Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
9.20

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

priznanje Palestina Irska

Sreda, 10. 4. 2024, 9.20

2 tedna, 6 dni

Irska bo priznala Palestino, obljublja zunanji minister

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Gaza, Palestina | Od leta 1988 je Palestino sicer priznalo okoli 140 držav članic Združenih narodov. Ima tudi status opazovalke v ZN, čeprav ni članica organizacije. | Foto Reuters

Od leta 1988 je Palestino sicer priznalo okoli 140 držav članic Združenih narodov. Ima tudi status opazovalke v ZN, čeprav ni članica organizacije.

Foto: Reuters

Irska bo priznala palestinsko državo, je v torek v parlamentu v Dublinu obljubil irski zunanji minister Micheal Martin. Kot je povedal za medije, bodo predlog za to podali v naslednjih dveh tednih. Irska se je k priznanju Palestine zavezala že v skupni izjavi s Slovenijo, Španijo in Malto ob robu marčevskega vrha EU.

Martin je irskim poslancem dejal, da bo vladi podal formalni predlog za priznanje Palestine, ko bodo zaključene širše mednarodne razprave. Za portal Journal je pojasnil, da bo tak predlog oblikovan v naslednjih dveh tednih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V parlamentu je minister izrazil prepričanje, da zavlačevanje s priznanjem več ni vzdržno. "Ne bodite v dvomih, priznanje palestinske države se bo zgodilo," je bil jasen.

Ob tem je bil tudi kritičen do izraelske ofenzive v Gazi, ki je na Irskem dala nov zagon dolgo časa prisotni ideji o priznanju Palestine.

"Ne dvomim, da so bili storjeni vojni zločini, in popolnoma obsojam trajajoče obstreljevanje prebivalcev Gaze," je dejal Martin, ki meni, da bi priznanje lahko pripomoglo k vzpostavitvi miru na Bližnjem vzhodu.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so konec marca ob robu vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne. Strinjali so se tudi, da so nujni takojšnje premirje, brezpogojna izpustitev talcev ter hitro, obsežno in trajno povečanje humanitarne pomoči na območju Gaze.

Premier Robert Golob je po sprejetju skupne izjave poudaril, da gre za dvotirni proces – na eni strani naj bi šlo za politični proces vzpostavitve dveh samostojnih držav, na drugi strani pa za vzpostavitev nove vlade v Palestini.

Urška Klakočar Zupančič
Novice Urša Klakočar Zupančič in Tanja Fajon sprejeli podpisnike peticije Poziv za Palestino
Golob In Sanchez
Novice V Slovenijo prihaja španski premier Sanchez
Boštjan Malovrh, veleposlanik pri ZN
Novice Slovenija obžaluje tudi ruski in kitajski veto na resolucijo o Gazi
Varnostni svet ZN
Novice Varnostni svet o palestinski prošnji za sprejem v ZN
Ne spreglejte