Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2016,
8.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

2

Natisni članek

Donald Trump volitve ZDA

Sobota, 30. 4. 2016, 8.57

6 let, 7 mesecev

Donalda Trumpa v Kaliforniji pričakali protestniki, plaziti se je moral skozi ograjo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

2

Donald Trump protest | Foto Reuters

Foto: Reuters

Newyorški milijarder Donald Trump se je v petek na državni konvenciji republikanske stranke Kalifornije pošalil, da se je počutil kot med prečkanjem meje, ker se je moral na poti do hotela plaziti skozi ograjo pri zadnjih vratih, ker so glavna vrata preplavili protestniki z mehiškimi zastavami.

Podoben sprejem je Trump doživel že v četrtek na zborovanju na jugu Kalifornije, kjer je množica protestnikov napadla njegove podpornike in se spopadla s policijo, ki je aretirala 20 ljudi.

"Trump je sodobni Hitler"

V petek so pri San Franciscu protestniki metali jajca v policiste, ki so jim preprečili dostop do hotela, kjer je potekala republikanska državna konvencija. Zbralo se jih je več sto, skušali pa so prodreti tudi prek ograje, ki so jo postavili policisti. Nosili so napise "Brez sovraštva, brez rasizma, brez Trumpa" in "Trump je sodobni Hitler".

Tudi v dvorani ni bilo preveč sproščeno, saj je vodilni republikanski predsedniški kandidat strankarskim veljakom zagrozil, da je bolje, če ga podprejo, sicer bo moral zmagati brez njih.

Trumpa so v Kaliforniji pričakali protestniki:

V Kaliforniji mora zmagati

Kalifornija bo imela strankarske volitve 7. junija in v običajnih razmerah bi bile nepomembne, ker bi bila tekma že odločena. Tokrat še ne bo in Trump bo moral zmagati, če želi za nacionalno konvencijo stranke konec junija v Clevelandu zbrati 1.237 delegatov, kolikor jih potrebuje za osvojitev nominacije.

Cruz in Kasich še vztrajata

V tekmi še vztrajata teksaški senator Ted Cruz in guverner Ohia John Kasich, ki nimata možnosti osvojitve 1.237 delegatov, vendar pa lahko to preprečita Trumpu, potem pa bi se delegati nacionalne konvencije v drugem krogu volitev lahko odločali za koga drugega kot za Trumpa.

Osovraženega Trumpa primerjajo z vodjo nacistične Nemčije.  | Foto: Reuters Osovraženega Trumpa primerjajo z vodjo nacistične Nemčije. Foto: Reuters

 V anketah vodi Trump

Ta je do zdaj osvojil 996 delegatov, Cruz jih ima 565 in Kasich 153. Kalifornija, kjer v anketah vodi Trump, jih bo razdelila 172. Pred tem bodo pomembne volitve potekale v torek v Indiani, kjer Cruz mora zmagati, če želi ohraniti upanje, da Trumpu odvzame potrebne delegate za osvojitev predsedniške nominacije.

Cruz izbral podpredsedniško kandidatko

V petek mu je podporo izrekel republikanski guverner Indiane Mike Pence, ki je ob tem zatrdil, da nima nič proti Trumpu, ampak bo volil za Cruza. Predčasna izbira podpredsedniške kandidatke Carly Fiorina Cruzu ni prinesla dodatne podpore v anketah, mu je pa za kampanjo navrgla okrog dva milijona dolarjev.

 

Protestniki so poskušali vdreti na prizorišče konvencije republikanske stranke. | Foto: Reuters Protestniki so poskušali vdreti na prizorišče konvencije republikanske stranke. Foto: Reuters

Mike Tyson podpira milijarderja

Trumpa pa je podprl nekdanji svetovni prvak v boksu Mike Tyson. Cruz je nemudoma opozoril, da je bil Tyson obsojen zaradi posilstva in se vprašal, ali je to način, na katerega namerava Trump zbirati ženske glasove. Trump napada demokratsko kandidatko Hillary Clinton, da igra na žensko karto in nekdo v njeni kampanji se je spomnil domiselnega odgovora. Začeli so namreč izdajati "žensko karto" njenim podpornikom.

Politico: V zmago Clintonove verjamejo tako demokrati kot republikanci

Vse bolj kaže, da se bosta novembra na splošnih volitvah pomerila Trump in Clintonova, ki bo po mnenju strankarskih strategov, operativcev in aktivistov zanesljivo nasledila Baracka Obamo v Beli hiši.

Medij Politico je naredil raziskavo med omenjenimi v desetih ključnih zveznih državah in ugotovil, da 99 odstotkov demokratskih strategov niti najmanj ne dvomi v zmago Clintonove, vendar pa je enakega mnenja tudi tri četrt republikanskih.

Republikanski analitiki v Pensilvaniji, Ohiu, Floridi, Virginiji, Severni Karolini, Nevadi, Wisconsinu in New Hampshiru menijo, da bo pri njih slavila Clintonova.

 

Ne spreglejte