Nedelja,
25. 7. 2021,
10.09

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,42

10

Natisni članek

avtobus Hrvaška nesreča nesreča

Nedelja, 25. 7. 2021, 10.09

2 leti, 9 mesecev

Huda avtobusna nesreča na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,42

10

V prometni nesreči na avtocesti pri Slavonskem Brodu na vzhodu Hrvaške je danes umrlo najmanj deset ljudi, poškodovanih je 45 ljudi, od tega 15 huje. Avtobus kosovske registracije je nekaj po 6. uri zjutraj zdrsnil s ceste in se prevrnil. Preiskava o okoliščinah nesreče še poteka. Avtocesta v smeri srbske meje je začasno zaprta.

Na policiji so potrdili, da je v nesreči kosovskega avtobusa, ki je peljal na redni liniji Frankfurt-Priština, umrlo najmanj deset ljudi, številne so prepeljali v bolnišnico v Slavonskem Brodu.

Kraj nesreče in bolnišnico je že obiskal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš, ki je potrdil število smrtnih žrtev. Dodal je, da je 45 ljudi poškodovanih, od tega 15 huje. Med huje poškodovanimi je tudi deklica. Dodal je, da je bilo na avtobusu skupno 69 oseb, od tega 67 potnikov in dva voznika, poroča spletni portal Index.hr. Eden izmed voznikov je umrl, drugega pa je policija po ogledu nesreče pridržala. 

"Mrtvi ležijo na tleh. Prizor je grozljiv," je povedal reporter sbonline.net za spletni portal hrvaške komercialne televizije Nova TV. Kot dodaja portal, še ni uradnih informacij o stanju poškodovanih ljudi, saj imajo zdravniki polne roke dela.

Posledice nesreče si je ogledal tudi namestnik državnega tožilstva Slavko Pranjič. Sporočil je, da je prijeti voznik avtobusa dejal, da je za trenutek zaspal. Dodal je, da zbirajo dodatne informacije in dokaze za sprožitev kazenskega postopka.

Dalj časa zaprta avtocesta

Zaradi prometne nesreče je bila avtocesta med odcepoma Slavonski Brod vzhod in Slavonski Brod zahod več ur zaprta, promet so medtem že deloma sprostili, piše na spletni strani hrvaškega avtokluba (Hak).

Hrvaški premier Andrej Plenković je skupaj z več ministri že obiskal bolnišnico v Slavonskem Brodu. Z izjemo ene osebe, ki so jo premestili v Zagreb, tukaj zdravijo vse ponesrečene v avtobusni nesreči. Premier je zagotovil, da bodo hrvaška vlada in pristojne službe storili vse, da bodo pomagali ponesrečenim. Ob tem je Plenković ponovno izrazil sožalje družinam tistih, ki so v nesreči umrli. Po njegovih besedah naj bi kosovski premier Albin Kurti v Slavonski Brod prišel še nocoj.

Plenkovića na obisku v Slavonskem Brodu spremljajo podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović, zunanji minister Gordan Grlić Radman, minister za zdravje Beroš in obrambni minister Mario Banožić.

Hrvaški mediji so najprej poročali, da se je prevrnil avtobus z makedonsko registracijo, a se je kasneje izkazalo, da je šlo za avtobus s Kosova.