Četrta največja izvoznica nafte na svetu se je zavezala, da bo izvoz nafte povečala za 200 tisoč sodčkov, minister Wilkinson pa je za BBC napovedal dodatnih sto tisoč sodčkov zemeljskega plina.

"Evropski prijatelji in zavezniki potrebujejo Kanado" 

Kanada se je odzvala na prošnje zaveznikov na srečanju energetskih ministrov pri Mednarodni agenciji za energijo v Parizu, ki je napovedala tudi pospešen prehod na čiste vire energije.

Wilkinson se je udeležil tudi srečanja, na katerem so razpravljali o tem, kako lahko države članice IEA sodelujejo pri zagotavljanju razpoložljivosti kritičnih mineralov, potrebnih za energetski prehod, ki jih ima Kanada v izobilju.

"Naši evropski prijatelji in zavezniki potrebujejo Kanado in druge, da se okrepijo," je dejal Wilkinson. 

Kanada trenutno na dan izvozi okoli štiri milijone sodčkov nafte v ZDA, od tega majhen del izvozi v tujino. 

Energijo bi pošiljali prek ZDA

Kanadski izvoz je omejen z zmogljivostjo cevovodov, ki so trenutno v celoti izkoriščeni, a Wilkinson pravi, da bi bila mogoča rešitev pošiljanje energije prek ZDA.

"Pripravljeni smo narediti vse, kar je v naši moči, da povečamo energetsko varnost v Severni Ameriki in Evropi," so dejali v največji kanadski družbi za upravljanje cevovodov Enbridge.

Koliko upanja je za Evropo? 

Večja dobava iz Kanade bo le v omejenem obsegu izboljšala oskrbo, saj bodo kanadski viri energije verjetno ostali na severnoameriškem trgu, je dejala Louise Dickson, analitičarka svetovalnega podjetja Rystad Energy.

Kanadski minister je v intervjuju za BBC med drugim poudaril, da bi jedrska energija v številnih državah lahko rešila problem nestabilne oskrbe z električno energijo iz vetrnih elektrarn in fotovoltaičnih sistemov.

Izvozili bi več urana 

Kanada je po njegovih besedah ​​pripravljena izvoziti več urana.

"Naši proizvajalci urana imajo presežek proizvodnih zmogljivosti in zagotovo bi lahko povečali proizvodnjo, da bi nadomestili pomanjkanje dobave iz Rusije," je dejal Wilkinson.

Janša
Novice Janša in Plenković o krepitvi dvostranskega sodelovanja
Janez Janša
Novice Janša o energetski osvoboditvi od Rusije: "Ta vlak je že na poti in je brez vrnitve"
Rafael Mihalič
Novice "Naša in morda še katera generacija poceni energije ne bo več doživela"
Ne spreglejte